Când se plantează legumele în grădină. Pentru 2020, la semănatul legumelor trebuie ținut cont de de regimul termic mai ridicat față de normalul perioadei. De asemenea, aveți în vedere și deficitul de precipitații ce se manifestă încă din luna ianuarie. Udarea după plantare este, astfel, obligatorie pentru viabilitatea culturilor de legume înființate!
Ca regulă principală de urmat este faptul că niciodată nu plantăm răsadurile într-un substrat rece. Până ce temperatura solului nu a ajuns la + 9-10 grade nu vom începem plantarea.
Când se plantează legumele în grădină. Luna februarie
Începând cu 20 februarie, puteți pune morcov, pătrunjel, mărar, leuştean, ridichi de lună, ceapă și usturoi. De asemenea, puteți planta mazăre, spanac, salată, dar și rizomi de hrean.
Seminţele trebuie să fie sănătoase iar straturile de pământ se acoperă cu un rând fin de gunoi de grajd. Acesta nu trebuie să fie prea gros pentru a permite legumelor să răsară.
Ce se seamănă sau se plantează în martie
1-20 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuştean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, mazăre, spanac, salată, măcriș;
20-30 martie: ridichi de lună, cartofi timpurii, spanac, măcriş, mărar, soiuri de varză pentru producţie timpurie.
Tot în martie se poate face şi repicatul răsadurilor în cuburi sau ghivece nutritive pentru culturile timpurii. Este vorba de tomate, ardei ori vinete.
În a doua jumătate a lunii se plantează în răsadniţe castraveţii şi ardeii și se pregătesc solariile pentru tomate şi vinete. Tot acum, se continuă dezinfectarea răsadniţelor și a solariilor cu formalina sau sulfat de cupru.
Când se plantează legumele în grădină. Luna aprilie
1-10 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, ardei şi roşii răsad, mărar, soiuri de varză timpurie;
10-20 aprilie: dovleci de copt, pepene galben, pepene roșu, spanac, porumb pentru fiert, mărar. De asemenea, soiuri de varză semitimpurie, roşii şi ardei;
20-30 aprilie: sfecla roşie, castraveţi, dovlecei, pepene galben și roșu sau fasole.
Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta în grădină:
– Rădacinoasele (morcovi, pătrunjel, păstârnac) în rânduri, distanta de 25 cm; salată, spanac;
– Se seamănă soiuri de mazăre târzie, sfecla roşie şi sămânţa de ceapă;
După mijlocul lunii aprilie începe:
– Plantatul vărzoaselor, gulia şi conopida;
– Semănatul cartofilor preîncolțiți la 70 cm între rânduri, iar pe rând, între cuiburi, 30-40 cm, la adâncimea de 10 cm;
– Semănatul fasolei, castravetelui, pepenelui şi dovlecelului;
– Se mai poate semăna încă sfecla roşie la 30 cm între rânduri;
– Plantarea ţelinei la 40 cm între rânduri şi pe rând;
– Semănatul porumbului dulce;
La sfârşitul lunii se poate planta răsadul de roşii timpurii şi ardei.