Când va fi gata Transalpina din Apuseni. Țara noastră este recunoscută în Europa și nu numai pentru frumusețea sălbatică a reliefului. În unele zone, drumurile care le străbat au devenit cunoscute în toată lumea pentru frumusețea peisajelor. Și amintim aici Transfăgărășanul, Transalpina ori Transrarăul. Dar iată că în curând vom avea un astfel de drum și în Carpații Occidentali.
România este recunoscută în Europa, dar și în lume pentru frumusețea peisajelor naturale și sălbatice. Printre cele mai celebre astfel de locuri au fost construite căi de acces pentru a le putea admira în voie. Și amintim aici Transfăgărășanul care traversează Munții Făgăraș ori Transalpina din Munții Parâng. De asemenea, un astfel de drum celebru este și Transrarăul din nordul Moldovei.
Cât de curând, însă, țara noastră se mai îmbogățește cu o transalpină, și anume cea din Munții Apuseni. Acesta este unul dintre cele mai frumoase trasee din România, însă nu multă lume are acces din cauza infrastructurii.
Când va fi gata Transalpina din Apuseni
Transalpina și Transfăgărășanul sunt recunoscute în întreaga lume și i-au impresionat pe mulți turriști străini în ultima vreme. Iar acestora li se va adăuga un traseu superb din Munții Apuseni, care va fi mult mai accesibil pentru turiști. Doar că mai durează un pic până să-l putem străbate, și anume doi ani.
În momentul de față, Transalpina de Apuseni se află în faza de modernizare și va fi gata în doi ani. Drumul are o lungime de aproape 80 de kilometri și va străbate Carpații Occidentali de la est la vest. Traseul rutier de 78,5 kilometri va crea acces la destinații turistice importante, până acum inaccesibile autoturismelor.
Modernizarea Transalpinei de Apuseni este estimată la peste 40 de milioane de euro, finanțare din fonduri europene. Prin această investiție se dorește înflorirea turismului în localități precum Bucium, Ponor, Mogoș sau Râmeț. Acest drum pornește din Aiud, iar punctul terminus este localitatea Cerbu, la DN74.
Poduri, trotuare, stații de autobuz și piste de biciclete
Odată cu finalizarea lucrărilor, Transalpina de Apuseni va avea peste 12.000 de metri pătrați de trotuare. De asemenea, vor exista 21 de stații de autobuz și peste 6.500 de metri pătrați de piste de biciclete. Nu în ultimul rând, drumul va avea 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe.
Autoritățile din Alba consideră că noua infrastructură va fi o adevărată binecuvântare pentru economia din zonă. Astfel, cu siguranță, turiștii vor da năvală să vadă frumusețile naturii din Apuseni. Traseul va lega orașul Abrud de municipiul Aiud, cât și de Autostrada Sebeș-Turda. Peisajele de aici sunt superbe, drumul străbătând culmi de peste 1000 de metri, pline de păduri, chei și poienițe.
Atracții turistice pe Transalpina de Apuseni
În prezent, drumul poate fi parcurs doar cu mașina de teren. Odată cu modernizarea drumului, frumusețile locului vor putea fi mult mai accesibile tuturor. În zonă sunt Cheile Mânăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmețului, dar și numeroase locuri care oferă priveliști până spre Retezat, Șureanu sau Muntele Mare.
Tot în această regiune se află Pădurea Sloboda, o rezervație naturală pe o suprafață de 20 de hectare. Aici, vegetația forestieră este alcătuită din specii de stejar, carpen și conifere. Așadar, până când va fi gata Transalpina din Apuseni nu ne rămâne decât să ne stabilim locurile de vizitat.