Prima pagină » Stiri si curiozitati » Canon înainte de Împărtășanie. Cum să te pregătești spiritual înainte de împărtășirea cu Dumnezeieștile Taine

Canon înainte de Împărtășanie. Cum să te pregătești spiritual înainte de împărtășirea cu Dumnezeieștile Taine

08 aug. 2022, 11:18,
în Stiri si curiozitati

Este important să citim un canon înainte de Împărtășanie pentru a pregăti sufletul să primească trupul și sângele Domnului. Rugăciunile după spovedanie și cele înainte de împărtășanie sunt extrem de importante și au o putere deosebită pentru cel care le rostește cu multă credință și smerenie. Iată cum să te pregătești spiritual înainte de împărtășirea cu Dumnezeieștile Taine.

Cel mai puternic canon înainte de Împărtășanie

După spovedanie, înainte de împărtășirea cu trupul și sângele Domnului, se citește un canon înainte de Împărtășanie. Acesta are o putere deosebită și îl pregătește pe credincios să primească Sfintele și Prea Curatele Taine. Canonul se rostește cu multă smerenie și cu mintea eliberată de gânduri negre și deznădejde.

,,Pâine a vieții celei veșnice să-mi fie mie Trupul Tău cel sfânt, Milos­tive Doamne, și scump Sângele Tău, și tă­mă­duire durerilor celor de multe feluri. Învrednicește-mă, Stăpâne, pe mine, nevrednicul, să mănânc Trupul Tău cel preacurat și să beau Sângele Tău cel preascump, cu credință și cu dragoste. Întinat fiind cu lucruri netrebnice, eu, ticălosul, nu sunt vrednic să mă îm­păr­­tășesc cu preacuratul Tău Trup și cu dumnezeiescul Tău Sânge, Hris­­toase; ci fă-mă vrednic de aceasta.

Dă-mi, Hristoase, picături de la­crimi, care să-mi curățească necu­răția inimii mele, ca, fiind curățit, în cuget curat, cu credință și cu frică să vin, Stăpâne, spre împărtășirea Da­rurilor Tale. Spre iertarea păcatelor să-mi fie mie Preacuratul Tău Trup și dum­ne­­ze­ies­cul Tău Sânge, și spre îm­păr­­tă­șirea cu Duhul Sfânt, și spre viața de veci, Iubitorule de oameni, și spre în­de­păr­tarea durerilor și a necazurilor. Doamne, învrednicește-mă să mă îm­­părtășesc fără de osândă cu prea­curat Trupul Tău și cu scumpul Tău Sân­ge, și să slăvesc bunătatea Ta.

Foc și lumină să-mi fie mie primi­rea Preacuratelor și de viață făcă­toare­lor Tale Taine, Mântui­torule, arzând ne­ghina păcatelor și lumi­nându-mă peste tot, spre cuvân­ta­rea de Dum­ne­zeu cea adevărată; că nu voi da înșelă­ciunii vrăjmașului cele sfinte, nici Îți voi da sărutare înșe­lă­toare, ci ca desfrâ­nata, căzând îna­intea Ta, și ca tâlharul, măr­tu­ri­sindu-mă, strig către Tine: Po­me­nește-mă, Doamne, când vei veni întru împărăția Ta.”

Pe lângă acest canon făcător de minuni și tămăduitor, putem citi după Împărtășanie și un canon de rugăciune către toate puterile cerești. Acesta se rostește pentru a avea parte de binecuvântarea divină. Mai mult, pentru iertarea tuturor păcatelor și pocăință este bine să citim cât mai des cu putință un acatist de iertare.

Ce rugăciuni să rostești înainte de împărtășirea cu Dumnezeieștile Taine

Înainte de Împărtășanie se rostesc câteva rugăciuni făcătoare de minuni care îl pregătesc spiritual pe credincios să primească Prea Curatele Taine. Una dintre acestea este rugăciunea a șasea a Sfântului Vasile cel Mare.

,,Știu, Doamne, că mă împărtășesc cu nevrednicie cu Preacuratul Tău Trup și Scump Sângele Tău, și vinovat sunt, și osândă mie însumi mă­nânc și beau, neputându-mi da seama, pre­cum se cu­vine, de Trupul și Sângele Tău, Hris­toase, Dum­ne­zeul meu. Ci în­drăznind spre îndurările Tale, mă apropii de Tine, Cel ce ai zis: „Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sân­gele Meu întru Mine rămâne și Eu întru dânsul”. Deci, mi­los­tivește-Te, Doamne, și nu mă pe­depsi pe mine, păcătosul, ci fă cu mine după mila Ta. Și să-mi fie mie Sfintele Tale Taine spre tămăduire și curățire, spre lu­minare și pază, spre mân­tuirea și sfin­țirea sufletului și a tru­pului; spre izgo­nirea a toată nălu­cirea, a faptei celei rele și a lucrării dia­vo­lești, care se lu­crează cu gândul întru mădu­larele mele, spre în­drăz­ni­rea și dra­gostea cea către Tine, spre îndrep­ta­rea și întărirea vieții, spre în­mul­țirea faptei celei bune și a desă­vârșirii, spre plinirea poruncilor și spre împăr­tășirea cu Sfântul Duh, ca me­rin­de pentru viața de veci și spre răs­puns bineprimit la înfricoșătorul Tău tron de judecată, iar nu spre certare sau spre osândă.”

Pentru a ne pregăti spiritual să primim Dumnezeieștile Taine este bine să citim un canon înainte de Împărtășanie. Acesta are o putere deosebită și îl ajută pe credincios să scape de gândurile negre, de deznădejde și să primească iertarea pentru păcatele săvârșite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *