Având în vedere canicula din România, DSU anunță că peste 200 de oameni au avut nevoie de ajutor medical din cauza temperaturilor extreme, iar 3 au ajuns la spital. De astfel, la nivelul întregii țări au fost înființate 440 puncte de prim ajutor și 483 puncte de hidratare.
Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost desemnat pentru a coordona la nivel național mă̆şurile adoptate pentru prevenirea apariției situațiilor de urgență determinate de tipul de risc asociat temperaturilor extreme, caniculei, precum și gestionarea altor situații de urgență.
DSU a făcut bilanţul celor afectaţi de canicula din România: peste 200 de cazuri zilnic
În prima zi a operaționalizării celulei pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme – risc asociat „caniculă”,la nivel național, DSU a anunţat că au fost operaționalizate 440 puncte de prim ajutor și 483 puncte de hidratare, fiind asistate 226 persoane, 3 dintre acestea fiind transportate la unități spitalicești.
De altfel, pompierii militari au acționat pentru localizarea și stingerea a 210 incendii de vegetație, ce au afectat o suprafață de 1207 ha. Aşadar, inspectoratele pentru situații de urgență au desfășurat 4 misiuni de transport a apei menajere către zonele afectate, iar autoritățile publice locale au efectuat 12 transporturi de apă menajeră și 14 transporturi de apă pentru animale.
DSU a mai anunţat că au fost desfășurate 47 acțiuni de informare preventivă pe timpul cărora au fost diseminate 2505 materiale de informare preventivă și au fost executate 54 de controale de prevenire în urma cărora au fost aplicate 200 de sancțiuni contravenționale, dintre care 162 de avertismente și 38 amenzi în cuantum de 74.800 lei.
Printre măsurile luate pentru gestionarea situațiilor de urgență au fost efectuate demersurile necesare pentru menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, intervenția în cazul producerii unor situații de urgență specifice tipului de risc să se realizeze în cel mai scurt timp.
Meteorologii anunță trei zile de foc
În acest moment, sunt în vigoare atenționări meteorologice ce vizează val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat, astfel:
Un COD GALBEN va fi valabil în zilele 22, 23 și 24.07.2022, pentru 27 județe (AB, AG, AR, BH, BN, BR, BZ, CS, CJ, CL, CT, DB, GJ, GL, GR, HD, IF, ÎL, MM, MS, PH, SB, SJ, TL, TM, VL, VN) și municipiul București, ce vizează val de căldură și disconfort termic ridicat.
Totodată, se anunţă COD PORTOCALIU valabil în zilele de 22 și 23.07.2022, pentru 10 județe (AR, BH, CS, DJ, MH, OT, SJ, SM, TM și TR), ce vizează val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.
În acest sens, vin mai multe recomandări din partea DSP Iași, care precizează că ieșenii trebuie să evite pe cât posibil expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00-18:00, să consume cât mai multe lichide și să aibă o alimentație bogată în fructe și legume proaspete. Totodată, cetățenii trebuie să evite consumul de alcool sau consumul de băuturi puternic cofeinizate, ambele având efecte nocive în combinație cu temperaturile extrem de ridicate și expunerea la soare.
Alcoolul este de altfel un factor foarte periculos, deoarece deshidratează organismul și diminuează capacitatea acestuia de a regla căldura corporală pentru a rezista la temperaturile ridicate. De asemenea, specialiștii recomandă ca oamenii să poarte în această perioadă haine lejere, largi, din materiale naturale și de culori deschise, iar accesoriul cel mai important al unei ținute este pălăria, care apără persoana de insolație.
Așadar, în privința caniculei din România, se recomandă prudență maximă, de vreme ce DSU a anunţat că într-o singură zi s-a intervenit la peste 200 de cazuri.