Prima pagină » Culinar » Când se pune gelatina și usturoiul, de fapt, în piftie? Iată cea mai simplă metodă pentru a vedea dacă preparatul se va închega

Când se pune gelatina și usturoiul, de fapt, în piftie? Iată cea mai simplă metodă pentru a vedea dacă preparatul se va închega

23 dec. 2024, 14:46,
Redacția BZI în Culinar

E foarte important când se pune gelatina și usturoiul în piftie, dat fiind faptul că preparatul se numără printre cele mai cunoscute produse tradiționale de la noi. Pentru un preparat delicios trebuie să urmezi cu atenție câțiva pași foarte simplu și să folosești ingrediente de calitate.

Piftia, cunoscută și sub denumirea de răcitură, este nelipsită de pe mesele de sărbătoare. Cu toate că nu foarte multe persoane o preferă, medicii sunt de altă părere în ceea ce privește consistența acesteia. Se pare că aceasta se numără printre cele mai cunoscute produse hipocalorice și dietetice care se consumă de regulă în zilele de sărbătoare.

Când se pune gelatina și usturoiul, de fapt, în piftie

Răcitura este bună atunci când se prinde suficient de bine, iar pentru acest lucru trebuie pregătită din supă din picioare, urechi și ciolane de porc. Colagenul este o substanță predominantă în aceste părți ale porcului, care sporește prinderea piftiei. Pe lângă acestea se mai adaugă și carne proaspătă, în special mușchi.

Supa pentru piftie trebuie fiartă la o temperatură constantă pentru a fi la final limpede și foarte bine prinsă. Un secret pe care îl foloseau bunicile noastre este acela ca sarea să fie adăugată abia după ce toată compoziția a fiert.

După ce au  pus toate ingredientele la fiert și au păstrat temperatura constantă, gospodinele adaugă și gelatina. Întreg pliculețul de gelatină se folosește doar atunci când gătești piftie de pasăre, nu și de porc sau vită. Află și cum să faci un pui pe sticlă mai bun decât cel de pe rotisor.

Pe lângă modul de preparare în sine, gospodinele sunt foarte atente și la felul în care aranjează răcitura în farfurii. De multe ori aceasta este ornată cu morcov, pătrunjel, ceapă verde sau castravete tăiat foarte mărunt.

Răcitura nu se pune niciodată la rece când încă este caldă. După ce a fost pusă în farfurii și ornată, trebuie să aștepți până când ajunge la temperatura camerei.

Rețeta tradițională de răcitură cu carne de curcan

Pentru a face acest preparat pentru masa de sărbători ai nevoie de carne de curcan, adică piele, os, pulpă, spate, gât, osul pieptului, apă, usturoi, 2 foi de dafin, 1 lingură boabe de piper, sare, 1 ceapă, 1-2 morcovi, țelină, gelatină alimentară, cam 7-8 grame de gelatină la 500 de ml de lichid. Iată și o rețetă în stil grecesc cu care sigur o să impresionezi invitații.

Ca mod de preparare se pun toate bucățile de curcan într-o oală încăpătoare și se acoperă cu apă rece. Oala se pune pe foc, iar după se colectează spuma formată. Este indicat să pui la fiert și gâtul și ghearele, chiar dacă nu le folosești în produsul final.

Ulterior, se adaugă gelatina, foile de dafin, boabele de piper și legumele. Se fierbe pifita până când carnea se desprinde de pe oase, iar cartilajele se înmoaie. În principiu, e nevoie de cel puțin 4 – 5 ore de fierbere la foc mic.

Ca test pentru a vedea dacă s-a închegat zeama, pune pe o farfurie puțină zeamă și bag-o repede la frigider, dacă se încheagă atunci mergi mai departe și toarnă zeama în vase. Se lasă totul la răcit, iar după ce ajunge la temperatura camerei se adaugă în frigider, pe lângă acest truc, este foarte important când se pune și gelatina în piftie.

Bugetul.ro
Nenorocit pe viață de Piedone, un producător local și-a plâns public durerea. Șeful ANPC l-a nimicit pe „țăranul român” fără milă
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
a1.ro
Babasha și-a cumpărat casă în complexul lui Dorian Popa. Cum arată vila în construcții | VIDEO
Playtech.ro
Cristela, declaraţie uluitoare după ce soţul său nu mai poate candidă! Ce a putut spune despre români este…
observatornews.ro
Vremea 17 martie - 14 aprilie 2025. Se răceşte în toată țara. Revine iarna, cu ninsori, viscol și strat nou de zăpadă la munte
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Operațiune sub steag fals, pregătită de Rusia în România. Legătura cu Călin Georgescu
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Iubita lui David Popovici l-a făcut praf pe Donald Trump în controversa momentului
Playtech.ro
Sporurile recunoscute la calculul pensiei, în 2025. Legea despre turele de noapte
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! A murit Răzvan Arnăut. A fost împușcat în cap de un coleg! Avea 27 de ani
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Halep, implicată într-un triunghi amoros. Cine este bărbatul pentru care a renunţat la TOT!
redactia.ro
Anca Alexandrescu și Gigi Becali își aruncă vorbe grele. Cum a numit-o patronul FCSB pe prezentoarea de la Realitate
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 martie 2025
14 martie 2025