Prima pagină » Coronavirus » Când se va sfârși pandemia de coronavirus? Organizația Mondială a Sănătății a făcut anunțul

Când se va sfârși pandemia de coronavirus? Organizația Mondială a Sănătății a făcut anunțul

28 mai 2021, 23:48,
Bianca Rebegea în Coronavirus

Vineri, 28 mai, Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a declarat că pandemia de coronavirus se va sfârși, în momentul în care cel puțin 70% din populația mondială va fi vaccinată.

Hans Kluge s-a arătat îngrijorat de contagiozitatea mult mai puternică observată în cazul noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, inclusiv pentru varianta indiană, informează AFP.

„Pandemia se va termina atunci când vom atinge o acoperire vaccinală minimală de 70%”, a precizat Hans Kluge, în cadrul unui interviu acordat pentru AFP de la Copenhaga. El s-a declarat preocupat de „o desfăşurare a vaccinării (…) încă prea lentă”, inclusiv în Europa, unde contagiozitatea noilor variante virale reprezintă o sursă de îngrijorare, potrivit Agerpres.ro.

„Ştim, de exemplu, că varianta B.1617 (detectată prima dată în India) este mai contagioasă decât varianta B.117 (identificată mai întâi în Marea Britanie), care era deja mai contagioasă la rândul ei decât tulpina precedentă”, a mai spus directorul pentru Europa al OMS, subliniind că vaccinurile funcţionează totuşi, în prezent, împotriva mutaţiilor detectate ale noului coronavirus.

Vaccinarea, cheia finalizării pandemiei

Directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aflat în această funcţie din februarie 2020, este de părere că importantă ar fi accelerarea ritmului vaccinării, pentru a pune capăt acestei pandemii.

„În timpul unei pandemii, rapiditatea este esenţială”, a adăugat Hans Kluge, iar viteza de reacţie a lipsit la începutul pandemiei.

„Chiar şi atunci când OMS a declarat pandemia, numeroase ţări erau în continuare în expectativă, am pierdut un timp preţios”, a explicat acelaşi medic belgian.

Chiar şi astăzi, „timpul joacă împotriva noastră (…) Trebuie să accelerăm (campania de vaccinare, n.r.), trebuie să creştem numărul de vaccinuri”, a mai spus el.

În cele 53 de teritorii aflate în regiunea Europa, potrivit criteriilor OMS, 26% din populaţie a primit o primă doză a unui vaccin anti-COVID-19.

În Uniunea Europeană, 36,6% din populaţie a primit cel puţin o doză a unui vaccin, potrivit unei numărători realizate de AFP, iar 16,9% dintre rezidenţii din UE au fost vaccinaţi cu schemă completă.

Când se va sfârși pandemia? Anthony Fauci: „Există mulți factori care influențează revenirea la normal“

Și medicul Anthony Fauci, principalul expert epidemiologic din SUA, a răspuns, în urmă cu aproximativ trei luni, la întrebarea care se află pe buzele multora: „Când se va încheia pandemia de coronavirus?“

Anthony Fauci este de părere că finalul pandemiei este direct influențat de numărul persoanelor care se vor vaccina și spune că este posibil ca americanii să poată reveni la o viată normală undeva între toamnă și sfârșitul anului.

„Partea bună este lumina de la capătul tunelului, care, pot să vă spun, va deveni tot mai puternică în februarie, martie, aprilie. Răul va fi înlocuit cu binele. Cu toții sperăm că acest lucru va deveni posibil. Când vor trece aceste luni, vom avea destui oameni vaccinați astfel că ne vom putea gândi serios la revenirea la normalitate”, a declarat Anthony Fauci.

Expertul în boli infecțioase din SUA a precizat că o revenire la normal, după pandemia de COVID-19, ar putea avea loc până la sfârșitul anului.

„Există mulți factori – inclusiv apariția variantelor de coronavirus care sunt mai contagioase – care vor influența atunci când americanii pot reveni la activități care au fost oprite de pandemie. Este posibil ca americanii să poată reveni la o viata normală undeva între toamnă și sfârșitul anului, așa cum a spus președintele, până la sfârșitul anului, de Crăciun”, a precizat Anthony Fauci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`