Prima pagină » Informații utile » Când se poate tăia scroafa în călduri? Care sunt avantajele și dezavantajele

Când se poate tăia scroafa în călduri? Care sunt avantajele și dezavantajele

19 feb. 2025, 13:06,
în Informații utile

O întrebare frecventă printre fermieri este când se poate tăia scroafa în călduri. Alegerea momentului potrivit poate influența calitatea cărnii.

„Căldurile”, cunoscute și sub denumirea de estru, reprezintă perioada din ciclul reproductiv al scroafei în care aceasta este fertilă și receptivă la împerechere. Această perioadă durează în jur de 21 de zile, iar faza efectivă a căldurilor poate dura între 2 și 3 zile.

Când se poate tăia scroafa în călduri

Tăierea scroafei în călduri este, din punct de vedere tehnic, posibilă, însă nu este neapărat recomandată. În timpul acestei perioade, scroafa trece printr-o serie de schimbări hormonale intense, iar acest lucru poate afecta compoziția cărnii. De asemenea, această perioadă, din cauza nivelurilor crescute de estrogen, poate afecta textura și gustul cărnii, făcând-o mai puțin gustoasă. În acest sens, trebuie să te asiguri că nu suferă de posibile boli, pentru a nu risca compromiterea cărnii.

Totodată, carnea va emana și un miros mai puternic ce poate fi deranjant pentru consumatori. Fluctuațiile hormonale pot influența nivelul de apă reținut de țesuturile musculare și depozitele de grăsime, iar acest lucru poate duce la o carne mai puțin fragedă.

De altfel, scroafele în călduri pot prezenta în comportament mai agitat și greu de manevrat. Acest lucru face procesul de sacrificare mai dificil, însă și mai stresant pentru animal. Stresul poate elibera substanțe chimice în sânge, cum ar fi cortizolul, care pot influența negativ calitatea cărnii, făcând-o mai dură și mai puțin gustoasă.

Dacă totuși vrei să realizezi tăierea în această perioadă, trebuie să iei în calcul planificarea momentului, în sensul să alegi o perioadă neutră din ciclul reproductiv al scroafei, adică între fazele de călduri. De asemenea, asigură-te că scroafa este manevrată cu grijă și fără stres inutil înainte de sacrificare.

Nu în ultimul rând, se recomandă testarea calității cărnii pentru a identifica eventualele modificări ale texturii sau mirosului. Astfel, în funcție de rezultate, aceasta poate fi prelucrată sau conservată în moduri care să minimizeze eventualele diferențe de calitate.

Avantaje și dezavantaje

Întreruperea ciclului de reproducere poate constitui un avantaj, deoarece tăierea poate însemna o soluție pentru a evita cheltuielile suplimentare asociate cu întreținerea unui animal care nu mai contribui la reproducere.

Un alt avantaj este faptul că nu încurcă tăierea propriu-zisă această perioadă. Astfel, dacă din cauza unor factori precum limitările de spațiu, nevoia de carne pentru consumul imediat sau alte motive logistice trebuie să sacrifici animalul, această perioadă de călduri nu te încurcă să o faci.

În ceea ce privesc dezavantajele, scăderea calității cărnii, cum am spus mai sus, este unul dintre cele mai mari dezavantaje. Carnea poate fi mai puțin gustoasă, cu o textură rigidă și un miros neplăcut. Acest lucru poate afecta preferințele consumatorilor, în special dacă aceștia sunt obișnuiți cu un anumit standard de calitate.

Un alt dezavantaj este stresul creat pentru animal, care nu este benefic nici pentru acesta și nici pentru calitatea cărnii. De asemenea, acest stres poate face animalul și mai agitat, astfel procesul de sacrificare va fi îngreunat.

Astfel, momentul când se poate tăia scroafa în călduri trebuie ales cu grijă, atât pentru a ușura procesul de sacrificare, dar și pentru a obține o carne cât mai calitativă.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Gestul făcut de George Simion, imediat după ce a pierdut alegerile. Cum a fost surprins pe Aeroportul Otopeni în această dimineață
Playtech.ro
Singura gară din România în care nu a ajuns niciodată un tren. A fost construită la sfârșitul comunismului și abandonată imediat după Revoluție
observatornews.ro
Factorul decisiv care i-a făcut pe români să-l voteze pe Nicuşor Dan. Momentele cheie din noaptea victoriei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
De ce refuza Mihai Eminescu să fie pozat. Există doar patru fotografii cu el
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
Anunţul BNR după rezultatele alegerilor prezidenţiale. Veste fabuloasă pentru români
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2025, turul 2! E TSUNAMI de la prima oră! Surprize mari după primele cifre!
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 mai 2025
20 mai 2025