Prima pagină » Culinar » Când se pune varza la murat. Cu ce se poate consuma varza murată

Când se pune varza la murat. Cu ce se poate consuma varza murată

10 mai 2024, 16:22,
în Culinar

Tradiția spune că momentul când se pune varza la murat este cel mai potrivit după Sfântul Dumitru, adică după data de 26 octombrie, când nopțile sunt foarte reci, iar temperatura în timpul zilei trece tot mai greu de 10 – 12 grade.

Când se pune varza la murat

Dacă vrei să pui varză la murat, înainte de toate trebuie să găsești un spațiu adecvat unde vei ține butoiul. Ideal ar fi să ai o pivniță sau o cămară foarte rece pe timpul iernii, unde să nu existe schimbări mari de temperatură. Cine iubește varza murată, dar nu are nici pivniță, nici magazine, poate ține un butoi mic într-un balcon liber, neîncălzit, dar adăpostit de ger.

Butoiul poate fi din plastic, prevăzut cu un robinet la bază pentru a vântura saramura mai ușor. Dar pot fi folosite și recipiente mai mari de sticlă în care se vor pune verze potrivite ca mărime. Fie că este din plastic sau din sticlă, butoiul trebuie opărit cu apă fiartă și spălat foarte bine, să fie cât mai bine igienizat. Varza se strică ușor, dacă butoiul este murdar și plin de resturi din anii trecuți. Deși se folosesc mai rar azi butoaiele din lemn, se spune că cele mai bune sunt cele din stejar. Însă butoiul din lemn necesită pregătiri atente, curățarea cu apă clocotită pentru a se umfla bine lemnul și pentru a împiedica saramura să se scurgă.

Varza cea mai bună pentru murat este varza cu foi subțiri. Din aceste foi vei pregăti sarmale, varză călită și salata acrișoară pentru tocănițele de iarnă. Cu cât sunt mai fine frunzele de varză, cu atât se înmoaie mai ușor în saramură. Alege varza rotundă, ușor turtită și cu frunze subțiri, cu cotoarele nu foarte groase. Căpățânile de varză trebuie să fie frumoase, netede, proaspete, fără urme de lovituri de la transport.
Frunzele de la bază sau frunzele exterioare se îndepărtează pentru că de obicei sunt mai groase și tari. Se taie cu un cuțit bine ascuțit cotorul și se face câte o adâncitură în mijlocul fiecărei verze.

Este foarte important să tai cotoarele, astfel încât saramura să pătrundă verzele și să le acrească la mijloc. Se pune apoi câte un vârf de cuțit de sare în fiecare cotor și se așază verzele pe rând în butoi, punând printre ele crenguțe de mărar uscat, crenguțe de cimbru uscat, boabe de chimen și ardei iuți întregi. Varza murată nu are nevoie de prea multe condimente, dar trebuie să fie puțin picantă pentru a fi mai gustoasă și se folosesc ardeii iuți roșii. În unele regiuni ale țării se mai folosesc crenguțe de vișin bine spălate, felii de gutuie sau felii de hrean.

Cu ce se poate consuma varza murată

Varza murată poate fi combinată în diverse feluri pentru a crea gusturi delicioase. Varza murată poate fi folosită pentru a umple sarmalele, adăugându-le o notă acră și savoare. Varza murată poate fi tăiată și adăugată în salate pentru a oferi o textură crocantă și o aromă acidulată. Poți să o combini cu alte legume, precum castraveți, morcovi, ceapă și ardei.

Poți adăuga varză murată în sandwich-uri pentru a oferi o textură crocantă. Merge bine cu carne, brânzeturi și alte ingrediente. Varza murată poate fi servită ca garnitură alături de diverse feluri de mâncare, cum ar fi fripturi sau preparate din pește. Poți adăuga varză murată în ciorbe pentru a le oferi o aromă bogată.

Poți servi varza murată alături de cârnați prăjiți sau gătiți la grătar. Varza murată poate fi folosită ca topping pentru pizza, adăugând un gust interesant și inedit. Poți folosi varză murată ca umplutură pentru plăcinte sau tartine, combinată cu alte ingrediente precum ceapă sau carne tocata. Varza murată poate fi adăugată în paste pentru a oferi un contrast interesant de arome și texturi. Trebuie să știi că pe lângă momentul când se pune varza la murat, poți folosi varza murată ca umplutură în rulouri de primăvară, combinată cu alte legume și carne sau tofu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`