Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se plantează butașii de lavandă? Tot ce trebuie să știi despre cum să crești această plantă minune

Când se plantează butașii de lavandă? Tot ce trebuie să știi despre cum să crești această plantă minune

08 apr. 2024, 16:22,
în Stiri si curiozitati

Poți planta lavandă folosind butași sau semințe, ambele variante sunt bune pentru a obține o cultură frumoasă. Cele mai multe întrebuințări ale lavandei sunt în industria cosmetică, dar și folosită ca un tratament alternativ. Uleiul esențial de lavandă este adesea folosit pentru efectul său calmant. Lavanda uscată poate fi, de asemenea, un bun odorizant natural, dar și folosită drept antiinsecticid.

Odată cu venirea lunii aprilie a început sezonul lavandei. Majoritatea gospodarilor care doresc să aibă o grădină bogată și variată trebuie să cunoască când se plantează butașii de lavandă. Pentru a putea planta butașii de lavandă trebuie să ținem cont de mai mulți factori, printre care se numără condițiile climatice specifice zonei respective, precum și particularitățile speciilor de lavandă alese pentru cultivare.

Când se plantează butașii de lavandă? De ce factori trebuie să ții cont pentru o roadă bogată.

Sunt de preferat butașii de lavandă în locul semințelor, deoarece semințele au dezavantajul că au șansa de succes mult mai mică, iar butașii păstrează calitățile genetice ale solului, semințele pierd această calitate prin degenerare. Lavanda iubește soarele, motiv pentru care este foarte important să fie plantată în zone în care poate beneficia de razele directe. Această plantă are o rezistență mare la secetă și la vremea aridă, însă în primul an de la plantare trebuie să fie udată regulat. Plantarea butașilor de lavandă în grădină se poate face începând cu luna aprilie până în octombrie. Însă în cazul semințelor, germinația optimă se obține la temperatura de 18-22 °C. Astfel, în grădină, este bine ca semințele de lavandă să fie semănate în perioada aprilie-mai.

 Beneficiile uleiului de lavandă

Pe lângă beneficiile sale cosmetice, uleiul de lavandă are și numeroase beneficii pentru sănătate. De exemplu, adăugarea unei picături de ulei de lavandă în rimel poate prelungi durata de viață a acestuia, ajutând și la creșterea și întărirea genelor. Uleiul de lavandă este eficient în lupta împotriva acneei atunci când este aplicat extern, amestecat cu zeamă de lămâie și aplicat direct pe zonele afectate. Pentru a obține un ten mai luminos, se poate amesteca o lingură de zahăr brun cu o lingură de miere și câteva picături de ulei de lavandă, iar amestecul rezultat să fie folosit pentru masaj facial. În cazul păduchilor, se recomandă amestecarea uleiului de lavandă cu ulei de cocos și aplicarea pe păr pentru aproximativ 15 minute. Pentru a trata căderea părului, se poate masa scalpul cu un amestec de ulei de lavandă și ulei de migdale și lăsați să acționeze peste noapte, iar dimineața clătiți. Pentru îndepărtarea mătreții, se poate combina ulei de lavandă cu ulei de argan și aplicați pe scalp. În plus, se poate estompa aspectul ridurilor prin aplicarea zilnică a unui amestec de ulei de lavandă, ulei de jojoba și vitamina E. Pentru tenul uscat, se poate aplica câteva picături de ulei de lavandă, iar pentru cearcănele pronunțate, se poate amesteca ulei de lavandă cu gel de aloe vera și masați ușor zona afectată pentru a obține rezultate în doar câteva zile.

Acum este timpul potrivit pentru a planta butașii de lavandă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *