Prima pagină » Culinar » Când se pune gelatina și usturoiul, de fapt, în piftie? Iată cea mai simplă metodă pentru a vedea dacă preparatul se va închega

Când se pune gelatina și usturoiul, de fapt, în piftie? Iată cea mai simplă metodă pentru a vedea dacă preparatul se va închega

23 dec. 2024, 14:46,
Redacția BZI în Culinar

E foarte important când se pune gelatina și usturoiul în piftie, dat fiind faptul că preparatul se numără printre cele mai cunoscute produse tradiționale de la noi. Pentru un preparat delicios trebuie să urmezi cu atenție câțiva pași foarte simplu și să folosești ingrediente de calitate.

Piftia, cunoscută și sub denumirea de răcitură, este nelipsită de pe mesele de sărbătoare. Cu toate că nu foarte multe persoane o preferă, medicii sunt de altă părere în ceea ce privește consistența acesteia. Se pare că aceasta se numără printre cele mai cunoscute produse hipocalorice și dietetice care se consumă de regulă în zilele de sărbătoare.

Când se pune gelatina și usturoiul, de fapt, în piftie

Răcitura este bună atunci când se prinde suficient de bine, iar pentru acest lucru trebuie pregătită din supă din picioare, urechi și ciolane de porc. Colagenul este o substanță predominantă în aceste părți ale porcului, care sporește prinderea piftiei. Pe lângă acestea se mai adaugă și carne proaspătă, în special mușchi.

Supa pentru piftie trebuie fiartă la o temperatură constantă pentru a fi la final limpede și foarte bine prinsă. Un secret pe care îl foloseau bunicile noastre este acela ca sarea să fie adăugată abia după ce toată compoziția a fiert.

După ce au  pus toate ingredientele la fiert și au păstrat temperatura constantă, gospodinele adaugă și gelatina. Întreg pliculețul de gelatină se folosește doar atunci când gătești piftie de pasăre, nu și de porc sau vită. Află și cum să faci un pui pe sticlă mai bun decât cel de pe rotisor.

Pe lângă modul de preparare în sine, gospodinele sunt foarte atente și la felul în care aranjează răcitura în farfurii. De multe ori aceasta este ornată cu morcov, pătrunjel, ceapă verde sau castravete tăiat foarte mărunt.

Răcitura nu se pune niciodată la rece când încă este caldă. După ce a fost pusă în farfurii și ornată, trebuie să aștepți până când ajunge la temperatura camerei.

Rețeta tradițională de răcitură cu carne de curcan

Pentru a face acest preparat pentru masa de sărbători ai nevoie de carne de curcan, adică piele, os, pulpă, spate, gât, osul pieptului, apă, usturoi, 2 foi de dafin, 1 lingură boabe de piper, sare, 1 ceapă, 1-2 morcovi, țelină, gelatină alimentară, cam 7-8 grame de gelatină la 500 de ml de lichid. Iată și o rețetă în stil grecesc cu care sigur o să impresionezi invitații.

Ca mod de preparare se pun toate bucățile de curcan într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă rece. Oala se pune pe foc, iar după se colectează spuma formată. Este indicat să pui la fiert și gâtul și ghearele, chiar dacă nu le folosești în produsul final.

Ulterior, se adaugă gelatina, foile de dafin, boabele de piper și legumele. Se fierbe pifita până când carnea se desprinde de pe oase, iar cartilajele se înmoaie. În principiu, e nevoie de cel puțin 4 – 5 ore de fierbere la foc mic.

Ca test pentru a vedea dacă s-a închegat zeama, pune pe o farfurie puțină zeamă și bag-o repede la frigider, dacă se încheagă atunci mergi mai departe și toarnă zeama în vase. Se lasă totul la răcit, iar după ce ajunge la temperatura camerei se adaugă în frigider, pe lângă acest truc, este foarte important când se pune și gelatina în piftie.

Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
a1.ro
„Popeye”, tânărul care și-a injectat ulei în brațe ca să impresioneze pe internet, a ajuns la spital: „Cum vei câștiga bani acum?”
Playtech.ro
Ce înseamnă crucea de la semafor pe care o găseşti prin unele oraşe europene. Cui trebuie să dai prioritate, de fapt
observatornews.ro
Bugetarii amenință cu greva dacă li se taie sporurile. Economist "E loc mare de reduceri"
Playsport.ro
Câți bani poți scoate de la bancomat fie că e Banca Transilvania, BRD, ING sau oricare alta, dacă ai card de...
Evz.ro
Începe calvarul meteo. Anunț crunt de la ANM
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Șoferii români, controlați în toată țara, cu toate dispozitivele. Ce vor urmări în următoarele 24 de ore poliţiştii de la Rutieră
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan, decizie crucială pentru toţi românii luni la prima oră. Anunţul oficial, după 8.30
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea despre Nicușor Dan care îl va impresiona și pe George Simion. Niciun alt președinte nu a mai făcut una ca asta!
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`