Dacă îți dorești o recoltă bogată, trebuie să știi când se udă roșiile după plantare. Acest fruct sănătos iubește zilele mai calde de primăvară și va prospera pe terasa sau în grădina cu acces la soare și un sol bine hrănit.
O cultură completă de roșii nu poate fi obținută în condiții de deficit de umiditate, boli și dăunători. Pentru a le evita, ar trebui să știi cum să uzi roșiile după plantarea în sol și în fazele ulterioare de creștere, precum și cum să tratezi răsadurile.
Când se udă roșiile după plantare
Udarea roșiilor este un proces care nu trebuie neglijat mai ales că de acesta depinde succesul viitoarei culturi de tomate. Un detaliu esențial care trebuie luat de la început în calcul este acela că tulpinii roșiei îi place căldura soarelui, dar rădăcinilor le place răcoarea umezelii.
În faza de răsad, tomatele au o nevoie medie de apă. De abia în momentul în care trebuie mutate la locul definitiv de plantare necesarul de umiditate crește. De aceea, vei avea grijă să platezi răsadurile în „mocirlă”, adică în lăcașul ân care va sta vei turna atâta apă, încât, practic, se formează o mică baltă.
Asta pentru că în felul acesta vei asigura pe termen lung necesarul de apă, deoarece, după transplantare, este bine să nu deranjezi planta 5-7 zile nici cu hrană și nici cu apă. Iată și ce plante sunt toxice.
Apoi, udarea se va face la un interval de 9-12 zile, dar din abundență. Motivul este că prea multă umiditate dulce la două situații neplăcute și nedorite: favorizează apariția bolilor micotice, adică a ciupercilor, mai ales a manei, și la o dezvoltare peste măsură a masei verzi în detrimentul mugurilor florali, adică a rodirii.
Un aspect important este acela că udarea se face folosind doar apă călduță, niciodată rece. Se udă, de regulă, seara sau dimineața foarte devreme. Totuși, seara ar fi cel mai bine, ca peste noapte, apa să aibă suficient timp să ajungă până la ultimul firicel al rădăcinii.
În plus, udând seara, scapi de neplăcerea formării crustei de la suprafață în urma evaporării rapide a apei sub acțiunea soarelui de peste zi și astfel aerul va ajunge la plantă cu ușurință și, deci, planta va „respira cu ușurință”.
Sfaturi pentru o cultură bogată de roșii
Roșiile „cu gust” sunt la mare căutare în România. Ca să ai parte de o recoltă bogată, cu roșii aromate, trebuie să ții cont de o serie de sfaturi elementare, fie că ai o fermă mare, fie că alegi să cultivi tomatele în grădină.
Nu ar trebui să plantezi niciodată cartofi lângă roșii, deoarece aceștia sunt susceptibili la aceleași boli și dăunători. În plus, cartofii pot atrage dăunători care ar putea afecta roșiile.
De asemenea, roșiile au nevoie de cel puțin șase ore de soare pe zi pentru a produce fructe în mod corespunzător. Asigură-te că locul în care plantezi roșiile primește suficientă lumină solară. Testează și îmbogățește solul înainte de plantare. Roșiile preferă un sol bine drenat și bogat în substanțe nutritive.
Aplicarea unui strat de mulci în jurul plantelor poate ajuta la menținerea umidității solului, reducerea creșterii buruienilor și prevenirea stropirii murdarelor pe fructe. Folosește îngrășăminte organice sau naturale pentru a hrăni roșiile în mod regulat. Acestea pot îmbunătăți sănătatea plantelor și producția de fructe.
Îndepărtează regulat buruienile din jurul plantelor și monitorizează prezența dăunătorilor. Poți folosi metode naturale sau ecologice pentru a gestiona aceste probleme.
Culege roșiile când sunt coapte complet pentru a încuraja planta să producă mai multe fructe și pentru a preveni deteriorarea acestora. Astfel că, pentru a avea o recoltă bogată trebuie să știi când se udă roșiile după plantare.