Candidoza vaginală în sarcină este o afecțiune genitală foarte frecventă. Aceasta reprezintă o infecție fungică și este produsă, de obicei, de ciuperca numită Candida Albicans. Nu este întâlnită numai pe timpul sarcinii, ba chiar din contră. Candidoza vaginală afectează majoritatea femeilor (apare de cel puțin două ori pe parcursul vieții unei femei).
Candidoza în sarcină – Care sunt simptomele acestei afecțiuni
Candidoza vaginală din timpul sarcinii nu diferă foarte mult de cea obișnuită. Simptomele timpurii ale acesteia constau în senzația de mâncărime, iritații și chiar și inflamarea vulvei și a întregii zonei vaginului. Vor exista și secreții vaginale în cantități mai mari decât ar fi normal. De asemenea, acestea vor fi de culoare albă și cu o textură brânzoasă, consistentă, dar fără miros. Mai poate fi și o scurgere apoasă.
Pe lângă aceste lucruri, persoana afectată va experimenta dureri sau senzația de arsură în timpul contactului sexual. Chiar dacă sunt simptome principale ale infecției urinare, pot apărea și usturimi în timpul urinării.
Acest tip de candidoză se poate agrava dacă nu este tratată la timp. De asemenea, poate deveni severă dacă este în combinație cu alte afecțiuni, cum ar fi diabetul netratat.
Unele persoane pot experimenta această infecție fungică mai mult de patru ori pe an, ceea ce nu este normal și cere un tratament specific.
Din ce motiv apare candidoza în timpul sarcinii
Ciuperca care provoacă această afecțiune se regăsește la nivelul florei vaginale împreună cu alte bacterii. Aceasta este inofensivă, însă pericolul apare atunci când se produce un dezechilibru și începe să se multiplice. De multe ori, modificarea PH-ului din acea zonă duce la apariția candidozei. Același lucru se poate întâmpla și în timpul sarcinii. Un factor important mai sunt și modificările hormonale care au loc în organismul femeii însărcinate. Estrogenul crescut poate favoriza dezvoltarea ciupercii.
De asemenea, aceasta mai poate apărea și când sistemul imunitar este slăbit (de exemplu, din cauza unor tratamente).
Persoanele însărcinate cu diabet sunt mai predispuse în a dezvolta infecția fungică vaginală.
Multe viitoare mămici se întreabă dacă bebelușul lor va fi afectat de candida. Infecția nu reprezintă un risc pentru făt, însă în unele cazuri există posibilitatea ca mama să transmită afecțiunea fătului. Există mai multe tipuri de candidoză, iar bebelușul suferă adesea de cea bucală.
Cum se tratează infecția fungică vaginală în sarcină
În mod normal, candidoza se poate trata foarte ușor. Unele mămici se îngrijorează pentru că multe medicamente nu sunt permise în timpul sarcinii.
Există și modalități sigure de tratament care nu vor afecta fătul. Persoana afectată trebuie să se consulte cu medicul înainte de a lua un tratament.
Există două tipuri de tratament care sunt cel mai des folosite, și anume medicamentele sub formă de cremă sau sub formă de ovule.
Tratamentele pe bază de derivați imidazolii reprezintă una dintre cele mai sigure metode de a combate candidoza. De asemenea, un studiu a dovedit că cele mai potrivite și inofensive pentru o femeie însărcinată sunt antifungicele topice. Acestea există și sub formă de creme dar și ca ovule (supozitoare vaginale).
De asemenea, probioticele joacă un rol important în echilibrul și sănătatea florei vaginale și sunt recomandate de medici.
Candidoza în sarcină nu reprezintă un motiv de îngrijorare și poate fi tratată prin moduri sigure care nu afectează fătul.