Prima pagină » Sanatate » Când se operează hernia de disc? Află în ce situații se impune intervenția chirurgicală

Când se operează hernia de disc? Află în ce situații se impune intervenția chirurgicală

01 iun. 2022, 10:27,
în Sanatate

Dacă nu știi când se operează hernia de disc, nu te îngrijora. În rândurile care urmează, îți vom dezvălui în ce situații se impune intervenția chirurgicală și în ce constă procedura.

Hernia de disc reprezintă o afecțiune severă a coloanei vertebrale, care afectează atât bărbații, cât și femeile. Boala își face apariția în jurul vârstei de 50 de ani și este caracterizată de dureri de intensitate medie, care cresc progresiv, devin greu de suportat și afectează mobilitatea persoanei afectate.

Pentru a decide dacă operația este necesară, medicul specialist va recurge la o examinare fizică, pentru a efectua o verificare a nivelului de sensibilitate a spatelui. Astfel, pacientului i se va solicita să execute anumite mișcări, pentru a determina cauza durerii și, ulterior, va fi supus unei examinări neurologice. În plus, pentru a stabili corect diagnosticul, medicul îi va recomanda pacientului să facă o radiografie, o tomografie computerizatră (CT), un RMN sau o mielografie.

pacient cu hernie de disc la medic

Hernia de disc reprezintă o afecțiune severă a coloanei vertebrale, care afectează atât bărbații, cât și femeile.

Când se operează hernia de disc?

Hernia de disc se poate trata și fără operație, prin apelarea la metodele alternative. De exemplu, utile pacienților care se confruntă cu această afecțiune pot fi fizioterapia și kinetoterapia, dar și evitarea efortului fizic sau a pozițiilor corporale periculoase pentru condiția lor. Mai mult, hernia de disc se poate trata și prin administrarea de medicamente miorelaxante sau antiinflamatorii, intervenția chirurgicală fiind o procedură obligatorie pentru aproximativ 10% dintre pacienți.

Astfel, intervenția chirurgicală se impune în două situații. Prima coincide cu momentul în care pacientul prezintă dureri foarte mari, care nu scad în intensitate, nici după administrarea unui medicament. Prin urmare, dacă tratamentul nu este eficient, se recomandă operația, care îi ajută pe pacienți să ducă o viață normală.

De asemenea, tratamentul chirurgical este imperios, atunci când se ajunge la paralizia unuia sau a mai multor nervi. În acest caz, operația nu trebuie amânată, pentru a crește șansele de vindecare și pentru a preveni eventualele complicații. De exemplu, dacă operația este întârziată, simptomele sunt resimțite și după intervenție (parestezii, dureri și chiar paralizii).

radiografie la coloană

Hernia de disc se poate trata și fără operație, prin apelarea la metodele alternative.

În ce constă intervenția chirurgicală și ce recomandări fac medicii după această procedură?

Operația pentru tratarea herniei de disc constă în înlăturarea fragmentelor de disc sau chiar a întregului disc, care apasă rădăcinile nervoase. Din nefericire, de multe ori se întâmplă ca discul herniat să nu fie înlăturat complet și să intervină recidiva. Există posibilitatea ca, în urma operației, spațiul dintre vertebre să rămână liber și să provoace noi dureri. În acest fel, dacă celelalte discuri se deplasează, se impune efectuarea unei noi intervenții chirurgicale.

După operație, pacienții trebuie să țină cont de o serie de sfaturi prețioase. În primul rând, nu este recomandat statul în pat excesiv. Reîntoarcerea treptată la activităţile normale este mult mai eficientă, cu recuperare mai rapidă şi dizabilităţi cronice minime.

De asemenea, în ceea ce privește activitatea sexuală, este indicată abstinența pentru aproximativ șase săptămâni după intervenție. În plus, este esențial ca pacienţii să nu facă mişcări bruşte sau răsuciri în zona gâtului ori în partea inferioară a spatelui.

În timpul somnului, se recomandă ca pacientul să doarmă pe spate, cu genunchii îndoiți sau pe o parte, cu genunchii îndoiți și cu o pernă între picioare.

instrumente chirurgicale

Operația pentru tratarea herniei de disc constă în înlăturarea fragmentelor de disc sau chiar a întregului disc, care apasă rădăcinile nervoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *