Prima pagină » Radio » Actualitate » Când trebuie puse cauciucurile de iarnă. Cum să le alegi pentru a fi cât mai eficiente
Când trebuie puse cauciucurile de iarnă. Cum să le alegi pentru a fi cât mai eficiente

Când trebuie puse cauciucurile de iarnă. Cum să le alegi pentru a fi cât mai eficiente

15 oct. 2020, 15:44,
BZI.ro, în Radio

Odată cu răcirea vremii se apropie și momentul când trebuie puse cauciucurile de iarnă, pentru a nu fi prinși pe picior greșit. Astfel, dacă a dat prima zăpadă și te oprește Poliția pentru că încă mai circuli cu anvelopele de vară, amenda este usturătoare. Totodată, rămâi și fără certificatul de înmatriculare.

Atenție șoferi! Amenda este până la 2900 de lei pentru cei care nu montează cauciurile de iarna, dacă a dat prima zăpadă. Trebuie să știți că nu e de joacă mai ales că în unele zone din țară a nins deja. Ar fi bine să știți că legea nu lasă loc de interpretări când vine vorba de aceste anvelope! Așadar, potrivit Codului Rutier, este interzisă circulația autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, dacă autoturismele nu sunt dotate cu cauciucuri de iarnă.

În momentul de față, un șofer preocupat de siguranța sa și a celor apropiați, începe deja pregătirea mașinii pentru sezonul rece. Și aceasta deoarece montarea cauciucurilor de iarnă este acțiunea ale cărei efecte se fac simțite imediat. Și ne referim atât la dinamica mașinii, cât și la micșorarea riscurilor de accident. Mai mult, aceasta este o obligație legală a cărei neîndeplinire atrage după sine sancțiuni importante.

Cadrul legislativ cu privire la montarea cauciucurilor de iarnă

Obligativitatea montării cauciucurilor de iarnă este reglementată de Ordonanța de Urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Aceasta prevede la art. 112, litera h1, reținerea certificatului de înmatriculare de către Poliția Rutieră, dacă autoturismul nu este dotat cu anvelope de iarnă, atunci când drumurile publice sunt acoperite de zăpadă. Așadar, dacă pornești la drum neechipat cu anvelope adecvate, în plus poți fi sancționat conform oricărei contravenții din clasa a IV-a de amenzi. Aceasta înseamnă că lipsa cauciucurilor de iarnă îți va aduce o penalizare între 9-20 de puncte de amendă. Financiar, aceasta se traduce între 1.305 și 2.900 de lei.

Când trebuie puse cauciucurile de iarnă

Și totuși, când ar trebui puse anvelopele de iarnă? Ei bine, momentul exact este oarecum învăluit în mister. Mai mult, s-a încetățenit informația falsă potrivit căreia data obligatorie pentru schimbarea sau montarea cauciucurilor de iarnă este 1 noiembrie. Așadar, nu există o dată fixă de la care ar trebui să circulăm pe drumurile publice având montate cauciucurile de iarnă. Trebuie doar să le avem din momentul în care a nins prima dată iar temperatura atmosferică scade considerabil.

Cert este că, indiferent de momentul în care alegi să faci această operațiune, nu trebuie să fii prins în ofsaid. Sigur nu ți-ai dori să te oprească poliția tocmai când drumul este acoperit cu zăpadă sau gheață. Ca reper ajutător, poți face operațiunea de schimbare a cauciucurilor imediat ce temperatura exterioară scade sub 7ºC. Și aceasta deoarece de la această temperatură se reduce aderența oferite de anvelopele obișnuite.

Cum să alegi anvelopele de iarnă potrivite

Odată ajuns la raionul cu anvelope sau pe pagina web a unui magazin specializat, ai putea avea unele dificultăți în a alege modelul și tipul de cauciucuri potrivite pentru mașina ta. Primul criteriu este cel al dimensiunilor, care nu trebuie să difere de specificațiile din cartea tehnică a mașinii. Indicatorii pentru frânarea pe suprafețe umede și pentru eficiența energetică sunt marcați prin litere de la A la G, iar diferența se traduce în viața reală prin lungimea a aproape patru mașini și prin mai mult de 5% avantaj la consumul de carburant. În final, bugetul este cel care dictează achizițiile. Însă considerentele de siguranță ar trebui să te oprească de la a alege un chilipir păgubos.

Așadar, pentru a nu plăti mai mult decât face, ar fi bine să nu amâni momentul când trebuie puse cauciucurile de iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *