Prima pagină » National » Când va începe recensământul populației și locuințelor în România

Când va începe recensământul populației și locuințelor în România

04 feb. 2022, 15:11,
în National

Institutul Naţional de Statistică a dat startul recensământului populaţiei, primul după cel din 2011. Anul acesta vom afla câţi români au rămas în ţară după valurile masive de emigrări din ultimul deceniu.

Acum însă, procedura a fost simplificată. Nu mai este necesar să aşteptaţi să vină oamenii la uşa dumneavoastră, ci vă puteţi înscrie online.

Anul trecut, în 2021, ar fi trebuit să se desfășoare un nou recensământ al populației și locuințelor, dar, din cauza situației epidemiologice și a riscului implicat de vizitele recenzorilor în case, el a fost amânat pentru acest an.

Completarea chestionarului online va dura între 10 și 20 de minute

Când va începe recensământul în România

Oficial, recensământul a început de la 1 februarie, după ce a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus. Institutul Național de Statistică va începe astfel să colecteze date de la autorități, instituții publice și de la instituții private.

În anul 2022, în România, cât şi în alte state membre UE, se va realiza Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, al 13-lea în istoria statisticii oficiale din România şi cel de al doilea de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Preluarea efectivă a datelor din surse administrative este o etapă premergătoare recensământului propriu-zis care va începe pe 14 martie și se va desfăşura în două etape.

În prima etapă, veți avea posibilitatea să vă autorecenzati pe platforma recensământului răspunzând online la întrebări. Astfel, vor putea fi evitate discuțiile pe teme mai delicate cu o persoană străină. Completarea chestionarului va dura între 10 și 20 de minute. Chestionarul va fi accesibil în nu mai puțin de 10 limbi și conține întrebări simple, despre fiecare persoană în parte.

grup de oameni ce poartă măști de protecție

Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode

Zi liberă plătită pentru angajații care participă la recensământul online

Recensământul vine şi cu o veste bună. Fie că lucraţi la stat sau la privat, persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode.

Iar în ultima etapă, care se desfășoară în perioada 16 mai-17 iulie, recenzorii vor ieși pe teren și vor vizita adresele unde nu s-a produs autorecenzarea.

Autorecenzarea este acțiunea prin care înregistrarea informațiilor la recensământ este efectuată de către persoana însăși și se poate realiza de pe echipamentul propriu al persoanei care se autorecenzează sau al gospodăriei din care aceasta face parte sau de pe echipamente (tablete) puse la dispoziție de către UJIR-uri prin intermediul primăriilor.

Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicația informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

Ce amenzi riscă cei care oferă informaţii eronate

Este foarte important de știut că dacă refuzați să vă autorecenzaţi nu veți fi amendat, însă dacă informațiile pe care le oferiţi sunt eronate sau incomplete, riscați amenzi de la o mie la 3 mii de lei.

Potrivit INS, din 2011 și până în prezent, țara noastră a pierdut peste 1 milion de oameni din populația rezidentă.

La ultimul recensămât din 2011, spre exemplu, România avea o populație de peste 20 de milioane de locuitori, iar în 2021, conform INS, populația rezidentă a scăzut la 19 milioane.

În anul 2019, Institutul National de Statistică a facut recensământul după domiciliu. Oficial, aveam peste 22 de milioane de locuitori. În realitate însă, suntem mult mai puțini.

Recensământul în România va avea loc în perioada februarie – iulie 2022, iar colectarea datelor de la cetățeni se va face în două etape. În prima etapă, anume martie – mai 2022,  se vor colecta informații prin completarea datelor pe internet, prin autorecenzare, urmînd ca ma mai apoi, în lunile  mai – iulie 2022  să se realizeze interviuri cu persoanele care nu s-au autorecenzat prin internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 ianuarie 2025
15 ianuarie 2025