Prima pagină » Informații utile » Când se ia vitamina K? Beneficiile pentru organism

Când se ia vitamina K? Beneficiile pentru organism

27 iul. 2024, 15:00,
în Informații utile

Această vitamină reglează coagularea sângelui din organism, pe lângă multe alte beneficii pe care le are și se descompune foarte repede, motiv pentru care atinge foarte rar niveluri toxice în organism. Când se ia vitamina K?

Când se ia vitamina K?

Vitamina K ajută la coagularea sângelui, prevenirea calcifierii vaselor de sânge (reduce astfel riscul de boli cardiovasculare), metabolismul oaselor (menține oasele sănătoase) și reglarea nivelului de calciu din oase.

În lipsa acestei vitamine, am putea sângera până la moarte. Dacă este vorba de o rană de dimensiuni reduse, timpul de acționare este mai scurt. În schimb, dacă rana este severă, timpul de acționare este mai îndelungat. În ceea ce privește menstruația, vitamina K nu o oprește, ci doar reduce sângerarea în mod semnificativ.

Cantitățile zilnice de vitamina K diferă în funcție de vârstă, dar nu numai. Se recomandă un microgram pe zi de vitamina K pentru fiecare kilogram de greutate corporală.

Dozele standard zilnice recomandate sunt: copii 0-6 luni: 2 micrograme/zi;

copii 7-12 luni – 2,5 micrograme/zi;

copii 1-3 ani – 30 micrograme/zi;

copii 4-8 ani – 55 micrograme/zi;

copii 9-13 ani – 60 micrograme/zi;

fete 14-18 ani – 75 micrograme/zi;

băieți 14-18 ani – 75 micrograme/zi;

femei peste 19 ani – 90 micrograme/zi;

bărbați peste 19 ani – 120 micrograme/zi;

gravide sau femei care alăptează – 90 micrograme/zi.

Beneficiile vitaminei K pentru organism

Vitamina K are numeroase beneficii asupra organismului uman. În primul rând, protejează inima, menținând tensiunea arterială normală. De asemenea, menține sănătatea oaselor. Vitamina K joacă un rol important în procesul de refacere a celulelor care mențin rezistența osoasă.

Aceasta întărește sistemul imunitar și menține sănătatea creierului, prevenind apariția bolii Alzheimer. Totodată, ajută intestinele să funcționeze, susținând funcționarea optimă a ficatului.

Vitamina K stopează apariția ridurilor, prevenind acumularea de calciu în elastina din piele. De asemenea, este recomandată în terapiile împotriva cancerului.

Lipsa de vitamine K se manifestă prin: o slabă coagulare a sângelui, hemoragii interne și externe, scăderea densității osoase, apariția echimozelor și instalarea anemiei.

Vitamina K se poate lua atât din alimente, cât și din suplimente alimentare. Alimente care conțin această vitamină: kale, varză de Bruxelles, spanac, frunze de nap, broccoli, sparanghel, salată verde, dovleac, afine, fasole verde, prune, kiwi, avocado, mazăre verde, frunze de sfeclă, pătrunjel proaspăt, semințe de pin.

În ceea ce privesc alimentele de origine animală, vitamina K se găsește în ficat de vită, porc, pui, cotlet de porc, carne de pui, brânzeturi tari, gălbenuș de ou, brânză cheddar, unt și smântână.

Suplimentele de vitamina K pot interfera cu anumite medicamente cum ar fi anticonvulsivante, antibiotice, medicamente de scădere a colesterolului sau medicamente de pierdere în greutate.

Grupele de risc care pot dezvolta carențe de această vitamină sunt nou-născuții, copiii în plină dezvoltare, femeile la menopauza sau persoanele care suferă de afecțiuni ale sistemului osos.

Dacă te întrebi când se ia vitamina K, trebuie să știi că deficitul se depistează prin analize indirecte, timpul de protrombină sau în mod direct prin măsurarea factorilor de coagulare dependenți de vitamina K.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025