Prima pagină » Informații utile » Când se sărbătorește Sfântul Cristian. Își pot sărbători românii onomastica de Crăciun?

Când se sărbătorește Sfântul Cristian. Își pot sărbători românii onomastica de Crăciun?

19 aug. 2024, 09:20,
în Informații utile

Onomastica celor care poartă numele Sfântului Cristian este destul de problematizată, fiind două alternative. Unii consideră că numele poate fi asociat cu ziua Crăciunului, iar alții consideră că acest nume trebuie să se sărbătorească în ziua când e prăznuită Sfânta Hristina.

Onomastica celor care poartă numele de Cristian sau Cristina a devenit un real mister din cauza părerilor împărțite. Deși se crede că aceste două nume vin de la „Hristos”, onomastica ar trebui să se sărbătorească în zi de Sfânt. Când sărbătorim Sfântul Cristian?

Când se sărbătorește Sfântul Cristian

Deși se crede că etimologia numelor de Cristian și Cristi(a)na vin de la numele de Hristos și cu denumirea de creștin, oficialii Bisericii Ortodoxe declară că acest nume trebuie serbat în ziua în care se serbează Sfântul. Cum Sfântul Cristian nu există în calendarul ortodox, onomastica se va serba în data de 24 iulie, în ziua prăznuirii Sfintei Hristina. Chiar dacă etimologia acestor nume vine de la Hristos, ele se sărbătoresc în ziua prăznuirii sfântului, nu a Nașterii Domnului.

Peste 300.000 de bărbaţi poartă numele de Cristian sau derivate ale acestuia şi aproape 300.000 de femei poartă numele de Cristina sau Cristian, arată Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Formele moderne au la bază nume latine precum Christianus si Christiana (formele grecesti sunt Christianos si Christina). Din aceeași familie onomastică mai fac parte formele Carstian, Carstiana, Carstea, Cristel, Cristea, Cristache, Hristea. În vechime erau mai numeroase forme precum Cristofor, Hristofor, Cristodor.

Cum ne putem ruga de Sfânta Hristina

Toți creștinii se pot ruga la Sfântă pentru vindecarea de boli, necazuri, supărări dar și dacă sunt în căutare de liniște sufletească. Acatistul ei este pentru toți credincioșii aflați în nevoie. El începe așa:

„Mult pătimitoarei, prealăudatei Muceniţe Hristina, celei ce numele Mântuitorului a purtat, crucea suferinţei spre Golgota pătimirilor a ridicat, veniţi să-i împletim cântări de laude, zicând: Bucură-te, Sfântă Mare Muceniţă Hristina, mult pătimitoare!”

Rugăciunile îți pot da speranță când simți că nu mai ai nicio scăpare. Important este să fii optimist și să te rogi sincer, plin de credință. Rugăciunea către Sfânta Muceniță este următoarea:

„O, de trei ori fericită Muceniţă Hristina, ceea ce te-ai învrednicit a pătimi pentru Hristos, ajută-ne şi pe noi să primim cu dragoste şi înţelegere ispitele ce vin asupra noastră. Ca ceea ce nu ai cârtit niciodată în timpul chinurilor, ajută-ne să nu cârtim pe cărarea vieţii celei trecătoare asupra întâmplărilor ce se abat asupra noastră. Asemenea ţie, celei ce te-ai rugat cu lacrimi fierbinţi şi cu post spre a ţi se descoperi tainele cele ascunse şi pentru a putea ajunge cu bine la limanurile cereşti, ajută-ne şi pe noi să ne putem ruga şi posti ca să ne simţim şi noi că trăim pentru şi în Dumnezeu şi să nu ne pierdem timpul în deşert. Mijloceşte înaintea lui Hristos, cu îndrăzneala pe care ai dobândit-o, să ne mântuiască cu judecăţile pe care le ştie El, ca ajungând şi noi în cereasca Împărăţie să slăvim pururi pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Duhul Sfânt şi pe tine, mijlocitoarea noastră. Amin.”

Sfântul Cristian nu se găsește în calendarul ortodox, însă creștinii care îi poartă numele își pot sărbători onomastica pe 24 iulie, în ziua prăznuirii Sfintei Hristina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *