Prima pagină » Actualitate » Cântăreața Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani. „Cu ea, lumea pierde o legendă a muzicii și un model de urmat”

Cântăreața Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani. „Cu ea, lumea pierde o legendă a muzicii și un model de urmat”

24 mai 2023, 21:48,
în Actualitate

Cântăreața Tina Turner a murit la vârsta de 83 de ani, a declarat purtătorul de cuvânt al ei.

Într-o declarație, reprezentantul ei a spus: „Tina Turner, „Regina Rock’n Roll” a murit în mod pașnic astăzi, la vârsta de 83 de ani, după o lungă boală în casa ei din Küsnacht, lângă Zurich, Elveția.

„Cu ea, lumea pierde o legendă a muzicii și un model de urmat”.

Tina Turner, biografia unei cântărețe de legendă

Tina Turner, numele original Anna Mae Bullock, (născută la 26 noiembrie 1939, Brownsville, Tennessee, S.U.A.), cântăreață de origine americană, și-a găsit succesul în genurile rhythm-and-blues, soul și rock într-o carieră care a durat cinci decenii .

Turner s-a născut într-o familie din mediul rural din Tennessee. A început să cânte în adolescență și, după ce s-a mutat în St. Louis, Missouri, s-a cufundat în scena locală de rhythm-and-blues.

Ea l-a întâlnit pe Ike Turner la un spectacol susținut de trupa sa, Kings of Rhythm, în 1956 și început să cânte în rolul Tinei Turner, iar prezența ei electrică pe scenă a făcut-o rapid piesa centrală a spectacolului.

Ansamblul, care a făcut turnee sub numele de Ike and Tina Turner Revue, a fost renumit pentru spectacolele sale live, dar s-a străduit să găsească succesul înregistrărilor. Acest lucru s-a schimbat în 1960, când „A Fool in Love” a ajuns în topurile pop și a urmat un șir de single-uri de succes. Ike și Tina s-au căsătorit în 1962, deși data este supusă unor speculații (în timpul procedurii de divorț a cuplului în 1977, Ike a susținut că cei doi nu au fost niciodată căsătoriți legal).

Albumul River Deep—Mountain High (1966) produs de Phil Spector a fost un succes în Europa, iar piesa sa de titlu este, fără îndoială, punctul culminant al stilului de producție „zidul sunetului” al lui Spector. Ultimele hituri ale lui Ike și Tinei în cuplu au fost versiunea coperta a „Proud Mary” (1971) și „Nutbush City Limits” (1973) de la Creedence Clearwater Revival.

Tina a divorțat de Ike în 1978, acuzând ani de abuz fizic și infidelitate. După o serie de apariții pe albumele altor artiști, ea și-a lansat albumul solo de debut, Private Dancer, în 1984. A fost un triumf, atât din punct de vedere critic, cât și din punct de vedere comercial, vânzând peste 20 de milioane de exemplare în întreaga lume și câștigând trei premii Grammy, inclusiv recordul anului și cea mai bună interpretare vocală feminină pentru „What’s Love Got to Do with It”.

Ea și-a urmat succesul muzical cu un rol în filmul Mad Max Beyond Thunderdome

Single-ul a devenit melodia semnătură a lui Turner. Ea și-a urmat succesul muzical cu un rol în filmul Mad Max Beyond Thunderdome (1985). Albumele ulterioare au inclus Break Every Rule (1986), Foreign Affair (1989) și Wildest Dreams (1996). Compilația ei de cele mai mari hituri All the Best a fost lansată în 2004. Turner a continuat să facă turnee în secolul 21 și a apărut, de asemenea, pe albumele altor artiști, în special pe Herbie Hancock’s River: The Joni Letters (2007), un tribut câștigător de Grammy adus lui Joni Mitchell.

După ce a locuit în Elveția pentru mai mulți ani, Turner a devenit cetățean elvețian în 2013 și la scurt timp după aceea a depus documentele pentru a renunța la cetățenia ei americană.

Tina a primit și un premiu Grammy

Ea a scris autobiografiile I, Tina (1986; scris cu Kurt Loder și adaptat în 1993 ca filmul What’s Love Got to Do with It) și My Love Story (2018), precum și cartea de auto-ajutor Happiness Becomes You: A Guide to Changing Your Life for Good (2020; scris cu Taro Gold și Regula Curti).

Ike și Tina au fost incluși în Rock and Roll Hall of Fame în 1991. Pe lângă faptul că a primit un Kennedy Center Honor (2005), Tina a primit și un premiu Grammy pentru întreaga viață în 2018. În acel an, Tina, un musical jukebox bazat pe ea și regizat de Phyllida Lloyd, deschis în West End din Londra. Musicalul a debutat pe Broadway în 2019. Doi ani mai târziu, Turner a fost în centrul documentarului Tina. În 2021, a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame ca interpretă solo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`