Joi, 3 iunie, Andrei Baciu, vicepreşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a anunțat că țara noastră se află în grafic cu tot ce era necesar pentru implementarea certificatului digital european privind COVID.
Certificatul digital european are scopul de a facilita călătoriile între state, pentru ca timpul de așteptare la punctele vamale să fie limitat. În România, suntem în grafic cu implementarea lui, potrivit vicepreședinteleui CNCAV.
”Certificatul digital european privind COVID, se lucrează de mai bine de două luni de zile, cu toate instituţiile implicate. Suntem în grafic cu tot ceea ce trebuia să facem până în acest moment”, a afirmat, joi, Andrei Baciu.
Andrei Baciu, despre certificatul digital european: „Va facilita călătoriile între state”
Vicepreședintele CNCAV a subliniat că certificatul digital ne va permite, la nivel european, să avem o abordare integrată.
”Pentru a avea o abordare uniformă la nivel european (…) s-a creat acest certificat digital european privind COVID. Va facilita călătoriile între state, pentru a limita timpul de aşteptare la punctele vamale. Pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm că toate dovezile pe care le prezentăm sunt veridice. Este esenţială autenticitatea. Noi vom folisi în România modelul prezentat de Comisia Europeană – cu cod QR, care va garanta veridicitatea”, a mai precizat Baciu.
Andrei Baciu a precizat că certificatul este programat pentru a fi lansat la 1 iulie, iar în România va exista un portal dedicat.
Certificatul de vaccinare, pus în aplicare pe teritoriul UE din 1 iulie
De la 1 iulie, certificatul digital va fi pus în aplicare pe teritoriul Uniunii Europene, însă în 7 state membre va fi dat in folosință începând cu ziua de marţi, 1 iunie 2021.
Documentul care arata că posesorul s-a imunizat cu ambele doze de vaccin, poate fi în format digital sau tipărit, fiind prevăzut cu un cod QR. Acesta va avea o triplă utilitate: va atesta vaccinarea anti-COVID-19, testarea negativă sau imunizarea după o infectare anterioară.
”Propunem să nu se impună nicio testare şi nici carantina în cazul persoanelor vaccinate sau vindecate de COVID-19”, a declarat luni, comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders.
Măsuri suplimentare la graniță
În cazul în care situatia epidemiologică se înrăutăţeşte, statele Uniunii Europene îşi rezervă dreptul de a aplica măsuri suplimentare la graniţe. Potrivit Comisiei Europene, o persoană se poate considera complet imunizată, numai atunci când au trecut cel puţin 14 zile de la efectuarea rapelului.
Dacă sunt persoane care nu s-au vaccinat, dar nu s-au îmbolnăvit de Covid, oficialii Comisiei Europene au propus noi măsuri în funcţie de zona de proveniență a călătorului. Astfel, conform acestei propuneri, doar persoanele care vin din zonele marcate cu culoarea roşu intens, adică cele în care s-a înregistrat, în ultimele 14 zile, o rată de infectare de 500 de cazuri la 100.000 de locuitori, trebuie să respecte măsuri suplimentare la graniță.