Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se stropesc roșiile cu piatră vânătă: Sfaturi utile pentru o cultură bogată

Când se stropesc roșiile cu piatră vânătă: Sfaturi utile pentru o cultură bogată

23 sept. 2021, 15:20,
în Stiri si curiozitati

Dacă nu știi când se stropesc roșiile cu piatră vânătă, ai ajuns în locul potrivit. În acest articol îți vom dezvălui când poți aplica acest tratament roșiilor, pentru a avea o cultură bogată.

Piatra vânătă sau sulfatul de cupru este o sare a cuprului cu acidul sulfuric, având formula chimică CuSO4. Aceasta este folosită la fabricarea de zeamă bordeleză, împreună cu hidroxidul de calciu (varul stins), ca reactiv în chimia anorganică, ca mijloc de identificare pentru apă (cel anhidru) și la obținerea altor săruri de cupru. Dintre toate, cea mai cunoscută utilizare a pietrei vinete este pentru obținerea de zeamă bordaleză, un leac excelent pentru dăunătorii de grădină.

Când se stropesc roșiile cu piatră vânătă: Iată secretul grădinarilor

Pentru a fi eficient și pentru a dăuna culturii, dar nici oamenilor, tratamentul cu piatră vânătă poate fi aplicat înainte de înflorire și după formarea fructelor. Țineți cont de faptul că fructele trebuie să fie aproape de coacere, astfel încât de la stropire și până la recoltare să fie o perioadă de trei sau patru săptămâni.

De asemenea, trebuie să aveți grijă și la vreme: nu trebuie să bată vântul și nici nu trebuie să plouă. Tratamentul este necesar să fie aplicat dimineața devreme sau după masă. Stropirea plantelor în timpul zilei, atunci când este foarte cald, nu este benefică.

Rolul tratamentului cu piatră vânătă este acela de a preveni instalarea manei, a alternariozei și a bacteriozelor.

Recomandarea noastră este să folosiți pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă și ochelari de protecție, doarece piatra vânătă poate cauza iritații ale pielii, dar și ale ochilor. În caz de contact cu ochii, spălați imediat cu multă apă și consultați un specialist.

Soluţia nu pătrunde în fructe, dar rămâne pe coajă, deci spălați-le foarte bine înainte de consum.

 

Care sunt efectele sulfatului de cupru asupra oamenilor și animalelor

La mamifere, cuprul este necesar în doze foarte mici. Dacă este folosit greșit, el devine toxic. Pot apărea conjuctivita, leziuni ale pielii, probleme și iritații nazale, dar chiar și un sindrom pulmonar.

În cazul în care este inhalat, pacientul trebuie mutat la aer curat și contactați, de urgență, un medic. În caz de contact cu pielea, spălați-vă cu multă apă și săpun. Dacă iritația persistă, contactați un medic.

În situația în care produsul este vărsat accidental în cantități mari, informați autoritățile. Totuși, încercați să îl absorbiți, răspândind nisip uscat sau pământ.

De asemenea, scurgerea substanței în ape de suprafaţă, subterane sau în sistemele de ape uzate este interzisă. Doar un profesionist autorizat poate distruge materialele de ambalare și de retenție.

De unde provine denumirea de zeamă bordeleză?

Denumirea produsului rezultat din piatră vânătă și var stins, în franceză bouillie bordelaise, provine de la numele localității franceze Bordeaux. În limba franceză, adjectivul bordelais / bordelaise înseamnă „din Bordeaux”, „de Bordeaux”, „bordelez” / „bordeleză”.

Specialiștii susțin că acțiunea anti-criptogamică a acestui produs a fost descoperită, din întâmplare, de către viticultorii din Bordeaux, care și-au pulverizat parcelele cu un amestec de var și sulfat de cupru, pentru a face ca strugurii să pară stricați și să-i descurajeze pe hoți.

Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
redactia.ro
Cum l-a numit Mihai Gâdea pe George Simion după ce președintele AUR a jignit femeile din România
Bugetul.ro
Cel mai analfabet județ din România. Un vlogger din țara noastră a întocmit un clasament al județelor unde gradul de analfabetism este foarte ridicat
a1.ro
Ce salariu va avea Nicușor Dan ca președinte al României. Cu cât este mai mare față de salariul pe care îl lua ca primar general
Playtech.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine în 2025. Ce salariu mediu au locuitorii
observatornews.ro
Fructele românești, lovite de vreme. Cireşele au ajuns să coste şi 50 de lei pe kilogram
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cele mai ieftine vacanțe de vară din România, cu doar 2000 de lei
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
S-a aflat cine este în spatele lui George Simion. Întâlnire controversată în Austria
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
Iunie 2025 aduce odihna binemeritată. Zile libere extinse și drepturi sporite pentru angajați
RomaniaTV
CUTREMUR la CCR! Se cere ANULAREA alegerilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`