Experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au anunţat când va reveni totul la normal, după pandemia de coronavirus. Soumya Swaminathan, şefa cercetătorilor de la OMS, a spus că situaţia va intra pe un făgaş normal abia în anul 2022.
O expertă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii precizează faptul că situaţia va reveni la normal abia în anul 2022, adică în aproximativ doi ani. Din ce cauză va dura atât?
Când va reveni totul la normal, după pandemia de coronavirus
Soumya Swaminathan, şefa cercetătorilor de la OMS a declarat că iniţiativa Covax – mecanismului pentru accesul echitabil la vaccin al tuturor ţărilor – va putea obţine câteva sute de milioane de doze până la jumătatea anului următor, astfel că toate cele 170 de ţări înscrise „vor primi ceva”.
Din cauza lipsei de fonduri, expertul precizează faptul că numărul dozelor de vaccin care vor fi distribuite va fi prea mic. Din acest motiv, se preconizează că la sfârşitul anului 2021 vaccinul va fi disponibil pentru 2 miliarde de oameni.
„Modul în care oamenii îşi imaginează că în ianuarie vom avea vaccinuri pentru întreaga lume şi lucrurile vor începe să revină la normal – nu aşa funcţionează”, a spus ea.
Soumya Swaminathan a explicat că estimează că un vaccin ar putea apărea la mijlocul lui 2021, iar în prima parte a anului vor apărea primele rezultate ale testelor.
„Avem nevoie ca 60% până la 70% din populaţie să dezvolte imunitate înainte să vedem o reducere dramatică a transmiterii acestui virus. De asemenea, nu ştim cât timp vor proteja aceste vaccinuri – acesta este celălalt semn de întrebare: cât durează imunitatea?”, a explicat Swaminathan la o întâlnire virtuală găzduita de Fundaţia Naţiunilor Unite.
Coronavirusul a suferit noi mutaţii şi este mai contagios. Din fericire produce o boală mai uşoară
Coronavirusul a suferit noi mutaţii. Tulpina care cauzează această boală s-a modificat în această vară şi a devenit mult mai contagioasă. Din fericire însă formele de îmbolnăvire sunt mai puţin severe.
Tulpini mutante de coronavirus, care sunt mai contagioase, dar produc o boală mai puţin severă, au apărut în Franţa. Aceasta este o posibilă explicaţie pentru creşterea numărului de îmbolnăviri în Europa, scrie Sunday Times.
Microbiologul francez Didier Raoult a prezentat descoperirea în fata parlamentarilor francezi. El a spus că cercetătorii au descoperit şapte mutaţii ale coronavirusului în timpul unei analize a testelor CoVid-19 din timpul verii.
Coronavirusul a suferit noi mutaţii
Una dintre aceste tulpini a fost adusă de oameni veniţi din nordul Africii în iunie, după ce Frântă a relaxat măsurile anti-pandemie. De atunci, aceasta tulpină a dispărut în Franţa, însă a fost înlocuită de altele mai contagioase, a explicat Didier Raoult.
„Sunt mai puţin severe, aşa că se întâmplă ceva cu acest virus, ceea ce îl face diferit. Mutaţiile pe care le avem acum sunt o versiune destul de degradata a formei iniţiale. Cel puţin asta este impresia noastră”, a spus microbiologul.