Prima pagină » Local » Canicula a topit toate aparatele de aer condiționat din Iași. Nu se mai găsesc în magazine: „S-au epuizat! Toate au fost cumpărate”

Canicula a topit toate aparatele de aer condiționat din Iași. Nu se mai găsesc în magazine: „S-au epuizat! Toate au fost cumpărate”

16 iul. 2024, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER în Local

Codul roșu de caniculă a topit toate aparatele de aer condiționat din Iași. În magazinele din oraș, stocurile sunt epuizate

Din cauza temperaturilor de peste 40 de grade și codului roșu de caniculă emis de autorități, ieșenii au cumpărat masiv aparate de aer condiționat. Magazinele de specialitate din oraș au golit stocurile încă de vineri, 11 iulie 2024.

Canicula a topit toate aparatele de aer condiționat din Iași! Magazinele de profil și-au epuizat stocurile

Din cauza vremii caniculare și codului roșu emis vineri, 11 iulie 2024, și prelungit până pe data 17 iulie, ieșenii s-au îmbulzit în magazinele de electrocasnice pentru a-și achiziționa aparate de aer condiționate. În ultimele săptămâni, dar preponderent în weekend, s-au vândut ca pâinea caldă. Mai mulți ieșeni au dorit să își achiziționeze un aparat de aer condiționat mai ales din cauza faptului că temperaturile ridicate sunt așteptate până la finalul lunii august 2024, însă, deși au luat magazinele din Iași la pas, în niciunul dintre ele nu mai este niciun modul pe stoc.

„Caut de o săptămână să cumpăr un aparat de aer condiționat în Iași. Am luat toate magazinele la rând, nu am găsit nimic. Angajații mi-au spus că nu am nicio șansă să mai găsesc în perioada asta. Vineri, am căutat în toate magazinele din Iași, totul era gol, nici pe internet nu am avut nicio șansă să găsesc ceva”, a spus un ieșean.

Ieșenii mai norocoși au reușit să achiziționeze un aparat de aer condiționat în urmă cu două săptămâni, însă după lungi căutări și cu intervenții ale prietenilor care lucrează în domeniu.

„Mi-am achiziționat, în urmă cu două săptămâni, un aparat de aer condiționat marca LDK de 14.200 BTU, am căutat destul de mult, erau probleme cu stocurile. Cel care mi l-a montat și m-a ajutat cu achiziția, mi-a spus că era ultimul pe stoc în depozit. Aceeași persoana mi l-a și montat, spunând că nu mai face față comenzilor de instalare și revizie a aparatelor de aer condiționat. Prețul instalării pornește de la 700 de lei și poate ajunge și până la 1.000 de lei”, a spus Andrei, un tânăr care locuiește în Iași.

Magazinele care vând aparate de aer condiționat nu mai au stocuri disponibile nici pentru comenzi

Reprezentanții magazinelor unde se vând aparate de aer condiționat au transmis faptul că au fost epuizate și stocurile din depozite. Un angajat al magazinului Media Galaxy din Iași a transmis faptul că vânzările masive au început de vineri, 11 iulie 2024, iar stocul s-a epuizat rapid inclusiv în online.

„Nu mai avem nimic disponibil. Nu mai avem niciun aparat pe stoc în magazin, dar nici pe comandă. S-au epuizat, toate au fost cumpărate. În acest weekend, am epuizat tot stocul, au fost foarte multe vânzări”, a spus un angajat al magazinului Media Galaxy din Iași.

Angajatul unui alt magazin de profil a transmis faptul că stocurile fizice sunt epuizate, iar singura varianta ca ieșenii să mai poată achiziționa un aparat de aer condiționat este doar pe comandă.

„Nu mai avem niciun echipament de aer condiționat pe stoc. Toate s-au vândut, puteți încerca doar pe comandă online, dar pot veni între trei și șapte zile. Încercați să comandați online, poate reușiți să găsiți ceva. În magazin nu mai avem niciun aparat”, a spus un angajat al magazinului Altex din Iași.

Inclusiv firmele care montează aparatele de aer condiționat sunt aglomerate. Programările au ajuns până la finalul lunii august 2024, iar prețul de instalare a dispozitivului variază de la 600 de lei și poate ajunge până la 1.000 de lei.

„Pentru instalarea aerului condiționat sunt foarte multe cereri. Eu nu mai am timpul efectiv să mai pot prelua vreo comanda. Ultima programare este la sfârșitul lui august 2024. Pe zi, am câte șase, șapte programări. Am început să lucrez și sâmbăta. Prețurile variază în funcție de model. Încep de la 600-700 de lei și pot ajunge și la 850-1.000 de lei montajul. Totul este în funcție de traseul conductelor și altele”, a spus un instalator.

Menționăm faptul că aparatele de aer condiționat au un preț ce variază în funcție de putere, de la 1.000 de lei până la 3.500 de lei.

Ieșenii au cumpărat toate ventilatoarele din magazine

Persoanele care nu au reușit sau nu și-au permis din punct de vedere financiar să achiziționeze un aparat de aer condiționat s-au reprofilat în achiziția de ventilatoare și piscine gonflabile pentru a mai reduce disconfortul termic. Prețul unui ventilator pentru cameră variază între 50 și 300 de lei, iar cel al piscinelor gonflabile între 99 și 120 de lei. În ceea ce privește ventilatoarele, stocurile din magazinele de profil sunt epuizate atât fizic, cât și online, iar piscinele gonflabile se găsesc foarte greu și doar pe internet.

Canicula a topit aerele condiționate din Iași. În magazinele de profil, stocurile sunt epuizate, iar programările pentru instalarea dispozitivelor au ajuns până la finalul lunii august 2024.

Comentarii
  • Ce bine ,o să consumați mai mult curent ,și o să fiți mai săraci ,stați că vine liberalizarea din martie 2025 sa vedem daca o sa mai da ți drumul la art condiționat!

  • Săraca Românie bogată!

  • Dacă tot votați cu hoții va fi 5 lei kwh. Cine a dat peste 1.500 pentru un aparat care nu încălzește la minim -20⁰C să își de-a un pumn in gura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *