Mulți șoferi vor să afle când trebuie montate anvelopele de iarnă. Autoturismele trebuie să aibă cauciucuri potrivite sezonului, pentru a oferi o aderență corespunzătoare, iar circulația să fie în condiții de siguranță. Iată ce spune legea din Codul Rutier.
Când trebuie montate anvelopele de iarnă
Codul Rutier nu prevede o anumită dată la care conducătorii auto trebuie să schimbe anvelopele. Totuși, există câteva condiții care nu trebuie ignorate. Anvelopele de vară nu mai oferă o aderență corespunzătoare, dacă temperatura se află sub 7 grade Celsius. În acest caz, șoferii trebuie să aibă mașinile echipate cu anvelopele de iarnă. Astfel de anvelope sunt obligatorii dacă drumul circulat este înzăpezit, umed sau acoperit cu gheață.
Dacă șoferii nu circulă cu anvelopele corespunzătoare pe timpul iernii, riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Conducătorii auto trebuie să își schimbe anvelopele doar în service-urile autorizate.
Anvelopele all-season reprezintă o combinație între cele două tipuri de cauciucuri, de vară și de iarnă. Mecanicii auto nu recomandă șoferilor să circule pe timp de iarnă cu anvelope all-season.
Noi reguli pentru șoferi din această toamnă
Comportamentul agresiv la volan, încălcarea marcajelor sau trecerea pe culoarea roșie a semaforului, toate vor putea fi probate şi sancționate cu ajutorul camerelor de supraveghere. Prevederile vor fi trecute în noul Cod Rutier şi vor intra în vigoare în toamna acestui an.
Autoritățile au în vedere două variante. Prima este cea în care șoferul să fie amendat dacă a făcut o ilegalitate în trafic și a fost surprins de camerele de supraveghere precum cele montate de primărie sau de CNAIR. A doua variantă este aceea în care ceilalți șoferi participanți la trafic surprind cu camerele de bord sau cu telefonul mobil o abatere făcută de un alt șofer. Filmarea va putea fi încărcată pe o platformă pusă la dispoziție de Poliția Rutieră. Cert este că din toamna acestui an, șoferii vor fi sancționați pe baza filmărilor din trafic.
Șoferii agresivi vor putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți participanți la trafic. Acest lucru extinde posibilitățile de sancționare și ar putea să contribuie la un mediu de circulație mai sigur. Poliția Română va integra acest sistem de monitorizare cu camerele de supraveghere ale primăriilor și Administrației Drumurilor. Imaginile vor fi preluate automat de mai multe dispecerate, iar amenzile vor fi trimise direct acasă titularilor. Acest sistem de supraveghere va include și cele 400 de camere ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), programate să fie montate până la sfârșitul anului viitor.
Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea, inclusiv pentru șoferii români. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Rămâne de văzut când va intra în vigoare noua lege UE pentru toți șoferii. Parlamentul European dorește să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legea și să nu mai aibă dreptul de a conduce în nicio țară UE.