Este bine să știm când se recoltează seva de mesteacăn. Aceasta are proprietăți benefice organismului nostru, însă trebuie să știm când și cum se recoltează. An de an, mesteacănul are anumite perioade în care ne permite să-i culegem seva.
Curiozități despre mesteacăn
Mesteacănul este un arbore care face parte din familia Betulaceae. Acesta este denumit științific Betula L. și este foarte răspândit în zonele cu climă temperată, mai ales în emisfera nordică. Acesta se regăsește pe dealuri și pe câmpii.
Mesteacănul poate ajunge chiar și până la 25 de metri. Sunt copaci rezistenți, care pot trăi până la 100 de ani. Aceștia au scoarța brună în tinerețe, iar treptat devine albă. Cei mai bătrâni mesteacăni au coaja crăpată, prin care se vede culoarea negru.
Poate nu mulți știu acest lucru, însă mesteacănul este copacul național al Rusiei. Acesta este de obicei, prezent în operele de artă și literatură ale artiștilor și scriitorilor de origine rusă. Păpușile îndrăgite Matrioșca sunt, de asemenea, făcute din lemnul de mesteacăn. Acesta este sărbătorit în luna iunie.
Un alt lucru uimitor despre mesteacăn este faptul că acesta este destul de rezistent la poluare, de aceea este plantat în zonele industriale.
Totuși, majoritatea speciilor de mesteacăn, nu se vor dezvolta normal atunci când este prea multă secetă.
Când se recoltează seva de mesteacăn
Pentru a ne bucura de toate beneficiile sale, este important să știm când trebuie să recoltăm seva. Aceasta nu se poate extrage oricând și oricum.
Seva de mesteacăn trebuie recoltată în perioada lunii martie, mai exact în a doua parte a lunii. Totuși, de la an la an, perioada de recoltare diferă puțin. De aceea, cel mai bine este să ne ghidăm după mugurii arborelui. Seva trebuie extrasă chiar înainte de apariția mugurilor, adică înainte de intrarea mesteacănului în vegetație.
Cum se recoltează seva
Pentru a recolta seva de mesteacăn trebuie să facem o gaură în trunchiul arborelui. Puteți să vă folosiți de bormașină sau de burghiu pentru acest lucru. Nu este nevoie ca gaura să fie mai mare de aproximativ 1 cm, și trebuie poziționată la cam 50 de cm de la sol. Atunci când găurim copacul, trebuie să fim atenți la bucăți de scoarță maro. Dacă dăm de acestea, înseamnă că gaura din care vom recolta este de ajuns de adâncă.
Trebuie să aveți deja pregătit un recipient destul de încăpător, în care va curge seva. Puteți introduce în gaura formată un furtun, o conductă curată care să aibă celălalt capăt în vasul de colectare. Mesteacănul poate oferi chiar și 5 litri de sevă într-o zi, deci să nu vă speriați de cantitatea acesteia!
Când terminați de cules seva, puteți bate ușor un capac din lemn în gaură. Aveți grijă să nu răniți copacul, pentru că acesta se poate îmbolnăvi.
Cum se păstrează seva de mesteacăn
Seva se poate consuma în starea sa pură, proaspătă în aceeași zi în care a fost colectată. Dacă este păstrată la frigider mai mult de câteva zile, aceasta va începe să fermenteze. Încă poate fi consumată până ce își schimbă gustul.
Seva mai poate fi pasteurizată și apoi depozitată în recipiente închise bine. De asemenea, aceasta poate fi transformată în sirop, astfel rezistând mai mult timp.
Așadar, este bine să știm când se recoltează seva de mesteacăn pentru a ne bucura de ea.