Prima pagină » International » Canicula a ucis peste 500 de persoane în timpul pelerinajului la Mecca
Canicula a ucis peste 500 de persoane în timpul pelerinajului la Mecca

Canicula a ucis peste 500 de persoane în timpul pelerinajului la Mecca

20 iun. 2024, 14:00,
în International

Cel puțin 550 de persoane au murit în timpul celui mai mare pelerinaj din lume, care s-a desfășurat anul acesta într-o căldură infernală. Asta după ce temperaturile în Mecca au depășit 50 de grade Celsiu, relatează The Guardian.

Cel puțin 323 dintre cei care au murit erau egipteni, majoritatea fiind victime ale caniculei, au declarat doi diplomați arabi pentru AFP.

„Toți [egiptenii] au murit din cauza caniculei”, mai puțin unul dintre ei, care a fost grav rănit în timpul unei busculade, au transmis sursele.

De asemenea, aceștia au adăugat că printre victime se află și 60 de iordanieni, bilanțul total ajungând astfel la 577 de morți.

Ministerul de Externe egiptean a transmis, în acest context, că autoritățile de la Cairo colaborează cu autoritățile saudite în operațiunile de căutare a cetățenilor egipteni care au dispărut în timpul pelerinajului.

Mii de pelerini sunt afectați de canicula infernală

La rândul lor, autoritățile saudite au transmis că peste 2.000 de pelerini suferă din cauza temperaturilor uriașe și au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Luni, temperaturile au atins 51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca. Oficialii saudiți i-au sfătuit pe oameni să folosească umbrele, să bea multă apă și să evite expunerea la soare.

Pelerinii își pun viața în pericol să participe la evenimentele religioase
Cu toate acestea, multe dintre ritualuri, inclusiv rugăciunile de pe muntele Arafat, presupun statul în aer liber ore întregi, pe timpul zilei.

În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să efectueze pelerinajul hajj spre Mecca fără să aibă vize oficiale pentru acesta. În aceste condiții, pelerinii fără vize nu au acces în corturile cu aer condiționat, pe care autoritățile saudite le pun la dispoziție de-a lungul traseului.

Cel mai mare pelerinaj din lume

Pelerinajul hajj reprezintă unul dintre cei cinci piloni ai islamului. Musulmanii trebuie să îl facă cel puțin odată de-a lungul vieții., dacă își pot permite acest lucru.

Potrivit unui nou studiu efectuat în Arabia Saudită, pelerinajul este tot mai afectat de criza climatică. Asta pentru că, în zona în care se desfășoară, temperaturile cresc cu până la 0,4 grade Celsius la fiecare zece ani.

Anul acesta, aproximativ 1,8 milioane de oameni au participat la acest pelerinaj, asta în condițiile în care 1,6 milioane dintre ei sunt cetățeni străini, au mai transmis autoritățile saudite.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`