Prima pagină » Culinar » Când se pune zahărul în colivă? Iată care este rețeta recomandată de preoți!

Când se pune zahărul în colivă? Iată care este rețeta recomandată de preoți!

04 feb. 2025, 10:51,
Redacția BZI în Culinar

Pentru a ieși perfectă, trebuie să știi când se pune zahărul în colivă, potrivit bătrânelor care fac asta de foarte mulți ani. Acest preparat face parte din tradiția românească de mii de ani și este nelipsită atunci când vine vorba de pomană pentru sufletele celor decedați.

Coliva este un preparat tradițional specific ritualurilor ortodoxe din România, folosit în principal la slujbele de pomenire a morților. Originea colivei datează din perioada bizantină și este legată de cultul creștin al comemorării celor adormiți.

Când se pune zahărul în colivă

Potrivit legendei primul care a preparat coliva a fost Sfântul Teodor Tiron, în secolul al IV-lea, pentru a salva creștinii de la consumul mâncărurilor păgâne în timpul unei perioade de prigoană.

Coliva simbolizează trupul celor decedați, iar grâul fiert este un simbol al vieții veșnice, conform cuvintelor lui Iisus Hristos: „Adevărat, adevărat vă spun, că dacă grăuntele de grâu, căzând în pământ, nu va muri, rămâne singur; iar de va muri, aduce multă roadă” (Ioan 12:24).

Coliva simbolizează învierea în tradiţia creştină şi se prepară pentru a fi binecuvântată la biserică de fiecare dată când este nevoie. După slujbă, coliva se împarte apropiaților, celor nevoiași, alături de alte preparate sau alimente. Așadar, întotdeauna, indiferent de ocazie, gospodinele trebuie să știe că zahărul se adaugă abia a doua zi, atunci când compoziția s-a răcit foarte bine. Iată care sunt minunile Sf. Nectarie.

Ca ingrediente ai nevoie de 1 kg arpacaş (sau grâu); 3 litri apă rece; puţină sare; rasă de la o lămâie; coaja rasă de la o portocală; 3 plicuri zahăr vanilat; 600 gr zahăr tos; 2 sticluţe esență de rom; 200 gr stafide aurii (cele brune aproape că se înnegresc); 600 gr nucă măcinată. Iar pentru decor ai nevoie de nucă de cocos, bomboane colorate, cacao sau pătrățele de ciocolată, folosite pentru cruce.

Cum se prepară

Arpacaşul trebuie spalat în 9 ape, conform tradiţiei, după care se lasă la scurs într-o strecurătoare. Arpacașul se fierbe în 3 litri de apă. Se adaugă şi sarea și se lasă oala la foc mediu spre mare, fără capac. Atunci când începe să fiarbă, se lasă focul mai mic şi se amestecă în mod constant în oală.

Atunci când arpacașul s-a fiert se ia de pe foc și se lasă în același recipient, cu capac, până a doua zi. A doua zi, se îndepărtează stratul întărit de deasupra și se pune într-un lighean mare, împreună cu zahărul, esența de rom şi coaja de lămâie şi portocală. Se amestecă și cu stafidele şi nuca până acestea s-au omogenizat bine. Apoi, se așează pe tăvi, se decorează, iar coliva poate fi dusă la biserică. Află pentru ce se citește acatistul Sf. Nicolae.

Credincioșii merg cu colivă la biserică spre sfințire, în cinstea sfântului zilei sau pentru sufletele celor decedați, pentru iertarea de păcate și scoatea lor din osânda veșnică. Aceasta face parte din tradiția bisericiă, încă de pe vremea împăratului Iulian Apostolul, care a pornit un război împotriva creștinismului.

Acesta a dat ordin să fie stropite toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare. Sfântul Teodor s-a arătat în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului și i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci mai degrabă să mănânce grâu fiert cu miere. Prin urmare, pentru a face un desert perfect, trebuie să știi când se pune zahărul în colivă.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Anunț de ultimă oră de la ANM. Vremea se schimbă radical
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 mai 2025
20 mai 2025