Prima pagină » Sanatate » Candidoza bucală: Tratament cu bicarbonat

Candidoza bucală: Tratament cu bicarbonat

14 sept. 2021, 13:28,
în Sanatate

Candidoza bucală este una dintre cele mai frecvente afecțiuni orale și reprezintă o infecție a mucoasei bucale cu diverse tipuri de ciuperci, cele mai des întâlnite fiind candida albicans sau aspergilius.

Pentru candidoza bucală există mai multe tratamente medicamentoase, însă multă lume alege să apeleze la tratamentul cu bicarbonatul de sodiu sau la alte remedii naturale.

Toți oamenii au particule de candida în gură, pe piele, sau în tractul digestiv, însă aceasta este menținută în limite normale de către alte bacterii bune și microorganisme din corpul uman.

În momentul în care flora mcirobiană este dezechilibrată, această ciupercă se înmulțește necontrolat și începe să afecteze zonele sensibile.

De obicei, medicamentele, bolile și alți factori duc la apariția dezechilibrelor legate de  flora microbiană a organismului.

Candidoza bucala este mai frecventă la nou-născuți, sugari și bătrâni, însă poate să apară la orice vârstă. În cazul nou-născuților și sugarilor sanatosi candidoza bucală nu reprezintă o mare problemă, putând fi tratată repede.

limbă afectată de candidoza bucală

Cauzele candidozei bucale

Candida este o ciupercă ce determină candidoza bucală și este în cantități mici la nivelul gurii și a altor mucoase ale organismului. În momentul în care apar factori favorizanți, ciuperca se înmulțește excesiv și invadează țesuturile din jur.

Candidoza bucală este cauzată de obicei de Candida albicans, dar pot fi implicate și alte genuri precum Candida tropicalis, Candida krusei, Candida parapsilosis sau Candida glabrata.

Înmulțirea candidei este controlată de o serie de bacterii prezente la nivelul mucoasei bucale. Apariția unei noi bacterii la nivelul gurii ce rupe echilibrul dintre microorganismele deja prezente, va permite ciupercii să se înmulțească în mod necontrolat.

limbă afectată de candidoza bucală

Candidoza bucală: Tratament cu bicarbonat

Medicamentele antifungice pentru candidoza bucală sunt prescrise de obicei pentru circa 10-14 zile și pot veni sub formă de comprimate, capsule sau lichide.

Pentru tratarea candidozei bucale există mai multe remedii naturiste, la care se poate apela foarte ușor.

Unul dintre cele mai întâlnite tratamente naturale pentru candidoza bucală este bicarbonatul de sodiu. Acesta ajută la alcalinizarea zonei și la refacerea echilibrului natural.

Pentru candidoza bucală se poate face gargară cu o linguriță de bicarbonat la o cană cu apă.

limbă afectată de candidoza bucală

Dacă ai o cadidoză bucală severă, tratamentul cu bicarbonat de sodiu trebuie să dureze până la o lună. O linguriță de bicarbonat la două ore după orice masă importantă ar trebui să distrugă infecția fungică, mai ales dacă nu consumați alte alimente timp de cel puțin trei ore după doza de bicarbonat.

În cazul în care este vorba despre candidoza vaginală se recomandă băi cu bicarbonat de sodiu. Persoana care suferă de această afecțiune trebuie să stea în șezut într-un lighean în care s-au dizolvat 50 g de bicarbonat în apă caldă.

limbă afectată de candidoza bucală

Alte remedii naturale pentru candidoza bucală

Un alt tratament natural recomandat pentru combatrea candidozei bucale este gheara mâței. Această plantă stimulează puternic sistemul imunitar și lupta organismului cu virusuri, bacterii sau alți agenți patogeni. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că această plantă trebuie folosită doar la recomandarea medicului.

Gheara mâței este contraindicată femeilor gravide și în timpul alăptării.

O altă plantă cu efecte deosebite în lupta cu candidoza bucală este urzica. Această plantă combate candida fiind utilizată în fitoterapia empirică în tricomonază, candidoze și prostatite.

Pentru uz intern, se prepară o infuzie din una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi.

În cazul candidozei vaginale se recomandă spălături vaginale sau băi de șezut se face o infuzie din câte o lingură de urzică moartă albă, frunze de mur, frunze de nuc și conuri de hamei la 1,2 l de apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`