Prima pagină » Radio » Actualitate » Când se salută creștinii cu formula „Hristos a Înviat” la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”
Când se salută creștinii cu formula

Când se salută creștinii cu formula „Hristos a Înviat” la care se răspunde cu „Adevărat a Înviat”

02 mart. 2021, 11:52,
în Radio

Odată cu noaptea Învierii și până la Înălțare, creștinii se salută cu formula „Hristos a Înviat”, răspunzându-se cu „Adevărat a Înviat”. Această formulă de salut este totodată și o mărturisire a credinței că Mesia a biruit moartea. Așadar, răspunsul la tradiționala urare, „Adevărat a Înviat„, este tocmai confirmarea celei mai mari sărbători a creştinismului.

„Hristos a Înviat” este urarea sau salutul folosit de credincioşii ortodocşi de la Învierea Domnului, sărbătoarea de Paște, până la Înălțarea Mântuitorului. Formula aceasta este utilizată timp de 40 de zile, între creștini, nu doar ca salut, ci și o mărturisire a credinței în învățătura biblică din care reiese că Iisus Hristos a învins moartea și a Înviat în a treia zi. Iar pentru aceasta, ca pregătire, creștinii au avut înainte de sărbătoarea Învierii o perioadă de post în care au retrăit patimile, moartea și îngroparea Fiului lui Dumnezeu.

„Hristos a Înviat / Adevărat a Înviat”

După perioada postului și a Săptămânii Mari, în care credincioşii au retrăit patimile și moartea lui Iisus Hristos, vine noaptea de Înviere. Începând din acest moment, timp de 40 de zile, lumea se salută cu tradiţionalul „Hristos a Înviat”. Iar răspunsul, „Adevărat a Înviat”, este tocmai confirmarea celei mai mari sărbători a creştinismului.

„Acest salut este o mărturisire de credinţă. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos”, spunea la un moment dat Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Mai mult, acest salut surprinde o realitate consumată cu două mii de ani în urmă, când femeile mironosiţe au găsit mormântul Mântuitorului gol. De asemenea, Maria Magdalena l-a întâlnit pe Hristos însuşi, iar îngerul le-a spus să nu-l mai caute pe cel viu între morţi. Așadar, salutul „Hristos a înviat!” este unul firesc.

Cum a apărut această urare

Salutul pascal, care este folosit de obicei din noaptea Învierii până la sărbatoarea Înălțarea Domnului, se practică mai mult în lumea ortodoxă. Cu toate acestea, într-o mai mică măsură, este folosit și de creștinii care aparțin altor confesiuni. De asemenea, cu ocazia unor evenimente publice, „Hristos a înviat” se rostește în mai multe limbi, ca simbol al unității creștinilor din toate popoarele. Și totuși, chiar dacă salutul pascal este unul firesc, apar anumite contradicții cu privire la urarea „Paște fericit”, considerată de mulți nepotrivită. Aceasta, chiar dacă nu e una imperativă, anunţă ceva tautologic, și anume că bucuria e fondul vieţii creştine.

Totuși, chiar dacă nu există un moment fix al apariției acestui salut al creștinilor, el apare în cărţile de cult ca salut al preotului în timpul slujbelor religioase săvârşite în cele 40 de zile până la Înălţarea Domnului. Și atunci când preotul cădeşte în biserică, el îi salută pe credincioşi cu „Hristos a Înviat”, iar aceştia îi răspund.

Nu în ultimul rând, acest salut mai însoţeşte și obiceiul ciocnirii ouălor roşii, pregătite special pentru această sărbătoare. Cel care ciocneşte oul spune „Hristos a înviat”, iar cealaltă persoană răspunde „Adevărat a înviat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *