Prima pagină » Economic Local » Când se lansează programul Start-Up Nation, ediția 2024? Apar modificări la înscrierile în aplicație
Când se lansează programul Start-Up Nation, ediția 2024? Apar modificări la înscrierile în aplicație

Când se lansează programul Start-Up Nation, ediția 2024? Apar modificări la înscrierile în aplicație

10 apr. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Programul Start-Up Nation, ediția 2024, va fi lansat la finalul lunii mai.  Înscrierile se vor face online, la fel ca în anii trecuți, pe o platformă gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Programul Start-up Nation 2024 va fi finanțat cu 400 de milioane de euro, din cadrul programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027

Antreprenorii din Iași care vor să obțină finanțarea în programul Start-Up Nation se vor putea înscrie la finalul lunii mai. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pregătește programul ce se va desfășura în două etape. Start-Up Nation 2024 este diferit față de ultimele ediții ale schemei de finanțare prin faptul că mai întâi se înscriu persoane fizice în program, nu firme. Astfel, în prima etapă, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare profesională, iar în septembrie vor fi depuse planurile de afaceri. Antreprenorii din Iași susțin că au luat legătura cu consultanții, dar încă nu sunt stabilite toate detaliile.

„Eu vreau să depun proiect pentru o cafenea. Am vorbit cu consultanții, au informații, dar nu complete. De exemplu, nu știm dacă aceste cursuri de formare profesională sunt gratuite. Nu cred că ne obligă să le facem și să le plătim. Vedem ce informații mai apar pe parcurs”, susține Alex Mihăilă.

Programul Start-Up Nation, ediția 2024, va fi lansat la finalul lunii mai

O parte dintre ieșenii care au fost acceptați în programul Start-up Nation au trecut și de următoarea etapă. Aceștia au semnat contractele de finanțare, iar pe parcursul implementării proiectelor vor primi banii de la stat, respectiv 200.000 de lei. În programul derulat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului s-au semnat, în total, 587 de contracte de finanțare. În Diaspora – Pilonul II s-au semnat 138 de contracte, iar în Pilonul I – 449. Din Iași, s-au semnat 46 de proiecte, atât de la Pilonul I, cât și de la Pilonul II. Antreprenorii mai pot semna contractele de finanțare, iar banii ar trebui să intre în conturi până la finalul acestui an. Bugetul pe anul 2023 prevede 1.096.251.000 de lei, credite bugetare, care ajung pentru plata a aproape 5.500 de ajutoare de până la 200.000 de lei către fiecare beneficiar contractat. Anul trecut, la ediția a treia a programului Start-Up Nation s-au înscris, în total, 16.967 de beneficiari, din care 15.319 la Pilonul I și 1.648 la Pilonul II.

Cofetării, brutării sau ateliere de croitorie, deschise cu banii de la stat

Gabriela Ilie, din Iași, a muncit ani de zile în domeniul privat, în resurse umane, și apoi într-o corporație. A decis ca la 49 de ani să-și schimbe statutul și să devină antreprenoare. Avea pricepere în ceea ce privește pregătirea torturilor și prăjiturilor, încurajată de rude și prieteni, a făcut primul pas și a depus un proiect pentru accesarea a 44.000 de euro, bani de la bugetul de stat, acordați prin Programul Start-Up Nation. A urmat și cursurile specializate în domeniu, iar imediat ce a primit banii, a pus bazele afacerii cu torturi și prăjituri. Programul Start-Up Nation, ediția 2024, va fi lansat la finalul lunii mai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`