Prima pagină » Local » Candidații la Primăria Iași fac campanie printre morminte! Afișele au fost lipite la poarta Cimitirului Eternitatea, clasat pe lista monumentelor istorice – FOTO

Candidații la Primăria Iași fac campanie printre morminte! Afișele au fost lipite la poarta Cimitirului Eternitatea, clasat pe lista monumentelor istorice – FOTO

04 sept. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru în Local

Candidații la Primăria Iași fac campanie printre morminte. Panourile pentru afișaj electoral au fost montate chiar în poarta cimitirului Eternitatea. În cursul zilei de ieri, primarul Mihai Chirica a anunțat că cimitirul a fost clasat pe lista monumentelor istorice

Candidații la Primăria Iași fac campanie printre morminte. Inspirați probabil de alegerile locale din alți ani, când și morții se regăseau pe listele de votare, candidații pentru ocuparea funcției de primar al Iașului își încearcă norocul. Pomana a venit chiar de la Primăria Iași, care a montat suportul pentru afișaj electoral chiar în poarta Cimitirului Eternitatea. Acum că alaiul de la înmormântări este drastic redus din punct de vedere numeric, din cauza pandemiei COVID-19, campania din poarta cimitirului nu pare să aibă succesul scontat. De observat că unele figuri de pe afișele electorale se potrivesc perfect cu ambianța din Cimitirul Eternitatea. Acest tip de campanie aduce aminte de acțiunile electorale din mediul rural, când simpatizanții unor partide acceptau bannere pe case, afișe pe garduri și copaci.

Cimitirul Eternitatea a fost clasat ca monument istoric prin decizia Ministerului Culturii

Legat tot de Cimitirul Eternitatea, primarul Mihai Chirica a anunțat în cursul zilei de ieri că obiectivul a fost clasat pe lista monumentelor istorice. Cimitirul va trece sub tutela Muzeului Municipal „Regina Maria”. Cimitirul a fost înființat în 1868 de către primarul de atunci, Scarlat Pastai. Cimitirul Eternitatea se întinde pe o suprafață de aproximativ 24 de hectare. Aici se regăsesc cavourile celor mai cunoscute familii de boieri din acele timpuri. Tot aici au fost înmormântați Ion Creangă, Mihail Kogălniceanu, Garabet Ibrăileanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir și lista poate continua. Clasarea a fost realizată printr-un ordin al Ministrului Culturii de săptămâna trecută.

„Mulțumesc domnului ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, precum și secretarului de stat Liviu Brătescu pentru acest gest de recunoaștere a importanței istorice și culturale a Cimitirului Eternitatea. Facem demersuri în continuare pentru obținerea aceluiași statut și pentru Cimitirul Evreiesc, iar intenția noastră, pe care o vom susține și financiar, este ca ambele cimitire să fie incluse în Programul European Cemeteries Route al Consiliului Europei”, a menționat primarul Mihai Chirica.

Primăria Iași vrea să reabiliteze Cimitirul Sf. Treime din zona Păcurari

Primăria Iași a finalizat o licitație privind achiziția unor servicii de proiectare și asistență tehnică pentru reabilitarea Cimitirului Sfânta Treime, zona Păcurari. Contractul a fost semnat cu societatea Trust AVB SRL, care a depus o ofertă financiară de 45.000 lei, fără TVA.

„Cimitirul Sfânta Treime este unul dintre cele mai mari cimitire aflate în administrația Servicii Publice Iași SA și reabilitarea aleilor din incintă reprezintă o prioritate având în vedere situația existentă. Din totalul de 5.850 metri liniari de alei pietonale și carosabile, aproximativ 30 la sută sunt cu îmbrăcăminte din asfalt sau piatră cubică, situație care impune măsuri de reabilitare în vederea asigurării condițiilor necesare pentru circulația pietonală și ocazional auto. Situația precară a acestora a creat o serie de efecte negative, cele mai semnificative fiind: accesul îngreunat la morminte pe timp ploios, când unele alei devin impracticabile din cauza apariției noroiului, acces dificil al mijloacelor de intervenție în caz de urgență”, se arată în caietul de sarcini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *