Furunculul, inamic al pielii si frumusetii, are obiceiul neplacut de a-si face aparitia in zone piloase care sunt supuse unui stres ridicat prin frecare, aparand de cele mai multe ori pe fata, axilar, gat, piept, zonele fesiera si inghinala. Furunculele sunt de fapt colectii de lichid sero-purulent acumulate sub piele.
In concluzie, acestea sunt dureroase, hiperemiate si tumefiate, datorandu-se complexului pilo-sebaceu pe care se formeaza. Responsabile de aparitia acestor imperfectiuni sunt bacteriile care infecteaza pielea si care ajuta mai tarziu la formarea de mai tarziu a abcesului. Furunculele isi pot mari dimensiunile si pot deveni mult mai dureroase pe masura ce cresc in marime.
Tratamente care se pot realiza acasa
Furunculul poate fi tratat la domiciliu sau chirurgical, prin extirparea acestuia. Tratamentul la domiciliu consta in medicamentatie si indeplinirea unor recomandari date de medic. Tratamentele vor avea rezultate pozitive daca sunt urmate anumite principii terapeutice si daca acestea se desfasoara in concordanta cu indicatiile medicului.
Pacientii trebuie:
Sa nu intepe si sa nu se scarpine la furuncul pentru ca, in caz contrar, puroiul va ajunge mai adanc in piele
Sa curete zona frecvent cu apa si sapun antibacterian (de 2 ori pe zi) dupa care sa usuce locul cu pricina
Sa aplice comprese calde la nivelul furuncului, care se tin timp de 20-30 minute. Aceste comprese se vor repeta de 3-4 ori pe zi. Aceasta masura preventiva ar trebui sa fie aplicata imediat ce furunculul incepe sa se dezvolte pentru ca umezeala si caldura vor favoriza drenarea si fistulizarea puroiului
Aceste comprese cu apa calda trebuie aplicate si dupa ce furunculul a fistulat. Rana rezultata poate fi acoperita cu bandaje, pentru ca lichidul de drenaj sa nu ajunga si in imprejurimi. Bandajul trebuie schimbat zilnic pentru a nu infecta plaga si mai mult.
In cazul in care furunculul fistuleaza in mod spontan, acesta trebuie lasat pentru ca intregul lichid sa fie drenat. Pentru a se mentine un un proces natural de vindecare, pacientul poate curata rana de doua ori pe zi cu apa calduta si sapun antibacterian sau solutii de dezinfectare.
Tratamentul de specialitate
Tratamentul de specialitate in cazul furunculelor este cel chirurgical. Medicul va face o anestezie locala, urmata de o incizie prin care puroiul va putea fi drenat. Cu ajutorul bisturiului electric se decoleaza si tesuturile din jurul furunculului pana cand se ajunge la tesutul sanatos. In urma acestei interventii minore se va aplica un pansament cu solutie antiseptica.
Cum tratezi in mod natural furunculul
Medicul recomanda mai apoi pacientului antibiotice, care vor fi luate conform prescriptiei medicale, respectand dozele si intervalele orare date de medic. De obicei, antibioticele vor fi luate timp de minimum 7 zile, chiar daca simptomele pot disparea. In acest fel sunt evitate eventuale infectii si reveniri ale bolii.