Ungaria urmează să organizeze alegeri legislative la 3 aprilie, a anunţat marţi preşedintele ungar Janos Ader, un scrutin care se anunţă strâns pentru premierul suveranist Viktor Orban, revenit la putere în 2010, relatează AFP.
Janos Ader a anunţat data alegerilor legislatve într-un comunicat postat pe site-ul preşedinţiei.
Viktor Orban, care se află de patru mandate la putere, urmează să înfrunte, la începutul lui aprilie, pentru prima oară o opoziţie unită.
„Vom fi acolo pe 3 aprilie”, a reacţionat premierul Viktor Orban. Guvernul de dreapta de la Budapesta tocmai a adoptat o serie de facilităţi fiscale pentru familii şi tineri, precum şi majorarea pensiilor şi a salariului minim.
Viktor Orban vs. Peter Marki Zay
Pentru prima dată de la victoria răsunătoare din 2010, premierul naționalist conservator Viktor Orban și partidul său, Fidesz, se vor confrunta cu o opoziție unită, ceea va conduce la o cursă electorală strânsă.
Alegătorii vor decide dacă vor ca Orban să continue politica sa axată pe suveranitate națională, valori tradiționale creștine și respingerea imigrației și a drepturilor LGBTQ, chestiuni care au avut impact negativ asupra relațiilor dintre Budapesta și Bruxelles.
Alianța partidelor de opoziție include Coaliția Democrată, Socialiștii, liberalii și Jobbik, fostul partid de extremă-dreapta, acum de centru-dreapta. Alianța este condusă de Peter Marki-Zay, fost susținător Fidesz, actual primar în orașul Hodmezovasarhely.
„Oligarhi apropiaţi de Guvern au acumulat averi incredibile, iar politicienii Fidesz scriu legile după bunul plac, în timp ce milioane de cetăţeni au salarii de umilinţă”, a afirmat Peter Marki-Zay.
În ziua alegerilor, 3 aprilie, votanții vor răspunde și la patru întrebări pe teme LGBTQ, Orban prezentându-se ca apărător al valorilor familiei tradiționale, unul din principalele puncte ale campaniei sale electorale.
La referendum, alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu ore de orientare sexuală în școli fără acordul părinților și dacă schimbarea sexului ar trebui „promovată” în rândul copiilor. Votanții vor fi întrebați, de asemenea, dacă conținutul media care ar putea afecta orientarea sexuală a copiilor ar trebui prezentat acestora din urmă fără nicio restricție.