Prima pagină » National » Când va fi atins numărul maxim de cazuri COVID-19 în România? Ce spun specialiștii

Când va fi atins numărul maxim de cazuri COVID-19 în România? Ce spun specialiștii

20 oct. 2020, 20:15,
Bianca Rebegea în National

Marți, 20 octombrie, reprezentanții Prefecturii Suceava afirmă că analizele epidemiologice internaționale estimează pentru România un maxim de cazuri COVID-19 la sfârșitul lunii noiembrie, când se așteaptă o triplare a necesarului de paturi.

La momentul respectiv, există posibilitatea să fie nevoie de o capacitate de cazare de circa 900 de locuri, spitalele fiind depășite.

„Printr-o decizie a DSP Suceava de a dedica 10% din fiecare unitate sanitară pentru patologia Covid, se obține un număr suplimentar de 260 paturi, aspect ce a fost discutat cu managerii tuturor unităților medicale din județ în ședințe ale CJSU anterioare”, spun reprezentanții Prefecturii Suceava.

Potrivit mențiunilor făcute de reprezentanții Spitalului Județean Suceava, primirea unei capacități suficiente de cazare și tratare a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 constă în dedicarea unui număr mult mai mare de paturi în unele unități sanitare. Mai mult decât atât, este necesară păstrarea unui capacități de tratare a patologiei non-COVID la nivelul județului în unitatea cea mai performantă, Spitalul Județean de Urgență Suceava fiind principala unitate spitalicească din județ, care are o capacitate de cazare de 1200 locuri.

Ce spune medicul Virgil Musta despre situația în care se află România

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara solicită „lock-down“ pentru două sau trei săptămâni. Medicul este de părere că pentru scăderea însemnată a numărului de cazuri de infecţii cu COVID-19 este necesar un blocaj total de două sau trei săptămâni.

Pe de altă parte, medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara consideră că acest lucru nu este posibil din cauza industriei, care a fost grav afectată, dar şi din cauză că suntem într-un an electoral.

„Ar trebui impuse niste reguli mai stricte şi avut mare grijă să se implementeze. Degeaba e interzis să ne adunăm în număr mare, când chefurile continuă. Dacă nu eşti ferm… şi poate gândit foarte bine… ideal poate ar fi bine să blochezi totul două – trei săptămâni, dar din păcate este an electoral. Trei săptămâni, dacă s-ar bloca, ar fi o măsură bună, dar că nu ne putem permite deoarece industria ar fi afectată”, a declarat medicul Virgil Musta.

Virgil Musta: „Dacă respectam acum trei luni nu eram aici”

Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” este de părere că recordul numărului de cazuri noi de COVID-19 este cauzat de faptul că măsurile de protecție nu au fost respecatate.

„Este într-o progresie geometrică. Aşa se întâmplă şi în străintătate şi e mai greu de respectat. Dacă respectam acum trei luni nu eram aici. Nerespectând, încetul cu încetul ne contaminăm. Acest comportement a dus la explozia de cazuri şi care va fi greu de stopat. Este rău că nu mai avem timp. În senul presiunii sitemului de sănătate. Una era să se întâmple când spitalul era gol, alta e când spitalul e plin. Acum va trebui să alegem între ce putem salva şi ce nu putem salva. Să zicem că sunt persoane care vin cu forme medii şi severe, acum îi trimitem acasă şi sperăm să nu evolueze sever”, a precizat Virgil Musta.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024