Prima pagină » Informații utile » Cântecul lui Ahile, una dintre cele mai citite cărți ale anului, revine din nou în trending. Povestea uimitoare inspirată din mitologia grecească

Cântecul lui Ahile, una dintre cele mai citite cărți ale anului, revine din nou în trending. Povestea uimitoare inspirată din mitologia grecească

14 ian. 2025, 15:12,
Redacția BZI în Informații utile

Cântecul lui Ahile este unul dintre cele mai populare romane ale lui Madeline Miller. Acesta a apărut pentru prima dată în anul 2011, devenind, peste noapte, una dintre cele mai căutate cărți, fiind tradusă în peste 10 limbi.

Cântecul lui Ahile este o carte scrisă de Madeline Miller, una dintre cele mai cunoscute scriitoare din secolul 21. Aceasta a reușit, în decursul acestui roman, nu doar să creeze o atmosferă uluitor de reală asupra unei perioade încărcate cu misticism, dar și să transmită o viziune total inovativă asupra mitului lui Homer.

Cântecul lui Ahile

Cântecul lui Ahile de Madeline Miller este o reinterpretare fascinantă a Războiului Troian, spusă din perspectiva lui Patrocle. Ahile, „cel mai bun dintre greci,” fiul zeiței mării, Thetis, și al regelui muritor Peleus, impresionează prin forță, frumusețe și o personalitate irezistibilă. De cealaltă parte, Patrocle este un prinț exilat, stângaci și timid, al cărui destin se intersectează cu cel al lui Ahile într-un mod neașteptat. Relația lor, de o intensitate rară, sfidează furia zeilor și se consolidează sub îndrumarea centaurului Chiron, care îi inițiază în arta războiului și a medicinei.

Chemarea eroilor greci la Troia, pentru a o salva pe Elena din Sparta, îi pune în fața unei alegeri ce le va marca viața. Ahile, sedus de promisiunea gloriei, își asumă acest destin, iar Patrocle, împărțit între iubire și teamă, îl urmează. Însă furia destinului, nemiloasă, îi va supune unor încercări teribile și le va cere sacrificii supreme. Romanul, premiat în 2012 cu Orange Prize for Fiction, rămâne o poveste emoționantă despre iubire, loialitate și tragedie.

Această carte, chiar dacă a apărut în anul 2011, a devenit recent una dintre cele mai citite, fiind în top 100 al celor mai citite cărți din New York Times. Aceasta se găsește, de asemenea, și la noi în țară, în majoritatea librăriilor.

Odiseea și Iliada

Epopeile homerice, însă, își păstrează farmecul inconfundabil, fiind dovezi vii ale unei lumi pierdute. Chiar dacă mai multe reinterpretări ale acestor mituri au fost scrise de-a lungul timpului, cele originale rămân inconfundabile. De-a lungul secolelor în care scrisul fusese uitat, aezii au fost cei care au transmis aceste capodopere. Din păcate, cititorii de astăzi cunosc prea puțin contextul apariției lor, motiv pentru care unele versuri pot părea stranii.

Aceste opere s-au născut într-o perioadă întunecată a Greciei arhaice, când căpeteniile locale și războinicii lor luptau pentru influență. Scrisul fusese abandonat, iar despre Homer, autorul acestor poeme, nu știm prea multe. Identitatea sa rămâne un mister, unii istorici chiar considerând că acesta, de fapt, nu a existat și mai degrabă a fost un simbol cultural decât o persoană reală. Cert este că epopeile vorbesc despre epoca miceniană, o perioadă redescoperită abia în secolul al XIX-lea datorită arheologului Heinrich Schliemann. Credința sa în veridicitatea Iliadei l-a condus la descoperirea Troiei, cetatea legendară a aventurilor homerice. Aceasta dovedește că istoria poate găsi răspunsuri în literatură.

Epopeile homerice prezintă o lume fascinantă, dominată de aristocrația războinică miceniană, cunoscută drept basilei. Acești lideri, aflați într-o luptă continuă pentru hegemonie, aveau responsabilitatea de a proteja oamenii de rând (demos), stabilind o relație de reciprocitate inegală. Lumea descrisă de Homer era deja apusă în momentul redactării poemelor, dar nu fusese uitată complet. Ele surprind tranziția spre perioada polis-urilor grecești, fiind contemporane cu fenomenul de colonizare al acestor cetăți-stat. Aceste creații sunt printre puținele mărturii literare ale epocii obscure, ceea ce le conferă o valoare inestimabilă pentru istorie. În același timp, ele rămân printre cele mai originale opere ale literaturii universale. Faptul că au supraviețuit secolelor dovedește că merităm să le redescoperim cu respect și admirație, evitând să le privim cu indiferență, ca pe relicve ale unei lumi pe care nu o mai înțelegem.

Astfel, Cântecul lui Ahile, scrisă de Madeline Miller, este o interpretare reușită a acestor poeme epice, fiind poate „tradusă” pe înțelesul omului modern.

Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
redactia.ro
Câte clase are, de fapt, Piedone. S-a lăsat de școală după ce a avut media  5,33
Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Delia, atacată de câini în parc, în urmă cu puţin timp! Era cu telefonul în mână,: ‘Sunt praf’
observatornews.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Fără bani cash de la 1 aprilie. Schimbare majoră pentru pasageri
SportpeSurse
Pensia uriașă pe care o primește nu îl mulțumește pe Cornel Dinu. Emblema lui Dinamo a sărit la gâtul Elisabetei Lipă și a făcut circ pentru diferențele care există în sistem
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră! Pensia în aprilie pentru români. Când intră banii pe card, când vine poștașul
Dailybusiness.ro
Se schimbă data plății pensiilor în aprilie! Anunț oficial pentru toți pensionarii din România
RomaniaTV
Cum arată fiica lui Becali, după 3 nașteri. Imagini extrem de RARE. Teodora e modestă, se îmbracă simplu și nici nu zici că e milionară!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Veste fabuloasă! 8 milioane de români au bani mai mulţi în contul de care au uitat. Verifică AICI
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`