Prima pagină » Eveniment-Social » Candidații ieșeni la Evaluarea Națională 2021 au avut subiecte lejere la proba de Limba și literatura română! Mâine, 24 iulie, urmează cel mai greu moment: teza la Matematică!
Candidații ieșeni la Evaluarea Națională 2021 au avut subiecte lejere la proba de Limba și literatura română! Mâine, 24 iulie, urmează cel mai greu moment: teza la Matematică!

Candidații ieșeni la Evaluarea Națională 2021 au avut subiecte lejere la proba de Limba și literatura română! Mâine, 24 iulie, urmează cel mai greu moment: teza la Matematică!

23 iun. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Ieri, 22 iunie, candidații ieșeni la Evaluarea Națională 2021 au avut subiecte lejere la proba de Limba și literatura română! Absolvenții de clasa a VIII-a au avut două texte, la prima vedere, cu o serie de cerințe. Fragmentele au fost din Sorin Titel – „Pantera neagră” și Stela Giurgeanu – „Falsă generozitate”, un articol publicat online. Profesorii de specialitate au precizat că varianta a avut un grad de dificultate mediu, nota 7 putând fi obținută și de elevii cu o pregătire decentă. Mâine, 24 iulie, urmează cel mai greu moment: teza la Matematică

Candidații ieșeni la Evaluarea Națională 2021 au avut subiecte lejere la proba de Limba și literatura română! Aceștia au avut de rezolvat două texte la prima vedere, cu o serie de cerințe. Fragmentele au fost din Sorin Titel – „Pantera neagră” și Stela Giurgeanu – „Falsă generozitate”, un articol publicat online. Profesorii de specialitate au precizat că varianta a avut un grad de dificultate mediu. La unul dintre exerciții, punctul 8 de la Subiectul 1, elevii au avut de scris un text argumentativ pe tema „Crezi că ar trebui să îți urmezi visul în orice condiții?”, în 50-90 de cuvinte.

La punctul 9 de la Subiectul 1, li s-a cerut să asocieze fragmentul din „Pantera neagră”, de Sorin Titel, cu un alt text literar studiat la clasă ori citit ca lectură suplimentară, în 50-100 de cuvinte. La ultimul subiect, compunerea de minimum 150 de cuvinte, elevii au avut de realizat un text narativ. Cerința de la ultimul subiect, subiectul al II-lea, a fost: „Imaginează-ți că ai participat la un joc alături de colegii tăi, în curtea școlii. Scrie un text narativ, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să prezinți o situație neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvență descriptivă și una dialogată.”

Mâine urmează cel mai greu moment: teza la Matematică!

Mâine, 24 iulie 2021, urmează cel mai greu moment: teza la Matematică! La nivelul întregului județ s-au înscris 6.031 de elevi, 6.030 din seria curentă și un elev dintr-o serie anterioară. Datele existente în acest moment arată că, pentru 38 de elevi din 23 de școli ale județului Iași, Comisia Județeană de Evaluare Națională a propus adaptarea procedurilor de susținere a examenului în vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor. Pentru elevii înscriși, 2.987 din mediul rural și 3.044 din mediul urban, sunt organizate 173 de centre de examen, dintre care 117 în mediul rural și 56 în mediul urban. Totodată, pentru corectarea tezelor vor fi organizate, în municipiul Iași, cinci centre de evaluare. Pentru desfășurarea în condiții optime a acestui examen în școlile ieșene, vor participa în comisiile specifice 2.000 de cadre didactice.

Absolvenții claselor a VIII-a care susțin Evaluarea Națională anul acesta au învățat după un curriculum nou, axat pe crearea de competențe, așadar programa de examen, dar și tipurile de itemi sunt diferite prin comparație cu anii anteriori. Subiectele sunt construite dupa modelul PISA și sunt organizate, la toate disciplinele, într-o broșură de 10 pagini, care include atât cerințele, cât și spațiile pentru rezolvarea acestora. Ca măsuri de adaptare la contextul pandemic și la modul în care acesta a influențat desfășurarea activităților didactice, în februarie 2021, programele de examen au fost modificate și a început publicarea testelor de antrenament.

Accesul candidaților în săli este permis între 8:00 și 8:30, iar examenul va începe la ora 9:00

Accesul candidaților în săli este permis începând cu ora 8:00, până la 8:30. Examenul va începe la ora 9:00. La probele scrise ale Evaluării Naționale, elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare.

La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou / pix de culoare albastră. La proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou / pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Ce urmează pentru candidați

Urmează ca, pe 25 iunie 2021, să se desfășoare proba la Limba și literatura maternă. Conform calendarului, pe 29 iunie 2021, vor fi afișate rezultatele înaintea contestațiilor (până la ora 14:00), iar contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (orele 16:00 – 19:00) și 30 iunie (orele 8:00 – 12:00). În perioada 30 iunie – 4 iulie 2021 se vor soluționa contestațiile, iar, pe 4 iulie 2021, vor fi afișate rezultatele finale. Sesiunea specială a Evaluării Naționale 2021 este destinată exclusiv absolvenților de gimnaziu care, conform certificatului medical prezentat, nu s-au putut înscrie în perioada 7-11 iunie 2021.

Elevii care susțin examenul la o disciplină de evaluare în prima sesiune și, din motive medicale, nu pot participa și la cea de-a doua probă, vor susține, în sesiunea a doua, doar proba la care au lipsit. Înscrierea la etapa specială a Evaluării Naționale se va face în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021. Prima probă, Limba și literatura română, se va susține pe 6 iulie 2021, Matematică – pe 7 iulie, iar Limba și literatura maternă – pe 7 iulie. Pe 9 iulie, până la ora 12:00, se vor afișa rezultatele înainte de contestații, iar, tot pe 9 iulie, între orele 14:00 și 20:00, se pot depune contestațiile, urmând ca, în perioada 10-11 iulie 2021, să fie rezolvate contestațiile, iar, pe 12 iulie, după ora 12:00, să fie afișate rezultatele finale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025