Prima pagină » National » Candidatul USR la prezidențiale, Elena Lasconi, spune că decizia CCR este „un abuz”
Candidatul USR la prezidențiale, Elena Lasconi, spune că decizia CCR este „un abuz”

Candidatul USR la prezidențiale, Elena Lasconi, spune că decizia CCR este „un abuz”

07 oct. 2024, 23:41, 1 ,
Redacția BZI în National

Candidatul USR la prezidențiale, Elena Lasconi, a apreciat, luni, că decizia prin Curtea Constituțională a interzis candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale este „un abuz”, după ce motivarea deciziei CCR a fost publicată.

„Doamna Șoșoacă a constestat întotdeauna direcția nord-atlantică. Întrebarea corectă în povestea asta CCR – Șosoacă este de ce Parchetul nu s-a autosesizat pe faptele invocate de CCR. Ceea ce invocă CCR este de competența parchetelor din România, că de asta avem justiție. Decizia mi se pare în continuare un abuz, chiar dacă ne despart foarte multe lucuri, ea e cu rușii, cu dictatura lui Putin, dar decizia în sine mi se pare un abuz pentru că alte instituții ar fi trebuit să se sesizeze. Ce ne facem dacă decide mâine CCR că nu mai poate candida nimeni în afară de Ciucă și Ciolacu?”, a zis Lasconi, la Antena 3.

Motivarea Curții:

Aspecte de eligibilitate

Pentru a fi ales Președinte, candidatul trebuie să îndeplinească condiții constituționale și legale, printre care vârsta minimă de 35 de ani, domiciliul stabil în România, dreptul de vot și lipsa unor condamnări definitive care ar împiedica candidatura (art. 27 din Legea nr. 370/2004). Curtea a reiterat că aceste condiții trebuie respectate de orice candidat și că acestea nu au un caracter absolut, putând fi limitate pentru a proteja valorile constituționale.

Condițiile de fond și formă

Curtea a delimitat condițiile de fond și cele de formă ale unei candidaturi. Condițiile de formă includ depunerea documentelor necesare, semnarea și datarea acestora de către candidați și susținători, precum și lista semnăturilor. În acest caz, contestatoarea a invocat nereguli privind validitatea semnăturilor de susținere pentru candidatura Dianei Iovanovici-Șoșoacă, dar Curtea s-a concentrat mai mult pe aspectele de fond.

Respectarea Constituției

Unul dintre punctele centrale ale argumentului a fost analiza comportamentului public al candidatei și evaluarea respectării de către aceasta a Constituției. Curtea a reiterat că Președintele României trebuie să fie garantul respectării Constituției și al statului de drept, iar candidatul trebuie să manifeste o loialitate profundă față de aceste valori. În acest context, comportamentul și discursul public al Dianei Iovanovici-Șoșoacă au fost considerate incompatibile cu principiile democrației și statului de drept, elemente fundamentale ale ordinii constituționale din România.

Atașamentul față de valorile democrației și integrarea euroatlantică

Curtea a subliniat că integrarea României în Uniunea Europeană și NATO este o opțiune ireversibilă și constituțională, fiind garanția evoluției democratice a statului. Orice discurs sau comportament care contestă aceste valori este considerat o încălcare a ordinii constituționale. În hotărârea sa, Curtea a făcut referire la acțiunile candidatei și la declarațiile sale împotriva acestor organizații internaționale, catalogându-le ca fiind un atac la valorile democratice.

Limitări ale dreptului de a fi ales

Deși dreptul de a fi ales este garantat constituțional, acesta nu este un drept absolut. Curtea a reamintit că pot fi impuse limitări asupra acestui drept pentru a proteja integritatea procesului democratic și a statului de drept. Aceste limitări trebuie să fie însă proporționale și justificate de un interes public. În cazul Dianei Iovanovici-Șoșoacă, Curtea a considerat că nerespectarea valorilor constituționale și a democrației justifică o astfel de limitare.

Decizia finală

Având în vedere toate aceste argumente, Curtea a decis să admită contestațiile formulate împotriva candidaturii Dianei Iovanovici-Șoșoacă și să anuleze Decizia Biroului Electoral Central privind înregistrarea candidaturii acesteia la alegerile prezidențiale. Decizia Curții este definitivă și obligatorie.

Comentarii
  • In Parlamentul Penal Criminal Tradator si Jefuitor sunt Penali, Puscariasi si viitori puscariasi cu dosare penale, si cu toate astea au avut dreptul sa fie alesi pentru ca sunt PENALI intro tara de IDIOTI !

    Tovarasul Toni Grebla, seful BEC, este un fost PUSCARIAS inchis pentru coruptie. Iata cine face dreptate in Colonia Romanica !

    Nu mor patriotii cand vor shobolanii paduchiosi spurcati !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`