Prima pagină » Informații utile » Când și unde s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din lume? Este un record mondial!

Când și unde s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din lume? Este un record mondial!

17 feb. 2025, 09:52,
Redacția BZI în Informații utile

Cea mai scăzută temperatură din lume a fost înregistrată pe 27 iulie 1983, la stația Vostok din Antarctica. Termometrele au arătat atunci -89,2°C. O temperatură și mai scăzută  a fost de -93,2°C , fiind înregistrată de sateliți în august 2010, tot în Antarctica, însă recordul nu a putut fi atestat deoarece datele nu au putut fi confirmate la fața locului.

În Europa, cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată în Rusia, la Ust’ Shchuger în Republica Komi. Recordul datează din 31 decembrie 1978 și s-a înregistrat o temperatură de -58,1°C. Tot Rusia deține recordul și pentru continentul asiatic, dincolo de Urali, cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată în Republica Sakha.

Când și unde s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din lume

În Republica Sakha termometrele au ajuns la -67,8°C de două ori, în februarie 1892 și în februarie 1933. În afara Rusiei, recordul european a fost înregistrat în Suedia, pe data de 31 decembrie 1941, temperaturile au coborât până la -53,0°C. Temperaturi apropiate de sub -50°C, au fost înregistrate și în Finlanda, adică -51,5°C în 1999, și în Norvegia de -51,4°C în 1886. Iată și ce reprezintă acele urme lăsate de avion pe cer.

De asemenea, cea mai scăzută temperatură a aerului aproape de suprafață înregistrată în emisfera nordică a fost observată la stația meteorologică automată (AWS) Klinck din Groenlanda.

La 22 decembrie 1991, temperatura a scăzut până la -69,6°C. Acest record a fost analizat în detaliu de Comitetul de evaluare a fenomenelor extreme al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM).

Această temperatură nu este doar cea mai scăzută pentru Groenlanda, ci și pentru întreaga emisferă nordică și vestică și pentru regiunea VI a OMM. Cea mai scăzută temperatură absolută înregistrată vreodată pe pământ a fost, după cum am menționat, la stația Vostok din Antarctica. La 21 iulie 1983, temperatura a atins un nivel uluitor de -89,2°C.

Acest record a fost analizat folosind câmpuri de reanaliză meterolgoică, observații în situ și imagini din satelit. Frigul extrem a fost atribuit unei combinații de factori, inclusiv o temperatură scăzută aproape record a vortexului în troposferic mediu, o advecție minimă de aer cald, viteze scăzute ale vântului la suprafață și un cer senin care a facilitat o pierdere semnificativă de căldură.

Un alt record mondial

Din punct de vedere istoric, Platoul Polar de Sud și nord-estul Siberiei au fost cunoscute pentru temperaturile extrem de scăzute. Precedentul record mondial înainte de Vostok a fost de -74,5°C, înregistrat la stația americană Antarctica de la Polul Sud pe 17 septembrie 1957.

Un alt record important a fost -67,7°C observat la Oimekon, în Siberia de Est, la 6 februarie 1933. Deşi oamenii s-au obişnuit cu gerul, nu înseamnă că nu există probleme. Pe timpul iernii, cerneala din pixuri îngheață, paharele li se lipesc de buze iar ochelarii de feţe.

De asemenea, bateriile maşinilor mor în câteva ore dacă sunt lăsate afară. Astfel, oamenii îşi ţin maşinile în garaje încălzite, sau lasă motoarele pornite în permanenţă atunci când maşina rămâne afară.

O altă problemă o reprezintă înmormântările, care pot dura şi câteva zile. Pământul trebuie întâi încălzit, ca apoi groparii să poată săpa. Încălzirea se face prin aprinderea unui foc mare în locul ales și, pe măsură ce pământul se încălzește, sunt îngropați cărbuni încinși în el. Află și de ce noaptea este întuneric.

Nu prea ai ce explora în acest oraş îngheţat, ales ca destinaţie în special de către turiştii extremi. Rușii aproape că nu vizitează niciodată Oimiakon în timpul iernii. Cine se încumetă să ajungă în cea mai rece localitate din lume, primește un certificat de la guvern cu temperatura înregistrată în ziua vizitei.

Bateria telefonului se consumă în mai puțin de 30 de secunde. Pentru a face o fotografie, turiştii trebuie să țină bateriile și telefonul sub haine, să le scoată rapid, să facă poza și apoi să le bage la loc. Aşadar, nu este locul potrivit pentru fotografii de vacanţă. Prin urmare, cea mai scăzută temperatură din lume a fost înregistrată la stația Vostok din Antarctica.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`