Prima pagină » Informații utile » Când și de ce se citește Acatistul Sfintelor Pătimiri? Una dintre cele mai frumoase rugăciuni ce pot fi spuse în perioadele grele ale vieții

Când și de ce se citește Acatistul Sfintelor Pătimiri? Una dintre cele mai frumoase rugăciuni ce pot fi spuse în perioadele grele ale vieții

25 mart. 2025, 15:45,
Redacția BZI în Informații utile

Acatistul Sfintelor Pătimiri este o rugăciune profundă, dedicată suferințelor îndurate de Mântuitorul Iisus Hristos în drumul Său spre răstignire. Află în rândurile următoare de ce se citește și în ce zile este recomandat.

Acatistele, în general, sunt citite de către credincioși pentru a-și întări legătura cu Dumnezeu, pentru a dobândi pace sufletească și pentru a-și adânci înțelegerea misterului patimilor lui Hristos. În Acatistul Sfintelor Pătimiri, fiecare dintre episoadele patimilor – de la trădarea lui Iuda până la răstignire – este amintit, oferindu-ne posibilitatea de a medita la suferințele pe care Domnul le-a îndurat pentru noi.

Când se citește Acatistul Sfintelor Pătimiri

Tradiția bisericească recomandă citirea acestui acatist în zilele de miercuri și vineri, zile care, de altfel, sunt considerate zile de post și de pocăință. Miercurea este ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos, iar vinerea este ziua răstignirii Sale. Astfel, în aceste zile, citirea acatistului capătă o semnificație aparte, fiind un act de comuniune cu suferințele Mântuitorului și un prilej de purificare sufletească.

Patimile lui Iisus reprezintă cea mai profundă expresie a iubirii divine, un sacrificiu suprem făcut pentru mântuirea omenirii. Prin suferințele Sale – trădarea, batjocura, biciuirea și răstignirea – Hristos ne-a arătat calea răbdării, a iertării și a biruinței asupra păcatului. Fiecare etapă a patimilor Sale este o lecție despre smerenie și credință, amintindu-ne că suferința are un sens atunci când este purtată cu nădejde. Reflectând asupra patimilor, învățăm să ne ducem crucea vieții cu demnitate, având încredere că, prin jertfă și iubire, vom ajunge la lumina Învierii.

De asemenea, Acatistul Sfintelor Pătimiri poate fi citit și în timpul Postului Mare, mai ales în Săptămâna Patimilor, pentru a intra mai adânc în spiritul acestei perioade de pocăință și pregătire pentru Înviere. Mulți credincioși îl citesc ori de câte ori simt nevoia unei apropieri mai mari de Dumnezeu, atunci când trec prin suferințe personale sau doresc să înțeleagă mai bine sensul jertfei și al răbdării.

De câte ori trebuie citit

Ca orice rugăciune, Acatistul Sfintelor Pătimiri trebuie citit cu evlavie, într-o stare de liniște interioară și concentrare. Se recomandă citirea lui într-un loc liniștit, preferabil în fața unei icoane a Mântuitorului, cu o lumânare aprinsă. Este important să fie rostit cu atenție și smerenie, nu doar ca o simplă lectură, ci ca un dialog sufletesc cu Dumnezeu.

Citirea acatistelor este o formă de rugăciune care ne apropie de Dumnezeu, ne aduce pace sufletească și ne întărește credința. Prin ele, cerem ajutor divin, mulțumim pentru binecuvântările primite și ne exprimăm pocăința. Acatistele ne ajută să ne eliberăm de frică, îndoială și suferință, oferindu-ne speranță și întărire spirituală. Ele ne îndrumă spre smerenie, răbdare și iubire față de aproapele nostru. În plus, rugăciunea constantă prin acatiste ne ajută să fim mai conștienți de prezența lui Dumnezeu în viața noastră și să trăim în armonie cu voia Sa.

Unii credincioși obișnuiesc să îl citească îngenuncheați, mai ales în perioadele de post sau în zilele de vineri, ca un semn de umilință și recunoștință pentru jertfa lui Hristos. Alții îl citesc seara, înainte de culcare, ca o meditație asupra zilei care a trecut și ca o cerere de iertare pentru greșelile săvârșite.

Acatistul Sfintelor Pătimiri ne ajută să conștientizăm mai bine dimensiunea iubirii divine și ne îndeamnă la smerenie și pocăință. Citindu-l, învățăm să ne purtăm propriile suferințe cu răbdare, inspirându-ne din exemplul Mântuitorului.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Insula din Caraibe unde oamenii dispar fără urmă. "Poliţia s-a enervat şi ne-a spus să ne oprim"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Două mari evenimente pe Netflix. Fanii abia așteaptă revenirile
SportpeSurse
Ucraina și România au bătut palma pentru un MEGA-PROIECT, spre fericirea lui Dan Șucu și frații Pavăl
Playtech.ro
Cum să cureți salteaua cu bicarbonat de sodiu. Trucul e folosit și în hotelurile de lux. Va arăta mereu impecabil
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`