Prima pagină » Eveniment-Social » Candidații ieșeni la Evaluarea Națională 2021 au avut subiecte lejere la proba de Limba și literatura română! Mâine, 24 iulie, urmează cel mai greu moment: teza la Matematică!
Candidații ieșeni la Evaluarea Națională 2021 au avut subiecte lejere la proba de Limba și literatura română! Mâine, 24 iulie, urmează cel mai greu moment: teza la Matematică!

Candidații ieșeni la Evaluarea Națională 2021 au avut subiecte lejere la proba de Limba și literatura română! Mâine, 24 iulie, urmează cel mai greu moment: teza la Matematică!

23 iun. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Ieri, 22 iunie, candidații ieșeni la Evaluarea Națională 2021 au avut subiecte lejere la proba de Limba și literatura română! Absolvenții de clasa a VIII-a au avut două texte, la prima vedere, cu o serie de cerințe. Fragmentele au fost din Sorin Titel – „Pantera neagră” și Stela Giurgeanu – „Falsă generozitate”, un articol publicat online. Profesorii de specialitate au precizat că varianta a avut un grad de dificultate mediu, nota 7 putând fi obținută și de elevii cu o pregătire decentă. Mâine, 24 iulie, urmează cel mai greu moment: teza la Matematică

Candidații ieșeni la Evaluarea Națională 2021 au avut subiecte lejere la proba de Limba și literatura română! Aceștia au avut de rezolvat două texte la prima vedere, cu o serie de cerințe. Fragmentele au fost din Sorin Titel – „Pantera neagră” și Stela Giurgeanu – „Falsă generozitate”, un articol publicat online. Profesorii de specialitate au precizat că varianta a avut un grad de dificultate mediu. La unul dintre exerciții, punctul 8 de la Subiectul 1, elevii au avut de scris un text argumentativ pe tema „Crezi că ar trebui să îți urmezi visul în orice condiții?”, în 50-90 de cuvinte.

La punctul 9 de la Subiectul 1, li s-a cerut să asocieze fragmentul din „Pantera neagră”, de Sorin Titel, cu un alt text literar studiat la clasă ori citit ca lectură suplimentară, în 50-100 de cuvinte. La ultimul subiect, compunerea de minimum 150 de cuvinte, elevii au avut de realizat un text narativ. Cerința de la ultimul subiect, subiectul al II-lea, a fost: „Imaginează-ți că ai participat la un joc alături de colegii tăi, în curtea școlii. Scrie un text narativ, de cel puțin 150 de cuvinte, în care să prezinți o situație neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvență descriptivă și una dialogată.”

Mâine urmează cel mai greu moment: teza la Matematică!

Mâine, 24 iulie 2021, urmează cel mai greu moment: teza la Matematică! La nivelul întregului județ s-au înscris 6.031 de elevi, 6.030 din seria curentă și un elev dintr-o serie anterioară. Datele existente în acest moment arată că, pentru 38 de elevi din 23 de școli ale județului Iași, Comisia Județeană de Evaluare Națională a propus adaptarea procedurilor de susținere a examenului în vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor. Pentru elevii înscriși, 2.987 din mediul rural și 3.044 din mediul urban, sunt organizate 173 de centre de examen, dintre care 117 în mediul rural și 56 în mediul urban. Totodată, pentru corectarea tezelor vor fi organizate, în municipiul Iași, cinci centre de evaluare. Pentru desfășurarea în condiții optime a acestui examen în școlile ieșene, vor participa în comisiile specifice 2.000 de cadre didactice.

Absolvenții claselor a VIII-a care susțin Evaluarea Națională anul acesta au învățat după un curriculum nou, axat pe crearea de competențe, așadar programa de examen, dar și tipurile de itemi sunt diferite prin comparație cu anii anteriori. Subiectele sunt construite dupa modelul PISA și sunt organizate, la toate disciplinele, într-o broșură de 10 pagini, care include atât cerințele, cât și spațiile pentru rezolvarea acestora. Ca măsuri de adaptare la contextul pandemic și la modul în care acesta a influențat desfășurarea activităților didactice, în februarie 2021, programele de examen au fost modificate și a început publicarea testelor de antrenament.

Accesul candidaților în săli este permis între 8:00 și 8:30, iar examenul va începe la ora 9:00

Accesul candidaților în săli este permis începând cu ora 8:00, până la 8:30. Examenul va începe la ora 9:00. La probele scrise ale Evaluării Naționale, elevii primesc subiectele în formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare, dacă este cazul. Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare.

La proba de Matematică, un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect. La figurile de la proba de Matematică sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou / pix de culoare albastră. La proba de Matematică este permisă realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou / pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor.

Ce urmează pentru candidați

Urmează ca, pe 25 iunie 2021, să se desfășoare proba la Limba și literatura maternă. Conform calendarului, pe 29 iunie 2021, vor fi afișate rezultatele înaintea contestațiilor (până la ora 14:00), iar contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (orele 16:00 – 19:00) și 30 iunie (orele 8:00 – 12:00). În perioada 30 iunie – 4 iulie 2021 se vor soluționa contestațiile, iar, pe 4 iulie 2021, vor fi afișate rezultatele finale. Sesiunea specială a Evaluării Naționale 2021 este destinată exclusiv absolvenților de gimnaziu care, conform certificatului medical prezentat, nu s-au putut înscrie în perioada 7-11 iunie 2021.

Elevii care susțin examenul la o disciplină de evaluare în prima sesiune și, din motive medicale, nu pot participa și la cea de-a doua probă, vor susține, în sesiunea a doua, doar proba la care au lipsit. Înscrierea la etapa specială a Evaluării Naționale se va face în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021. Prima probă, Limba și literatura română, se va susține pe 6 iulie 2021, Matematică – pe 7 iulie, iar Limba și literatura maternă – pe 7 iulie. Pe 9 iulie, până la ora 12:00, se vor afișa rezultatele înainte de contestații, iar, tot pe 9 iulie, între orele 14:00 și 20:00, se pot depune contestațiile, urmând ca, în perioada 10-11 iulie 2021, să fie rezolvate contestațiile, iar, pe 12 iulie, după ora 12:00, să fie afișate rezultatele finale.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Cine e bărbatul găsit mort în mașină, în Ilfov. Era tăiat pe mâini cu un cuțit cumpărat ieri, când a fost dat dispărut de soție. Polițiștii nu exclud crima
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ninge de Florii. Veste uluitoare de la ANM
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
A aruncat Rusia în aer! Putin se află în fața unui moment crucial!
Playtech.ro
Ingredientul banal care face chiftelele de post de zece ori mai gustoase. Numai așa le vei prepara
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025