Candidoza bucală reprezintă una dintre cele frecvente afecțiuni pentru care există mai multe tratamente naturiste.
Candidoza bucală afectează cavitatea bucală, inclusiv limba și gâtul și este o infecție a mucoasei bucale cu diverse tipuri de ciuperci, cele mai des întâlnite fiind candida albicans sau aspergilius. Aceasta are o incidență de 75% în rândul femeilor.
Infecțiile candidozice apar, de obicei, atunci când sistemul imunitar devine sensibil.
În cele mai multe cazuri, principala cauză a apariției candidozei bucale este administrarea antibioticelor, deoarece acestea au rolul de a distruge nu doar bacteriile rele, ci și pe cele bune. Tocmai de aceea, administrarea oricărui antibiotic trebuie susținută de administrarea probioticelor și a dozei pe bază de fluconazol care reduce riscul de a dezvolta candida.
Persoanele care se confruntă cu un sistem imunitar deficient pot face foarte ușor candida. Este vorba despre persoanele care au diabet, virusul HIV sau cancer.
Doi factori foarte importanți sunt stresul, care afectează funcția imunitară și alimentația, care se află în strânsă legătură cu flora microbiană a organismului, fie că este vorba despre flora intestinală sau vaginală.
Candida: mod de transmitere, simptome
În cele mai multe cazuri, candidoza bucală este provocată de ciuperca Candida Albicans. Sunt situații în care aceasta poate fi cauzată de alte ciuperci Candida, precum Tropicalis, Parapsilosis, Glabrata sau Krusei. Înmulțirea excesivă a acestei ciuperci rupe echilibrul microbiologic din interiorul cavității bucale.
Apariția infecției este favorizată, în primul rând, de un sistem imunitar slăbit. Modul de transmitere al bolii diferă în funcție de vârstă. La adulți, principala modalitate de transmitere a candidozei bucale o reprezintă contactele sexuale orale, deoarece aceeași ciupercă (Candida Albicans), ce provoacă candidoza bucală, se regăsește și în flora vaginală și poate provoca candidoza genitală. Un alt motiv de apariție a infecției la adulți este și folosirea la comun a produselor de igienă orală sau a tacâmurilor. Copiii și adolescenții pot fi infectați prin jucăriile comune.
La nou-născuți există riscul de infecție la doar câteva zile de la venirea pe lume, dacă mama suferă de candidoză vaginală la naștere. Aceștia sunt predispuși la această infecție din cauza sistemului imunitar, care nu este suficient de bine dezvoltat pentru a lupta împotriva ciupercii dăunătoare.
La început, candidoza bucală poate fi asimptomatică. La adulți și la adolescenți, primele semne ale candidozei bucale sunt reprezentate de apariția unui gust neplăcut în gură, senzația de arsură sau mâncărime la nivelul cavității bucale și dificultăți în gustarea alimentelor. În plus, pot să apară pete albe aderente de mucoasa gurii și a limbii. Acestea pot provoca o sensibilitate crescută a țesutului din jurul lor.
La nou născuți, apar pete de culoare albă și cu aspect brânzos în cavitatea bucală. Încecarea de îndepărtare a acestora provoacă sângerare. În plus, bebelușul va refuze masa din cauza durerii în gură și a dificultății în înghițirea laptelui. În plus, poate să apară înroșirea mameloanelor mamei în timpul și după alăptare, lucru provocat de infecția din gura sugarului.
Candidoza bucală: Tratament naturist
Tratamentele naturiste pot avea efecte rapide dacă sunt administrate în același timp cu tratamentul clasic cu medicamente. Astfel, se recomandă gargarele cu bicarbonat de sodium. Pentru asta, puneți jumătate de lunguriță de bicarbonat într-o cană cu apă. După care faceți gargară cu această apă, avân dgrijă să nu înghițiți. De asemenea, se pot folosi ceaiuri de nalbă, gălbenele sau mărul lupului. Pentru gargară poate fi folosită și apa de gură.
În plus, se recomandă o cură cu vitamina C si echinacea, pentru a crește sistemul imunitar.
Pentru a scăpa cât mai repede de candidoza orală este recomandat cosumul de iaurt sau lapte bătut. În schimb, este de preferat să nu beți lapte dulce în această perioadă.
Un alt tratament naturist pentru candidoza orală este oțetul de mere. Acesta poate fi folosit pentru gargară, clătind bine cavitatea bucală de mai multe ori pe zi.
Chiar dacă simptomele vor dispărea, este recomandat după 3-4 luni să mergeți la un nou control.