Prima pagină » Sanatate » Cap de căpușă rămas în piele: Cum trebuie să procedezi

Cap de căpușă rămas în piele: Cum trebuie să procedezi

18 mai 2021, 16:13,
BZI.ro, în Sanatate

Venirea căldurii și relaxarea restricțiilor le-a permis multora să iasă la iarbă, fără să țină cont că de-abia a început sezonul mușcăturilor de căpușe.

Nu puțini sunt cei care realizează de-abia când ajung acasă că au avut o căpușă și, din greșeală, au rupt-o și capul acesteia a rămas în piele. În asemenea situație este bine să știi cum să procedezi pentru a nu suferi complicații.

Riscul cel mai ridicat de a fi mușcat de căpușe este în zonele împădurite și pe pajiștile din preajma pădurilor. Căpușele pot fi aduse în casă sau în grădină de prietenii noștri necuvântători, câinii și pisicile, care sunt expuși când aleargă prin iarbă.

Înțepăturile de căpușe nu prezintă pericol în principiu, însă unele pot fi purtătoare ale unor boli care produc simptome ce apar în primele săptămăni de la mușcătură.

Căpușele sunt purtătoare de bacterii sau virusuri care provoacă boala Lyme sau encefalită. Boala Lyme, cunoscută și sub numele de borelioză, este cauzată de bacteria Borrelia burgdorferi.

Cum îți dai seama că ai fost mușcat de o căpușă

Mușcăturile de căpușe nu dor și de aceea multă lume nu realizează că au fost muscați decât atunci când încep să apară diferite simptome. Mușcăturile acestora nu sunt simțite deoarece eliberează o substanță anticoagulantă și antiinflamatoare care reduce durerea.

Căpușele aleg de obicei zonele calde și umede de pe corp și migrează de obicei spre zona inghinală sau axile. Din caele zone, căpușele încep să se hrănească cu sânge.

Cap de căpușă rămas în piele: Ce recomandă medicii

În momentul în care ați descoperit că aveți o căpușă, aceasta trebuie înlăturată cât mai rapid de sine stătător. Căpușa se extrage simplu, cu o pensetă cu vârful subțire, apucând cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare fermă se extrage căpușa din piele. Locul unde a avut loc înțepătura trebuie dat cu tinctură de iod sau alcool etilic.

Marea problemă care poate să apară la extragerea căpușei din piele este ca aceasta să se rupă în două, astfel încât capul acestuia să rămână sub piele.

Trebuie să țineți cont de faptul că toxinele, virusurile, bacteriile ori paraziții pe care ni-i poate transfera au rezervorul în corp și nu în cap.

În cazul în care la îndepărtarea căpușei din piele s-a rupt și capul a rămas în piele este important ca acesta să fie scos cât mai rapid deoarece acesta poate produce o infecție în sine prin descompunerea sa în tegument.

Mergeți la un medic specialist!

În această situație este recomandat să mergeți la medic, unde printr-o mică incizie realizată de către medicul specialist, capul căpușei poate fi înlăturat.

Trebuie precizat că în momentul în care căpușa mușcă este o perioadă în care aceasta suge sângele și poate să transmită agenți patogeni. Chiar dacă rămâne capul sub piele, riscul este minimalizat. Căpușa nu continuă să sugă sângele și nu mai există riscul ca aceasta să transmită agenții patogeni.

În cazul în care ați extras singuri căpușa, nu așteptați să apară roșeața în cercuri concentrice ca să realziați faptul că v-ați infectat.

Infecțiile transmise de căpușe pot fi letale și de aceea trebuie mers urgent la medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *