Prima pagină » Informații utile » Când se seamănă lucerna? Iată cum poți să ai o recoltă bogată!

Când se seamănă lucerna? Iată cum poți să ai o recoltă bogată!

23 apr. 2025, 11:15,
Redacția BZI în Informații utile

Fiecare gospodar care are animale, se poate întreba când se seamănă lucerna pentru a avea o recoltă bogată. Cultivarea ei este importantă pentru a asigura hrana necesară necuvântătoarelor și pentru a menține fertilitatea solului la nivel optim.

Lucerna este una dintre cele mai valoroase plante de nutreț. Este rezistentă la secetă și frig și se regenerează foarte bine după cosire. Este o plantă care se cultivă din cele mai vechi timpuri, la noi în țară, aceasta se cultivă intens.

Când se seamănă lucerna

Lucerna înflorește începând cu luna mai și până în octombrie. Durata de viață a lucernei poate ajunge la 8-10 ani. În producția agricolă, planta se valorifică pe o perioadă de 3-4 ani. Lucerna oferă producții însemnate și este utilizată atât ca masă verde, cât și sub formă de fân uscat. Acest lucru se datorează rezistenței sale la secetă, precum șa la temperaturi scăzute, și a capacității sale de regenerare după cosire.

Este considerată una dintre cele mai valoroase plante de nutreț, datorită conținutului său ridicat de elemente nutritive, cum ar fi: proteine, calciu, potasiu, fier, caroten și substanțe estrogene. Fânul provenit din lucernă este recomandat în special în alimentația vacilor de lapte, însă este hrănitor și pentru alte animale. În plus, lucerna este și o bună plantă meliferă.

Lucerna paote fi semănată în primăvară după ce temperaturile au început să se încălzească, iar solul s-a încălzit la o temperatură constantă de aproximativ 10-15 grade Celsius. Perioada potrivită poate varia în funcție de climatul local, dar de obicei este în martie sau aprilie. Iată cum alegi corect mâncarea pentru păsări.

În unele regiuni, lucerna poate fi semănată și în toamnă, de obicei în septembrie sau octombrie. Semănatul de toamnă are avantajul dezvoltării rădăcinilor înainte de iarnă și o creștere rapidă în primăvară.

E important de reținut că solul trebuie să fie bine pregătit înainte de semănast. Se recomandă îndepărtarea buruienilor, nivelarea terenului și, dacă este necesar, fertilizarea solului cu îngrășăminte adecvate.

Combaterea buruienilor în cultura de lucernă

În primele faze de vegetație, buruienile reprezintă un mare pericol, pentru că pot invada rapid cultura de lucernă. Lucerna se poate dovedi foarte sensibilă la acțiunea anumitor buruieni parazite, cum este cuscuta, o plantă parazitară care are capacitatea să elimine complet lucerna și trifoiul, împiedicându-le dezvoltarea încă din primele faze de vegetație.

Cea mai eficientă măsură de combatere o reprezintă folosirea soluțiilor de erbicidare, însă, la fel de important este să ne asigurăm că am achiziționat semințe sănătoase, lipsite de semințe de buruieni și resturi vegetale. Află cum poți scăpa de dihorul din curtea găinilor.

O măsură preventivă care se utilizează adeseori pentru combaterea bolilor și dăunătorilor este rotația culturilor. Totuși, este bine de știut că această măsură nu este întotdeauna eficientă.

Din acest motiv, cel mai important este să se urmărească atent cultura și să se ia în calcul măsurile de prevenire și combatere. Aceste măsuri implică aplicarea de fungicide și insecticide special destinate culturii de lucernă.

Există numeroși dăunători care pot ataca lucerna. Printre aceștia se numără: gărgărițele frunzelor și rădăcinilor; buburuza lucernei; gândacul roșu al lucernei; tripsii și dăunătorii din familia Miridae (precum ploșnita lucernei și ploșnita de câmp.

Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
a1.ro
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Playtech.ro
Simona Gherghe reacționează după valul de jigniri: „Scriu pentru copiii mei”
observatornews.ro
A fost condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o și a petrecut 38 de ani după gratii. Cum au descoperit procurorii adevărul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Proiectul refuzat de Ceaușescu care va salva agricultura din România. A fost reluat după decenii
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Anunțul care schimbă polii de putere între George Simion și Nicușor Dan. BREAKING NEWS
Playtech.ro
Oraşul din România cu cele mai ieftine apartamente. Iei o maşină second-hand cu banii pe care îi dai pe locuinţă
Dailybusiness.ro
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ! Gabi Bădălău este în culmea fericirii! 💗
redactia.ro
Ce ocupație are soția lui Ionel Ganea și cum a început povestea de dragoste dintre ei. Cei doi trec prin momente cumplite
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`