Prima pagină » Economic Local » Când se înscriu antreprenorii din Iași în programul Start-Up Nation? Producător: „Mai așteptăm până la Crăciun”
Când se înscriu antreprenorii din Iași în programul Start-Up Nation? Producător: „Mai așteptăm până la Crăciun”

Când se înscriu antreprenorii din Iași în programul Start-Up Nation? Producător: „Mai așteptăm până la Crăciun”

24 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Antreprenorii din Iași care vor să se înscrie în programul Start-Up Nation sunt nemulțumiți că durează prea mult până se deschide aplicația unde pot depune cererile de finanțare. În programul derulat în 2024, se acceptă doar firme noi, astfel că doar antreprenorii care sunt la început de drum pot să obțină cei 50.000 de euro.

În continuare, sunt probleme la lansarea programului Start-Up Nation 2024. Antreprenorii din Iași care vor să se înscrie în acest program susțin că durează prea mult până se deschide platforma care le permite să se înscrie în program.

„Noi nu am deschis firmă nouă ca să putem accesa fondurile, pentru că așa este regula. Vrem să deschidem o cofetărie. Așteptăm de la începutul anului să vedem ce se întâmplă cu programul, când putem să ne înscriem. Nimeni nu spune nimic, totul este secret. Așteptăm! Cine știe până când? Până la Crăciun! Noi mai avem un business, tot în domeniul alimentar, dar vrem să deschidem și cofetăria”, susține Mircea Mihalache, antreprenor din Iași.

Antreprenorii din Iași trebuie să urmeze niște cursuri pentru a se înscrie în programul Start-Up Nation 2024

Anul acesta sunt reguli noi pentru antreprenorii care vor să se înscrie în program. Una dintre acestea este faptul că cei care vor să se înscrie în program trebuie să urmeze niște cursuri de antreprenoriat, înainte de a depune proiectul. Cei care au făcut cursuri înainte, pe fonduri europene, sau au accesat alte sume pe diverse programe, nu mai pot depune și anul acesta. De asemenea, în noul program se acceptă doar firme noi.

De asemenea, antreprenorii, la început de drum, sunt avantajați, astfel că pot primi 10 puncte în plus. Ieșenii trebuie să urmeze cursurile, să obțină certificatul de absolvire, și apoi să-și deschidă firmă nouă ca să poată aplica la grant. De asemenea, cheltuiala cu automobilele nu este inclusă ca echipament tehnologic. Astfel, antreprenorii nu vor putea obține punctaj suplimentar, chiar dacă sunt eligibile la finanțare aceste achiziții. Înscrierile în program au fost amânate din cauza problemelor cu platforma Registrului Comerțului și lipsa avizului favorabil din partea Comisiei Europene.

Mii de afaceri vor fi finanțate în programul Start-Up Nation 2024

Înscrierile se vor face online, în 2024, la fel ca în anii trecuți, pe o platformă gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Start-Up Nation 2024 va fi finanțat cu 400 de milioane de euro din cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027 și este diferit față de ultimele ediții ale schemei de finanțare prin faptul că mai întâi se înscriu persoane fizice în program, nu firme. Astfel, în prima etapă, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare profesională iar când se va deschide și platforma de înscriere, vor fi depuse și planurile de afaceri. O parte dintre ieșenii care au fost acceptați în programul Start-up Nation au trecut și de următoarea etapă.

Aceștia au semnat contractele de finanțare, iar pe parcursul implementării proiectelor, vor primi banii de la stat, respectiv 200.000 de lei. În programul derulat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, ediția precedentă, s-au semnat, în total, 731 de contracte de finanțare. În Diaspora – Pilonul II s-au semnat 138 de contracte, iar în Pilonul I – 593. Din Iași, s-au semnat 86 de proiecte, atât de la Pilonul I, cât și de la Pilonul II. Anul trecut, la ediția a treia a programului Start-Up Nation, s-au înscris, în total, 16.967 de beneficiari, din care 15.319 la Pilonul I și 1.648, la Pilonul II. Reprezentanții MEAT nu au anunțat oficial când vor putea să se înscrie antreprenorii din Iași, în programul Start-Up Nation.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`