Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când sunt sărbătorite Rusaliile în 2020. Semnificația acestei sărbători ortodoxe
Când sunt sărbătorite Rusaliile în 2020. Semnificația acestei sărbători ortodoxe

Când sunt sărbătorite Rusaliile în 2020. Semnificația acestei sărbători ortodoxe

10 mai 2020, 06:00,
în Stiri si curiozitati

Rusalii 2020 semnificaţie. Duminica mare, cum este numită în popor, sau Pogorârea Duhului Sfânt este sărbătorită de către creştinii ortodocşi în acest an pe data de 7 iunie.

Rusaliile sunt sărbătorite în fiecare an la 50 de zile după Paşti şi 10 zile de la Înălţare. Prin acest eveniment se încheie descoperirea lui Dumnezeu faţă de lume şi de creaţia Sa.

În acelaşi timp această sărbătoare mai are şi semnificaţia întemeierii Bisericii creştine. Motivul are la baza trecerea la creştinism a aproximativ 3000 de suflete după cuvântarea Sfântului Apostol Petru.. Aceştia au alcătuit prima comunitate creştină din Ierusalim (Fapte II, 41), baza Bisericii de mai târziu.

Rusalii 2020 semnificaţie

Alături de sărbătoarea Paştilor, Rusalii este una din cele mai vechi sărbători creştine aceasta fiind sărbătorită încă din timpul sfinţilor apostoli. Numele de Rusalii provine de la sărbătoarea romanilor şi anume sărbătoarea trandafirilor, cunoscută ca şi cultul morţilor. La crestini vechiul obicei roman a rămas ca pomenire a morţilor în fiecare sâmbătă dinaintea Rusaliilor

Cincizecimea a avut o dublă semnificaţie până la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea. Atunci era sărbătorită atât Înălţarea Domnului cât şi Pogorârea Sfântului Duh. După o perioadă cele două evenimente au fost separate, iar Cincizecimea a rămas sărbătorită doar ca Pogorârea a Duhului Sfânt.

La 50 de zile de la Înălţare mulţimea adunată la Ierusalim a fost străbătută de un sunet puternic. Sfântul Duh şi-a făcut prezenta sub forma unei limbi de foc ce s-a pogorât peste apostoli şi peste cei 70 de ucenici.

Imediat după acest moment apostolii au început să vorbească în toate limbile şi să se şi înţeleagă între ei. Toţi cei prezenţi i-au crezut beţi. Apostolul Petru a luat atunci cuvântul şi a vorbit în mijlocul oamenilor şi 3.000 de oameni s-au convertit la creştinism.

Rusalii 2020 – Tradiţii şi obiceiuri

În ziua de Rusalii în România au loc tot felul de tradiţii şi obiceiuri. Tradiția poporului nostru spune că toţi cei ce nu respecta sărbătoarea Rusaliilor vor avea de-a face cu Ielele. Aceste fiinţe mitologice ar provoca potrivit denumirii populare boala „luat din Rusalii”.

Însă aceste obiceiuri diferă de la zonă la zonă. În unele locuri pentru a a lungă răul şi bolile pun ramuri de tei, plop sau stejar la casele din gospodărie. Se spune că teiul fereşte gosopodaria de grindină şi de anumite duhuri rele. Tinerii aduc din păduri ramurile ce sunt sfinţite la biserică. Credincioşii le duc la câşle lor pentru a le pune la icoane.

Anumite persoane poarta în buzunare sau în san aceste plante pentru a scăpa de Iele.

În alte zone al ţării noastre femeile fac descântece şi ung uşile cu usturoi. Se crede că astfel acea casă va fi păzită de rele şi de demoni pe tot parcursul anului. Alţii folosesc ritualuri galacioase şi pocnituri cu ramuri de tei pentru a alunga spiritele rele.

„Udatul nevestelor” este un obicei bine cunoscut în Ardeal. Acolo femeile sunt udate pentru a rămâne frumoase şi sănătoase tot restul anului. În anumite regiuni se crede că dacă de Rusalii este vreme frumoasă aşa va fi toată vara.

În Oltenia este întâlnit celebrul dans al Calusarilor care este considerat un joc ce aduce sănătate şi noroc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`