Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Cantități periculoase de metale grele, descoperite în mâncarea pentru bebeluși produsă de patru mari companii
Cantități periculoase de metale grele, descoperite în mâncarea pentru bebeluși produsă de patru mari companii

Cantități periculoase de metale grele, descoperite în mâncarea pentru bebeluși produsă de patru mari companii

05 feb. 2021, 12:34,
în Sanatate

Un grup de experți americani au găsit „niveluri periculoase de metale grele toxice” în anumite alimente pentru copii, care ar putea provoca daune neurologice, a declarat un subcomitet House Oversight într-un raport publicat joi, în care cerea noi standarde și cerințe de testare.

Grupul a examinat produsele fabricate de Nurture Inc, Hain Celestial Group Inc, Beech-Nut Nutrition și Gerber, o unitate a Nestle, adăugând că este „foarte îngrijorat” de faptul că Walmart Inc, Campbell Soup Co și Sprout Organic Foods au refuzat să coopereze cu ancheta. Piața alimentelor pentru bebeluși din SUA a avut o valoare estimată la 8 miliarde de dolari în 2020, potrivit Euromonitor, informeaza Reuters.

Raportul a declarat că standardele interne ale companiei „permit niveluri periculoase de metale grele toxice, iar documentele au arătat că producătorii au vândut adesea alimente care au depășit aceste niveluri”.

Cantități periculoase de metale grele, descoperite în mâncarea pentru bebeluși: ce au descoperit expertii

Raportul a cerut autorităților de reglementare americane să stabilească nivelurile maxime de metale grele toxice permise în alimentele pentru copii și să solicite producătorilor să testeze produsele finite pentru metale grele, nu doar pentru ingrediente, în timp ce companiile de produse alimentare pentru copii au declarat că lucrează la reducerea nivelurilor de metale care apar în mod natural în alimente produse.

Reprezentantul Raja Krishnamoorthi, un democrat care prezidează grupul care a publicat raportul, a declarat că a constatat că „acești producători vând cu bună știință alimente pentru copii care conțin niveluri ridicate de metale grele toxice. Este timpul să dezvoltăm standarde mult mai bune de dragul generațiilor viitoare.”

Un purtător de cuvânt al Food and Drug Administration (FDA) a declarat că agenția revizuiește raportul.

Agenția a menționat că elementele toxice sunt prezente în mediu și intră în aprovizionarea cu alimente prin sol, apă sau aer. Deoarece acestea nu pot fi eliminate complet, obiectivul nostru este de a reduce expunerea la elemente toxice din alimente în cea mai mare măsură posibilă, a spus FDA.

Ce spun companiile producatoare

Campbell a declarat într-o declarație pe site-ul său că produsele sale sunt sigure și a menționat lipsa unui standard actual al FDA pentru metalele grele din alimentele pentru copii. Cel de-al șaselea cel mai mare brand al pieței a declarat că a considerat că a fost „partener deplin” în studiu.

Walmart a declarat că a transmis informații comitetului în februarie 2020 și nu a primit niciodată anchete ulterioare. Gigantul cu amănuntul solicită furnizorilor de produse cu etichetă privată să respecte propriile specificații interne, „ceea ce pentru alimentele pentru bebeluși și copii mici înseamnă că nivelurile trebuie să îndeplinească sau să scadă sub limitele stabilite de FDA”.

Happy Family Organics a declarat că este „dezamăgit de numeroasele inexactități, utilizarea selectată a datelor și tendința de ton în acest raport. Putem spune cu cea mai mare încredere că toate produsele Happy Family Organics sunt sigure pentru bebeluși și copii mici.”

Hain Celestial – numărul 4 al pieței alimentelor pentru copii, a spus că „raportul a examinat datele învechite și nu reflectă practicile noastre actuale”.

Hain a adăugat că „am facut mai mulți pași pentru a reduce nivelurile de metale grele din produsele noastre finite – inclusiv să nu mai folosim orez brun în produsele noastre care se bazează în principal pe orez, schimbarea altor ingrediente și efectuarea testării suplimentare a produsului finit înainte de expediere”.

Un reprezentant al Gerber – care vinde aproximativ o cincime din totalul alimentelor pentru bebeluși din Statele Unite – a spus că elementele în cauză apar în mod natural în solul și apa în care sunt cultivate culturile și a adăugat că este nevoie de mai mulți pași „pentru a minimiza prezența lor”.

Beech-Nut Nutrition a declarat că revizuiește raportul și lucrează cu alte companii „la standarde bazate pe știință pe care furnizorii de alimente le pot implementa în industria noastră”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *