Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se pun gladiolele. Timpul potrivit pentru plantare

Când se pun gladiolele. Timpul potrivit pentru plantare

11 nov. 2022, 11:04,
în Stiri si curiozitati

Multe femei care adoră să aibă o curte și o grădină frumoasă se întreabă când se pun gladiolele. Gladiolii sunt probabil cei mai frumoși bulbi cu înflorire târzie. Se deschid abia în august și încântă grădinarul cu floarea lor regală până la începutul lui octombrie.

Este imposibil să-ți iei ochii de la aceste plante grațioase, înalte, formate din mai multe flori enorme, uimitoare prin forma și varietatea de culori. Delicate petale de gladiole sunt ca și cum ar fi țesute din cea mai fină mătase, create de un maestru uimitor, al cărui nume este natura. Nu poți să nu admiri gladiolii înfloriți, această floare este atât de bogată și variată, având o paletă de culori a florilor lor. Pentru a vă bucura în fiecare an de această minune cu flori de toamnă, trebuie să le îngrijiți corespunzător.

persoana care sadeste un bulb in pamant

Este bine să știi că bulbii de gladiolus pot rezista la temperatura solului până la +1 grad

Când se pun gladiolele. Cum să ai grijă de acestea

Este bine să știi că bulbii de gladiolus pot rezista la temperatura solului până la +1 grad, astfel încât, în condițiile iernilor geroase, este necesar să le dezgropați. Iar primăvara, puneți-le înapoi în grădină. Toamna, de obicei la sfârșitul lui septembrie sau începutul lui octombrie trebuie să scoateți bulbii de gladiole, uscați-i și depozitați-i într-un loc răcoros. La fel se procedează și cu cartofii sau semințele de porumb.

În timpul iernii, verificați ocazional starea bulbilor pentru a preveni răspândirea bolilor și a dăunătorilor. La începutul primăverii, bulbii vor începe să se trezească încet, fiind timpul potrivit pentru a începe să-i prelucrați pentru plantare.

o gladiola inflorita in gradina

Este imposibil să-ți iei ochii de la aceste plante grațioase

Gladiolele pot fi plantate în aer liber la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai. În zonele centrale, gladiolele sunt plantate de obicei abia după a zecea zi a lunii mai. În acest moment, solul s-a încălzit suficient. În cazul în care primăvara este rece, plantarea nu va începe până la 15 iunie. Însă, trebuie să știi că gladiolele plantate mai târziu nu vor avea timp să înflorească.

Cum se calculează data pentru plantarea bulbilor? De ce factori depinde aceasta

Data de plantare este cea care trebuie luată în considerare atunci când se decide când să se scoată bulbii de gladiole la germinat. Dacă vă grăbiți, lăstarii și rădăcinile vor crește prea mult, iar planta va fi foarte slăbită.

Bulbii de gladiole se pregătesc pentru plantare cu 15-20 de zile înainte de plantare în terenul deschis. În cazul în care planul este de a germina, această perioadă se mărește cu o săptămână. Germinarea gladiolelor începe cu 20-30 de zile înainte de plantare. Anterior, puteți doar să le verificați starea, să eliminați exemplarele bolnave.

colaj o gladiola inflorita in gradina

Se deschid abia în august și încântă grădinarul cu floarea lor regală

Dacă plantați bulbii la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, timpul pentru a scoate bulbii din depozit este începutul lunii aprilie. Dacă bulbii au fost depozitați pe timpul iernii la o temperatură de 4-10 grade, ceea ce este foarte bine pentru ei, ar trebui să îi aduceți în casă mai devreme, aproximativ la sfârșitul lunii martie. Lăsați-le să se odihnească la temperatura camerei până la începutul lunii aprilie și apoi pregătiți-le pentru plantare.

Din moment ce cunoști când se pun gladiolele trebuie să știi și care este cea mai bună perioadă pentru a dezgropa bulbii. Astfel, această perioadă este de la sfârșitul lunii septembrie până la sfârșitul lunii octombrie. Acestea depind de climatul din regiunea dumneavoastră și de perioada de înflorire a speciei de gladiole respective. Luați ca punct de referință sfârșitul perioadei de înflorire. Recoltați bulbii numai după 35 de zile de la terminarea înfloririi, deoarece bulbii continuă să acumuleze substanțe nutritive. De asemenea, acordați atenție temperaturii aerului. Îngropați bulbii când temperatura scade la +7 și +8 grade.

o gladiola inflorita in gradina

Bulbii de gladiole se pregătesc pentru plantare cu 15-20 de zile înainte de plantare

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`