Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se pun cartofii în pământ? Secrete preluate de la agricultori

Când se pun cartofii în pământ? Secrete preluate de la agricultori

16 sept. 2022, 13:21,
în Stiri si curiozitati

Te întrebi când se pun cartofii în pământ? Ei bine, în rândurile următoare, îți dezvăluim cele mai mari secrete ale agricultorilor, în ceea ce privește cultivarea cartofilor.

Cartoful este o plantă erbacee din familia solanaceelor, care prezintă flori albe sau violete și tulpini subterane, terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită. Cultivarea acestei plante se realizează pentru tuberculii săi, care sunt comestibili și bogați în amidon. Cartofii sunt folosiți atât în alimentație, cât și ca furaj.

Cartofii au un conținut bogat de apă (până la 75%), sodiu, fosfor, calciu, vitamina A, niacin, vitamina C, acid pantotenic, hidrați de carbon, magneziu, mangan, cupru, sulf, dar și cantități mici de acid malic și acid citric. Bine de știut este că un kilogram de cartofi asigură organismului 800 de kcal.

cultivarea și recoltarea cartofilor

Cartoful este o plantă erbacee din familia solanaceelor, care prezintă flori albe sau violete și tulpini subterane, terminate cu tuberculi de formă rotundă, ovală sau alungită.

Când se pun cartofii în pământ?

Cartoful se cultivă primăvara, când temperaturile încep să crească (temperatura solului trebuie să fie între 8 și 10 grade Celsius). Perioada de cultivare este între 15 martie și 15 aprilie, în funcție de cât de caldă este primăvara. Nu te grăbi cu punerea cartofilor în pământ, pentru că, dacă temperaturile ajung la -3 grade Celsius, riști să pierzi întreaga plantă. Ține cont că terenul trebuie pregătit încă din toamnă (se curăță de buruieni și se adaugă îngrășământul, alături de 15 grame de sare de potasiu și 30 de grame de supersfosfat).

Pentru a ști, cu certitudine, când este momentul perfect pentru cultivare, urmărește înflorirea pomilor de cireș. Când aceștia au înflorit, te poți apuca de cultivat.

Înainte de fi băgați în pământ, tuberculii trebuie pregătiți timp de două săptămâni. Aceștia trebuie păstrați într-o cameră luminoasă și încălzită (15-17 grade Celsius) și lăsați să germineze.

Pentru a obține o recoltă bogată, este important să știi când să plantezi cartoful și cum să ai grijă de această legumă. Un rol esențial îl joacă solul, fiindcă acesta trebuie să fie lutos și nisipos, dar și bogat în substanțe nutritive. Tuberculul crește deformat, dacă se dezvoltă în soluri pietroase.

De asemenea, ideal este ca solul în care vrei să plantezi cartoful să fie un sol în care au fost cultivate ridichi, castraveți, fasole sau alte legume crucifere și nu unul în care au crescut roșii, vinete, ardei sau cartofi, deoarece riști ca producția să nu fie una bogată.

Ca îngrășământ, poți folosi humus, compost sau bălegar de grajd putrezit. În cazul în care nu deții o cantitate mare de îngrășământ, cât să acoperi tot terenul, îl poți adăuga direct în cuibul în care vrei să plantezi cartoful.

Unul dintre cele mai importante sfaturi preluate de la agricultori este să alegi un teren cu multă lumină solară, deoarece cartofii adoră soarele. În acest fel, vei obține o cultură bogată, cu legume gustoase.

cultivarea și recoltarea cartofilor

Cartoful se cultivă primăvara, când temperaturile încep să crească (temperatura solului trebuie să fie între 8 și 10 grade Celsius).

Cum se plantează cartofii?

Dacă ai respectat toate sfaturile prezentate mai sus, a venit momentul să plantezi cartofii. Acest lucru se realizează astfel: fă un șanț mic, de aproximativ 10 centimetri, apoi încă unul la o distanță de 20-30 de centimetri și tot așa. Pune tuberculii în cuib cu mugurii în sus și acoperă-i cu mare grijă cu puțin pământ fin.

În momentul în care tufa a crescut și a ajuns la 15-20 de centimetri, trebuie să faci un mușuroi în pâmânt în jurul ei. Astfel, contribui la formarea tuberculului, dar și la strângerea apei de ploaie, care să mențină cultura hidratată.

Este ușor să întreții o cultură de cartofi, deoarece nu necesită o mare atenție. Tot ce trebuie să faci este să ai grijă să aduni buruienile, care se formează între brazde și să utilizezi tratamente speciale, care să țină la distanță bolile și dăunătorii, în cazul în care apar.

cultivarea și recoltarea cartofilor

În momentul în care tufa a crescut și a ajuns la 15-20 de centimetri, trebuie să faci un mușuroi în pânt în jurul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024