Prima pagină » Titlurile zilei » Cânta liniștit la vioară, așa cum face de ceva timp pe străzile Iașului, iar, dintr-o dată, s-a trezit cu ea alături. Cine s-ar gândi că este real?

Cânta liniștit la vioară, așa cum face de ceva timp pe străzile Iașului, iar, dintr-o dată, s-a trezit cu ea alături. Cine s-ar gândi că este real?

02 iul. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Titlurile zilei

Îndrăgita cântăreață de muzică populară Margareta Clipa s-a întâlnit în centrul Iașului cu Dumitru Târșu, bărbatul care cântă la vioară pe stradă pentru a supraviețui. Artista l-a felicitat pe ieșean și l-a încurajat să continue

Margareta Clipa, îndrăgita interpretă de muzică populară, s-a aflat zilele trecute în vizită la Iași. Plimbându-se pe străzile din centrul Iașului, la întâlnit pe Dumitru Târșu, un bărbat din Iași care cântă la vioară pentru a putea câștiga câțiva bani. Îndrăgita artistă l-a lăudat pe ieșean și l-a încurajat să continue ceea ce face. Margareta Clipa s-a filmat cu ieșeanul Dumitru Târșu, postând videoclipul pe rețelele de socializare. În cel mai scurt timp, acesta a devenit viral.

„Pe străzile Iașului, am întâlnit o persoană care își câștigă existența cântând și bucurând inimile trecătorilor. Vreau să spun că nu este nicio rușine să cânți și să îți câștigi pâinea de toată ziua, aici, chiar pe stradă”, a spus Margareta Clipa, interpretă de muzică populară.

Margareta Clipa a rămas impresionată de artistul întâlnit la Iași

Dumitru Târșu, bărbatul din Iași care a impresionat-o pe artistă, s-a născut într-o familie de lăutari din localitatea Podu Iloaiei. Tatăl său a fost acordeonist, iar fratele mamei a cântat la vioară. Dumitru a moștenit talentul de a cânta la vioară și, împreună cu rudele sale, mergea la evenimentele marcante care aveau loc în diverse localități. Ieșeanul are 54 de ani și cântă la vioară pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Acesta a trăit înconjurat de instrumente muzicale, fiind născut într-o familie de lăutari. Bărbatul a învățat să cânte la vioară de la vârsta de 11 ani. În familia sa, au fost 7 copii: 4 băieți și 3 fete. De mici copii, tatăl lor i-a învățat pe băieți să cânte la acordeon, pentru a reuși să facă la un moment dat o formație de familie. Totuși, Dumitru Târșu a fost singurul dintre băieții familiei care nu a fost atras de acordeon și a ales să cânte la vioară, instrumentul pe care îl stăpânea foarte bine un unchi de-al său.

Un alt ieșean cântă la acordeon pe stradă

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat povestea acordeonistul Culai Târșu, din Iași. Acesta este fratele lui Dumitru Târșu, amândoi cântând pe străzile din centrul orașului. Culai Târșu este văzut în fiecare zi cântând pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, însă nimeni nu-i cunoaște drama vieții. Bărbatul în vârstă de 67 de ani este o adevărată legendă a muzicii lăutărești din Iași, după ce, timp de 18 ani, a încântat mii de ieșeni la „Bolta Rece”.

După o carieră de succes, acordeonistul ieșean a ajuns să cânte pe stradă, rămânând fără casă, după ce soția l-a părăsit în urmă cu 27 de ani. Acum, doarme pe la cine apucă. Bărbatul cântă pe stradă din plăcere, dar și pentru a câștiga un ban, deoarece singurul său venit este pensia de 1.000 de lei.

Comentarii
  • Reclama la indieni

  • La muncă, cioroi împuțiți….

  • Ciuprian Porumboiu

    Ati ajuns bine, amandoi fratii. Toata viata ati greierit si acum, pe iarna vietii, stati in drum. Talentati, totusi. Ambii canta bine. Spre deosebire de un alt hodorog, cu vioara si carucior, care aude in gura…

  • De cascadorii risului !, eu am crezut o clipa ca a venit Andree Rieu personal sa il felicite pemtru talentele lui, mai ziaristilor voi chiar nu aveti ureche muzicala ?

  • Un păcătos

    Citiți și va minunați ăștia suntem noi hiene fără suflet asa am văzut și la imormintare cind mortul pleca ceilalți se îndestulat cu ce apucau .Ce compasiune ce dragoste fata de aproapele tău.fratele tău ce tristețe nimic .nimic doar simțul animalic din om și nebunia lui poate face asa ceva domnul sa l binecuvinteze pe acest amarat.

  • L-a încurajat sa continue…dar dacă i-au încântat urechile de ce nu îl ia de pe străzi?să-l bage în vreun taraf sau undeva…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *