Deparazitarea internă la pisici este o măsură preventivă esențială împotriva paraziților. În lipsa acesteia, există riscul de leziuni grave ale organelor și chiar de transmitere a infecției la om.
Deparazitarea internă la pisici trebuie să înceapă de la o vârstă fragedă, iar tratamentul recomandat de veterinar trebuie urmat pe tot parcursul vieții lor.
Când trebuie realizată deparazitarea internă la pisici?
Deparazitarea internă se face începând cu vârsta de două săptămâni, apoi se repetă la fiecare două săptămâni de 2 – 3 ori, apoi o dată pe lună până la două luni, când se va realiza deparazitarea o dată pe lună până la șase luni. După maturizare, pisiva va trebui deparazitată de minimum două ori pe an.
Medicul veterinar este cel mai în măsură să administreze tratamentele potrivite pentru deparazitarea de rutină a pisicii. După primele deparazitări, va fi necesară și administrarea de vaccinuri specifice.
În ceea ce privește paraziții interni la pisici, ei bine, protozoarele sunt printre cei mai comuni. Pot cauza diaree, digestia incompletă și pierdere în greutate. La pisici, cele mai întâlnite forme de protozoare sunt giardia și coccidia, acestea nu pot fi transmise de la pisici la oameni.
Giardia se fixează pe mucoasa intestinală și se întâlnește mai ales la pisicile care petrec mult timp în aer liber. Forma sa inactivă trăiește în mediu sub formă de chist, iar atunci când ajunge în intestin se activează.
Coccida are o rezistență mare în anumite condiții, mai ales la umiditate ridicată. Se fixează pe pereții intestinului subțire. Cea mai răspândită formă, isospora, poate cauza forme severe de enterită, în special la puii de pisică.
Viermii reprezintă a doua categorie de paraziți interni. Aceștia pot fi rotunzi, nemtode sau plați, cestode. Pot cauza probleme severe, motiv pentru care este esențială deparazitarea periodică.
Viermii rotunzi pot fi eliminați prin scaun sau vărsătură. Pot fi ingerați de pisică de la toaletarea blănii, prin ingerarea ouălor viermilor, de pe sol, prin consum de șoareci sau păsări purtătoare a larvelor paraziților.
Viermii plați sunt cele mai comune forme la pisici. Pot fi prezenți pe blana pisicii aproape de zona anusului și au aspectul unor boabe de orez. Uneori, îi poți observa în fecalele felinei.
De ce să ții cont în deparazitare
Vârsta pisicii este un aspect important de care să ții cont în deparazitarea internă, necesită un tratament special pentru pui față de adulți.
În general, schema de deparazitare se adaptează în funcție de evoluția puilor. De exemplu, pentru puii care stau doar în interior, prima deparazitare poate avea loc la patru săptămâni, în timp ce puii care petrec timp afară au nevoie de deparazitare încă de la două săptămâni de viață. În ceea ce privește deparazitarea externă, puii sunt protejați de anticorpii primiți de la mamă în primele 7-8 săptămâni. Totuși, dacă mama este infestată, puricii și alți paraziți pot ajunge mai devreme la pisoi.
De asemenea și starea fiziologică este importantă, în mod ideal și pentru a proteja pisoii, este indicată o deparazitare înainte ca pisica să fete. Ar trebui să fie deparazitată după săptămâna a treia de gestație pentru a reduce riscul de transmitere a paraziților prin placenta sau în timpul alăptării.
Efectele secundare ale produselor de deparazitare este un alt aspect de care să țineți cont, unele produse au concentrații ridicate care pot cauza efecte secundare mai ales la pui.
Astfel, pot apărea simptome precum letargie, diaree, vărsături și lipsa apetitului. De asemenea, nu sunt recomandate remediile naturale precum bicarbonatul de sodiu în tratarea paraziților interni la pisici.
Este de evitat să administrezi alte soluții în afară de cele potrivite pentru deparazitarea internă la pisici pentru că efectul acestora poate fi letal.