Prima pagină » Stiri si curiozitati » Când se merge cu colindul? Tradiții și obiceiuri descrise în cărți

Când se merge cu colindul? Tradiții și obiceiuri descrise în cărți

21 nov. 2022, 09:47,
în Stiri si curiozitati

Atunci când Crăciunul și Revelionul sunt după colț, oamenii încep să se întreabă când se merge cu colindul începând să se pregătească să sărbătorească vechile ritualuri și obiceiuri din zona lor. Astfel, puteți merge la colindat în noaptea de Crăciun, între 24 spre 25 decembrie.

Adunați un grup de cel puțin trei sau mai multe persoane și mergeți la colindat. Desemnați un lider care știe multe colinde și care va merge primul, purtând o stea cu opt colțuri, puteți să faceți una hand made. De asemenea, numiți un clopotar. El va semnaliza cu un clopoțel că se apropie colindătorii de casă. Cea de-a treia persoană principală din grupul de colindători este „mehonosha”, persoana care va purta sacul frumos și viu colorat pentru cadouri.

mai multe persoane care colinda

Alegeți costumul care vi se potrivește cel mai bine

Când se merge cu colindul? De ce nu este indicat să refuze gazdele colindătorii

Pentru a merge cu Colindul trebuie să te pregătești pentru seara de 24 decembrie. Mergeți pe străzile orașelor și localităților, cântând colinde, iar când vă apropiați de ușile sau ferestrele caselor și apartamentelor puteți să cântați cântece de laudă în cinstea proprietarilor de case. Ca răspuns la salutul tău, ei îți vor pune cadouri, prăjituri, checuri, dulciuri și jucării în sac.

mai multe persoane costumate in ursi care au mers cu colinda

Pentru a te costuma în urs, poți lua o piele de urs adevărată

Există un obicei vechi respectat doar în unele zone ale țării. Astfel, venind la casa unei gazde, colindătorii cereau permisiunea gazdei de a colinda sub ferestrele acesteia. Dacă aceștia își dădeau acordul, colindatul continua.

Cei care cunosc tradiția îi sfătuiesc pe colindători să respecte cu strictețe acest ritual, iar gazdele, la rândul lor, să nu-și refuze oaspeții. Se crede că colindele aduc fericire, prosperitate și sănătate. Refuzând colindele, gazdele se privează de aceste daruri ale norocului.

Ce să porți când vrei să respecți acest obicei străvechi?

Colindele sunt un obicei străvechi de Crăciun descris cu dragoste de mulți scriitori, care supraviețuiește până în zilele noastre prin cântece și costume. V-ați adunat pentru colinde, ați învățat cuvintele, v-ați găsit compania, dar ce să purtați?

Alegeți costumul care vi se potrivește cel mai bine. Costumele animalelor totem, precum cel de capră, urs, cerb și ale spiritelor ancestrale sunt considerate costume populare. Dacă vă place imaginea unei capre, găsiți o haină din piele de oaie, purtați-o pe dos și nu uitați de masca de capră.

mai multe persoane care colinda

Adunați un grup de cel puțin trei sau mai multe persoane și mergeți la colindat

Pentru a te costuma în urs, poți lua o piele de urs adevărată sau poți face un costum din blană falsă. Astfel, pentru a te costuma în acest personaj, o pelerină de blană cu un cap de urs va fi suficientă. Folosiți o țesătură gri sau maro pentru costumul de cal. Coaseți un cap folosind ochi cu nasturi și o coamă făcută din franjuri. Trunchiul unui astfel de costum este atât de mare încât ar putea fi o acoperire pentru 2-3 persoane, astfel încât acest costum va fi o soluție pentru întreaga companie.

Pentru a îndeplini această tradiție trebuie să știi când se merge cu colindul și să ai un costum potrivit și o pungă pentru dulciuri. Această tradiție este descrisă în literatura etnografică și de ficțiune. Astăzi, tradițiile religioase revin în actualitate. Dacă vă decideți să vă alăturați colindătorilor, ar trebui să vă inspirați din filmele și operele literare care descriu această tradiție străveche. Vă recomandăm să vă îndreptați spre operele lui N. V. Gogol și să ascultați înregistrări de colinde de Crăciun.

mai multe persoane care colinda

Există un obicei vechi respectat doar în unele zone ale țării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024