Prima pagină » Titlurile zilei » Candelele de lângă poza lui Radu, tânărul mort în carnagiul de la Bălțați, nu se sting niciodată! Nici acum nu se știe dacă a murit nevinovat – FOTO

Candelele de lângă poza lui Radu, tânărul mort în carnagiul de la Bălțați, nu se sting niciodată! Nici acum nu se știe dacă a murit nevinovat – FOTO

25 iul. 2022, 02:00, 7 ,
Dragos Savin în Titlurile zilei

Timpul trece, însă la mormântul lui Radu, tânărul șofer de TIR, mort în accidentul de la Bălțați, totul pare că a rămas pe loc. Candelele nu se sting niciodată. Nici până acum nu este clar dacă a murit nevinovat

Timpul trece, iar la mormântul lui Radu Andrei, tânărul mort în tragedia de la Bălțați, candelele nu se sting niciodată. În cimitirul din comuna Dumești, județul Iași, acolo unde a fost înhumat tânărul, în fiecare zi merge cineva să aprindă lumânări. Cei care l-au cunoscut pe Radu se duc pentru a-i ține amintirea vie.

„Eu vin duminica să aprind lumânări. Am venit și în timpul săptămânii să fac curat la morminte și am văzut lumânări aprinse la el. Nu se sting niciodată”, a spus o localnică din Dumești.

Nici acum nu este clar dacă tragedia de la Bălțați s-a produs din cauza lui Radu

Inițial, s-a spus că Radu Andrei ar fi vinovat de producerea tragediei. Treptat, lucrurile par să se fi schimbat, însă nimic nu este clar. Pe 1 februarie 2022, la Bălțați, și-au pierdut viața 7 oameni, după impactul dintre un TIR, o ambulanță și o autoutilitară. Accidentul a avut loc în jurul orei 7:00, într-o curbă extrem de periculoasă. La fața locului s-au deplasat mai multe ambulanțe și echipaje de Poliție, după ce, prin apelul la 112, s-au anunțat mai multe victime ce se aflau în stop cardio-respirator.

Medicii ajunși la fața locului au încercat în zadar salvarea celor 7 victime, fiind nevoiți să declare decesele rând pe rând. S-a discutat despre vinovăția șoferului de TIR, iar mai apoi despre cea a șoferului din ambulanță.

Ce cred specialiștii?

Conf. univ. dr. Adrian Sachelarie, de la Facultatea de Mecanică din Iași, spune că ambulanța ar fi putut schimba traiectoria TIR-ului atunci când a intrat în coliziune cu acesta.

„Orice coliziune ar fi putut schimba traiectoria TIR-ului, în cazul accidentului de la Bălțați. Este greu de precizat cine este vinovat, trebuie analizate toate urmele lăsate pe carosabil în urma impactului. Depinde și de locul în care a fost lovit TIR-ul”, a precizat conf. univ. dr. Adrian Sachelarie.

Reporterii BZI au discutat cu Marcel Corban la o săptămână de la producerea accidentului. După accident, au fost luate în calcul mai multe variante. S-a spus că este posibil ca șoferul ambulanței să fi pătruns pe contrasens. Această ipoteză este însă desființată de Corban.

Cine a intrat pe contrasens?

Șoferul ambulanței susține că TIR-ul a intrat pe contrasens, din această cauză s-a produs accidentul rutier.

„S-a spus că eu am intrat pe contrasens. Cum aș fi putut eu, cu ambulanța de 2 tone, să destabilizez un camion de 20 de tone? Roata de la ambulanță nu s-a rupt, el, cu camionul, mi-a rupt roata. Ce pot eu să vă spun este că el era pe contrasens, era pe banda mea. M-a prins fix în curbă și nu am mai apucat nici să frânez, nici să iau virajul mai mult în dreapta. Nu am apucat nimic, am văzut doar că mă izbesc în el și am auzit, deodată, «poc». Se deschisese airbag-ul. Când am ridicat capul și m-am uitat, TIR-ul nu mai era lângă mine, plecase. Când am realizat ce s-a întâmplat, m-am uitat la mine, nu aveam nimic, am întrebat-o pe asistentă, în spate, a zis că e totul bine”, a povestit Maricel Corban, șoferul de pe ambulanță implicat în accidentul de la Bălțați.

Impact devastator

În urma impactului, ambulanța și-a continuat deplasarea, fără o roată, zeci de metri.

„Am constatat imediat după că eu mergeam pe asfalt fără o roată, mergeam târâș. De la locul impactului cred că am mai mers fără o roată aproximativ 30 de metri, până s-a oprit. Au sărit și cheile din contact, motorul s-a oprit. M-am dat jos din mașină, iar un om a venit la mine și mi-a zis «Voi vedeți ce ați făcut? E polei pe jos, uite ce ai făcut». Era polei pe jos, am văzut și eu, dar AMP a declarat că drumul era perfect uscat, lucru ce nu este adevărat. Din ce îmi amintesc, eu zic că m-am izbit în remorcă, nu în capul de TIR, că, dacă era așa, mă prindea remorca sau poate m-am izbit în roata din spate, remorca fiind în derapaj. Dacă mă lovea remorca, eram terminat acum”, a declarat Maricel Corban, șoferul de pe ambulanță implicat în accidentul de la Bălțați, la câteva săptămâni de la producerea tragediei.

În orice caz, candelele de la mormântul lui Radu nu se vor stinge prea curând, iar toți cei care l-au cunoscut așteaptă să afle care este adevărul.

Comentarii
  • Gunoiul ala de pe ambulanta e vinovat clar. Este un video și pe YouTube cum o corsa răstoarnă un TIR si acesta cade în prăpastie. Nu o mai suge aiurea domnu ambulantier știm cu toții ca sunteți necalificați pentru locurile ocupate

  • Un tir articulat care vireaza la stânga va avea remorca mai retrasa decât cabina. Cabina e cea care ar putea merge pe linie spre ex. Dar remorca ai axele spate vor tinde sa ramana pe exteriorul liniei, in cazul asta dreapta, e vorba de legile fizicii. Acum, sa zica soferul de ambulanta ca a lovit tirul cu remorca, in timp ce vira la stanga, ori tirul era deja in tangaj. Ori ambulantierul fura curent, din poze se vedea ca roata rupta de pe ambulanta era ștearsă de uzura, iar in dimineața aia era gheata pe jos acolo. Sanse mai mari ca ambulanta a derapat si a lovit remorca cat sa destabilizeze tirul.

  • Tirist fara experiență

    Ce experiență are un tinar de 22 ani șofer pe camion ,tir sau alte atelaje ? Lucreaza intre 12 si 16 ore din 24 ? Patronii sunt avizi dupa bani si angajează soferi fara experiență si pregătire . Asta este realitatea !

  • Sachelarie asta asa zis expert se da cum cad lovelele.Nu-i asa Adrian?

  • Jack pt.sofer pe ambulanta.Sa mai lase ciocul mic ca nu are dreptate, ca o ambulanta nu poate devia un tir pina la punctul de a-l rasturna.Am sa va arat cum un sofer de motocicleta la noi in Romania a lovit o Dacia Logan MCV in spate dreapta (Un taxi s-a răsturnat după ce s-a izbit de o motocicletă. Momentul impactului)s-a petrecut pe 7 iunie 2022.Apropo:mai este in vigoare legea care da dreptul unei persoane sa conduca un tir dupa ce a implinit 35 ani si minim 10 ani sa fi lucrat pe autoutilitare.

  • Si scarbele alea de Cocoveici dorm linistiti? Sa nu doarma ca administratorii de firme raspund intotdeauna cand sunt morti. Asa s-a intamplat si cu microbuzul de la canteia pe care l-a luat trenul inainte, asa a fost si cu patronul unde a explodat boilerul, etc. Grasa Alina jalboaia si frac-su la puscarie. Poa` sa mearga si tac-su primarasu ca stie el de ce.

  • ambulantierul fura curent, s-a trezit cu el in fata, dute ba alcolistule, ai 4-5 secunde sa vezi toate masinile in acea curba, impactul a fost in roata din fata a tirului se vede dupa urmele de plastic portocaliu. in 4-5 secunte te muti pe acostament si mai si opresti masina daca vezi un tir pe contrasens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`