Prima pagină » Culinar » Cantități pentru prepararea a 100 de sarmale de post. Pregătiri înainte de praznic

Cantități pentru prepararea a 100 de sarmale de post. Pregătiri înainte de praznic

27 feb. 2025, 10:00,
în Culinar

Dacă organizați un eveniment unde participă mai multe persoane și vreți să gătiți, trebuie să știți cantitățile ingredientelor pentru prepararea a 100 de sarmale de post, pentru un rezultat mulțumitor și delicios.

Prepararea a 100 de sarmale de post este o sarcină destul de amplă, care presupune utilizarea unor ingrediente simple, dar pline de savoare. Iată cantitățile aproximative ale ingredientelor necesare pentru preparare.

Cantitățile pentru 100 de sarmale de post

În primul rând, ai nevoie de varză murată, aproximativ 3-4 capete mari (sau 3-4 kg de varză murată, în funcție de mărimea capetelor). Varza este ingredientul de bază pentru sarmale și se folosește atât pentru frunzele în care vor fi învelite sarmalele, cât și pentru a da un gust acidulat preparatului. Este important ca varza să fie bine desărată de a o folosi, pentru a nu fi prea sărată.

Apoi, e nevoie de 500-600 g de orez. Orezul este principalul ingredient care se combină cu legumele și condimentele pentru a forma umplutura sarmalelor. În mod ideal, orezul trebuie să fie bine spălat și adăugat în umplutură împreună cu ceapa, ciupercile sau alte legume, pentru a da textură și consistență.

Un alt ingredient important este ceapa. Este nevoie de 2-3 cepe mari. Aceasta adăugă un gust dulceag și o aromă intensă, iar pentru sarmalele de post, ceapa se călește ușor în puțin ulei sau apă pentru a fi mai ușor de amestecat cu celelalte ingrediente. De asemenea, poate contribui la înmuierea umpluturii.

Este nevoie și de 2-3 morcovi, fiind esențiali pentru un plus de gust și culoare în umplutură. Aceștia se rad sau se taie mărunt și se adaugă împreună cu orezul și ceapa pentru a completa umplutura.

Puteți adăuga și 500 de grame de ciuperci (sau ciuperci uscate, care se rehidratează). Ciupercile sunt o alegere populară pentru sarmalele de post, deoarece au o textură care imită carnea și un gust savuros. Acestea pot fi folosite proaspete, fie uscate și rehidratate.

E nevoie și de aproximativ 100 ml de ulei. Uleiul este folosit atât pentru călitul legumelor (ceapă, morcovi, ciuperci), cât și pentru punerea unui praf de ulei în oala în care vor fi gătite sarmalele, pentru a evita lipirea lor.

Condimentele nu pot lipsi

În ceea ce privesc condimentele, sarea și piperul trebuie să fie după gust, însă se recomandă aproximativ 1-2 linguri de sare, și 1 linguriță de piper măcinat. Alte condimente care pot fi folosite sunt foi de dafin (2-3 foi), cimbru uscat (1 linguriță), boia dulce (1 linguriță), sau mărar uscat, care adaugă arome specifice sarmalelor de post.

E nevoie și de aproximativ 300-400 g de roșii sau 1 conservă de roșii tocare. Roșiile se folosesc pentru a da un gust mai plăcut și pentru a asigura un lichid suficient pentru fiertul sarmalelor. Acestea pot fi adăugate în sosul în care se gătesc sarmalele.

Trebuie și aproximativ 2-3 litri de apă. Apa este esențială pentru a fierbe sarmalele, iar în funcție de cât de mult lichid se dorește în oală, poate fi ajustată. Unele persoane adaugă și puțin vin alb pentru un plus de aromă.

Pentru sarmalele de post, mai întâi se prepară umplutura de orez, legumele călite și ciupercile, amestecând toate ingredientele. Apoi, se pun frunzele de varză în care se învelesc porțiile de umplutură, iar sarmalele se așază într-o oală mare, alertând straturi de sarmale cu varză tocată. Peste acestea se toarnă apă și roșii, iar sarmalele se fierb la foc mic, timp de aproximativ 2-3 ore, până când sunt fragede și bine pătrunse.

Cantitățile pentru 100 de sarmale de post pot fi, desigur, modificate după gust. Acestea pot fi servite la diverse evenimente, alături de alte preparate de post.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Imagini de necrezut cu Păpuşa de la Glina! Cum arată Adina Asăvoaiei acum, a născut la...
observatornews.ro
Filmul tragediei din Serbia. Daria și tatăl ei, prinși nevinovați în capcana morții. În tot acest timp, medicii români implorau vameșii să-i lase să treacă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ziua păcălelilor. Cea mai tare farsă din timpurile moderne. Cum se distrează românii
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Câţi bani fac Gabriela Cristea şi Tavi Clonda din Facebook, de fapt? Au recunoscut fără jenă
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`